|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
sum na naglušnost - še ni ovržen
Oznake: dojenček,otrok,naglušnost,gluhota,slušni aparat,polžev vsadek,govor,sluh,APMD
3.10.2017

Pozdravljeni.
Bili smo na APMD preiskavi izvid citiram "od 30 do 100db ne sledimo petega vala levo, desno komajda zaznavni peti val na nivoju 90-100db" - kaj zdaj to dejansko pomeni za mojega 4mesecnega sina? Je to zdaj ze dokončno, ali je možna se kaka sprememba, kako zanesljivo je, čez 1mesec imamo ponoven pregled. Dobili smo tudi naročilnico za slušni aparat - mu bo v tem primeru sploh kaj pomagal? Kakšni so potem nadaljnji postopki? Kaj potem to pomeni za njegov razvoj, za govor? Mu lahko že zdaj na kak način pomagam, s kaksnimi vajami? Omenjen nam je bil tudi polžkov vsadek - mi lahko podate kakršnokoli informacijo o tem, priporočate koga, kam se obrnit za operativni poseg, priporočate LJ ali MB? Kdaj je sploh možna operacija pri dojenčkih? In na katero ustanovo se obrnit za pomoč? Deček je drugace dobre volje, vesel, se smeji, gruli, vriska, kriči, v bistvu se tudi "pogovarja", ponavlja za menoj recimo aaaa, zato tudi nisem bila v dvomih, da je kaj narobe.
Hvala za odgovore.
ODGOVOR:
Monika Rataj Bricelj, prof. defektologije, logopedije in surdopedagogike | 5.10.2017

Spoštovani!

V primeru, da izvid pokaže naglušnost, specialist predlaga slušni aparat, v kolikor je predlagan polžev vsadek, gre žal za gluhoto. Izguba nad 80 dB (govorim o avdiogramu) je označena kot gluhota. V vašem primeru gre za preiskavo, ki se imenuje Akustični Potenciali Možganskega Debla, od tod kratica APMD in predstavlja objektivno metodo merjenja izgube sluha. Otroci z večjo izgubo sluha dobijo v uporabo slušne aparatke ali polževe vsadke, ki so namenjeni čimprejšnji zvočni stimulaciji slušnega živca in centra v možganih za ustvarjanje zvočnih slik, saj je čas, ko otrok ne sliši oz. sliši zelo slabo, izgubljen čas. Polžev vsadek uspešno operirajo v obeh mestih, prav tako sta Zavod za gluhe in naglušne v Ljubljani ter Center za sluh in govor Maribor enakovredni in visoko strokovno usposobljeni inštituciji za rehabilitacijo otrok in odraslih s polževim vsadkom.

Je pa res, da gruljenje obstaja tudi pri otrocih, ki ne slišijo, vendar zgolj kot igra z govornim aparatom. V kolikor nimajo povratne slušne zveze, gruljenje zamre, kar je pokazatelj izgube sluha. Vaš cilj je, da otrok čimprej prične s procesom poslušanja, strokovnjaki na obeh centrih pa vam bodo ustrezno razložili postopke spodbujanja govora in jezika pri otrocih z izgubo sluha. Specialist avdiolog vam mora na naslednjem pregledu ustrezno predstaviti vse postopke, ki so primerni za vašega sina in vam odgovoriti na vprašanja, ki ste jih zastavili v prvem delu pisma. Govor otrok s slušnim aparatom ali polževim vsadkom se namreč lahko razvija enako kvalitetno kot govor slišečih, toda ključna sta zgodnja diagnostika in rehabilitacija. To pomeni, da se ti otroci vkjlučujejo v redne šole in živijo srečno in kakovostno življenje.

Vse dobro,

Monika Rataj Bricelj

Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Monika Rataj Bricelj odgovarja:
Triletnik jeclja po operaciji
Slab govor 5-letnika
Govor otroka pri petih letih
Govor triletnika


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Kje z družino živite?
lola85 RR

Kje živite?