|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
  
Jecljanje
Oznake: govor,jecljanje,faza zatikanja,razvoj govora,razvojno jecljanje,komunikacija
16.8.2018

Pozdravljeni, naša punčka je stara 2 leti in 4 mesece, pred slabim mesecem je začela malo jecljati, zadnja 2 tedna pa je jecljanje zelo močno. Ko želi povedati mama, gre "ma ma ma mama", ali fanta "fa fa fa fa, ne vem to ...", tako pove, da ne ve in začne zapirat oči. Zelo me je strah, da ni to pravo jecljanje. Ali gre samo za fazo v razvoju govora? Pred tem je govorila zelo lepo in lepe stavke. Je pa res, da je eno noč sanjala in kar naenkrat je začela zelo močno kričati in jokati, kot da se je česa prestrašila. Ali menite, da bi bilo dobro, da poiščemo logopeda ali še počakamo? Jo ne popravljamo in ne dajemo vedeti, da ne zna prav govoriti. Hvala.
ODGOVOR:
Monika Rataj, prof. defektologije, logopedije in surdopedagogike | 28.8.2018

Razumem vašo skrb, vendar menim, da gre vseeno za fazo razvojnega jecanja. Torej, poskušate ob tem ostati mirni, kolikor se da in se umirjeno tudi lotiti nadaljevanja komunikacije. Lahko ji nežno prigovarjate, da jo poslušate in naj se ji ne mudi, pozorni pa ste bolj na to, kaj vam želi sporočiti.

Najbolj pomembno pri temu je, da se skušate znebiti skrbi, o kateri pišete. Vaša deklica potrebuje mamo, ki je ni strah, saj se bo samo na ta način lahko umirila tudi sama. Dajte ji dovolj časa, da se izrazi, ne prekinjajte je, in ne ostajajte zaskrbljeni ob njenem govoru. Suvereno ji prigovarjajte, da je vse v redu, da jo razumete, da se nič ne mudi, pomagajte ji speljati besedo do konca v smislu: "Ali si mislila fantka? Ja razumem, o fantku govoriš, kar počasi mi povej, vse je v redu," in podobno.

Starost vaše hčere sovpada s fazo razvojnega zatikanja in vaše vedenje o tem ji lahko pri tem olajša govor, kajti najbolj pomembno v tem trenutku je, da veste, da je zatikanje prehodnega značaja in da je z njenim govorom vse v redu, kljub temu da dogodek povezujete s strahom in sanjami, ki jih je imela. Razložite ji, da je povsem normalno, da so misli včasih hitrejše in se jeziček malce zaplete, zato je toliko bolj pomembno, da se zadeve lotite sproščeno in umirjeno.

Prijazen pozdrav.

Pogoji uporabe
Odgovori strokovnjakov so informativnega značaja in ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku in osebnega posveta z njim. Ne gre za strokovno diagnozo, temveč le za odgovor, ki je podan na podlagi vprašanja in navedenih informacij uporabnika. Določene informacije s področja zdravstva lahko zastarajo, kar upoštevajte pri prebiranju starejših odgovorov. Pri zastavljanju vprašanja je zagotovljena tajnost osebnih podatkov, ki jih posredujete ob registraciji. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določeno vprašanje ne odgovorijo. Pridržujemo si pravico do lektoriranja vprašanja.


Monika Rataj odgovarja:
sum na naglušnost - še ni ovržen
Triletnik jeclja po operaciji
Slab govor 5-letnika
Govor otroka pri petih letih


Zastavi vprašanje strokovnjaku
Nazaj na SEZNAM STROKOVNJAKOV


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


kupovanje daril
Lelly28 RR

ali ste že začeli z nakupovanjem daril za decemberske praznike?