|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Alternativne oblike otroškega varstva

Milica Vukovič, 24.1.2010
Naloge institucionalne predšolske vzgoje opravljajo državni in zasebni vrtci, naloge osnovnošolske vzgoje in izobraževanja pa osnovne šole. Seveda je v tem času poskrbljeno tudi za varstvo otrok, kot dopolnilo starševski skrbi doma.

image
/11


A včasih potrebe po pomoči pri varstvu in skrbi za otroke presegajo ponujene organizirane oblike pomoči v ustanovah; takrat se starši znajdejo pred težko nalogo: poiskati primerno dodatno varstvo za svojega otroka.

 

BABICE – PRVI IZHOD V SILI

Po navadi se starši najprej obrnejo na svojo ožjo in širšo socialno mrežo. Za pomoč prosijo ljubeče babice, tašče, tete in prijateljice. A tudi pri tem se kdaj zatakne; tisti, za katere menijo, da bodo z veseljem prevzeli del skrbi, včasih nimajo dovolj prostega časa, morda kljub pričakovanjem nad tem niso ravno navdušeni, ali pa jih za tovrstno angažiranost in odgovornost starši preprosto ne morejo prositi. Seveda se zastavlja tudi vprašanje načina vzgoje, ki so je otroci med tem časom deležni. Ta se namreč lahko zelo razlikuje od načina vzgoje doma. Osebne vezi, ki obstajajo med starši in starimi starši ali sorodniki, pa staršem marsikdaj preprečujejo, da bi vztrajali pri »svojem« načinu vzgoje.

 

POMOČ OD ZUNAJ

Če varstvo znotraj družinskega kroga odpove, starši iščejo podporo zunaj. Povpraševanja po takšnih in drugačnih varuškah je veliko, in prav toliko je tudi ponudb, tudi tistih, pri katerih je kakovost storitev zelo vprašljiva. Pri iskanju cenovno najugodnejšega varstva starši včasih pozabijo na zelo pomembna vprašanja in morebitna tveganja. Vsem pa bi moralo biti skupno najpomembnejše vodilo: najti zanesljivo, odgovorno, preverjeno in strokovno osebo, ki bo njihovemu malčku zagotavljala najboljše možno varstvo in skrb.

Težko bi bilo v celoti predstaviti raznolikost situacij in razlogov, zakaj starši poiščejo pomoč pri varstvu in skrbi za svojega otroka. Navedli bomo nekaj najpogostejših.

 

KO SE PORODNIŠKI DOPUST ZAKLJUČI …

Ko se porodniški dopust izteka in se starši težkega srca odpravljajo nazaj v službo, želijo svojemu malčku, ki so mu dotlej posvečali vso svojo pozornost in ljubezen, priskrbeti zanesljivo in usposobljeno varuško. Če se odločijo za najem privatne varuške, in ne za jasli (ki so v tem zgodnjem obdobju tvegane zaradi različnih nalezljivih bolezni in otrokove občutljivosti), je takrat še posebej pomembno, da so z izbrano osebo zadovoljni in ob misli na svojega otroka, ki je v varuškinih dobrih rokah, pomirjeni. Otrok in starši so bili do tega trenutka neločljivi in le zanesljiva in zaupanja vredna oseba lahko vsem družinskim članom ublaži veliko stisko ob spremembi.

 

OBČASNA IN/ALI REDNA POMOČ PRI VARSTVU

Pomoč varuške je dobrodošla tudi pri občasnem in rednem varstvu otrok zunaj organizirane institucionalne oskrbe. Če otroci (še) ne obiskujejo jasli ali vrtca ali če so starši še vedno v službi, ko otroci odhajajo iz vrtca ali šole domov, je pomoč zanesljive osebe, ki bo otroka med tem časom varovala, ga pospremila v vrtec ali šolo in ga potem, ko konča, počakala in odpeljala domov, nenadomestljiva. Starši se tako lahko posvetijo delu in skrb za otroka začasno prepustijo varuški, ki ji zaupajo. Prav tako se lahko pogosto zgodi, da starši ne morejo pospremiti otroka na prostočasne (večinoma popoldanske) dejavnosti in ga tam čakati.

Včasih pa si starši preprosto zaželijo večera le zase. Seveda bi morala varuška, ki ji takrat zaupajo svojega otroka v varstvo, poskrbeti, da bo njihov malček varen in preskrbljen in da se bodo lahko starši brezskrbno posvetili svojim opravkom ali užitkom.

 

POMOČ VARUŠKE

Varuške, ki so na voljo zunaj organizirane institucionalne oskrbe, ponujajo storitve na svojem domu ali na domu družine. Če varujejo otroke na svojem domu – večinoma gre za varstvo otrok v skupinici – je to nekaj podobnega kot varstvo v vrtcih, le da so kriteriji marsikdaj nižji od kriterijev vrtcev. Varstvo na domu družine pa je individualno varstvo, ko se lahko varuška v celoti posveti le enemu otroku – ali morda tudi več otrokom, vendar so to otroci iz iste družine. Pomembni prednosti te oblike varstva sta tudi, da otroci ostanejo v domačem okolju in da so varstva deležni tudi v času bolezni.

Delo varušk je večinoma delo »na črno«. To pomeni, da te osebe svoje dejavnosti niso registrirale in delajo nelegalno. Vendar pa se je treba ne glede na to, koliko se zdijo zanesljive, zavedati dejstva, da so v resnici nepreverjene in da nimajo nobenega dovoljenja za delo, pridobljenega od pristojnih organov. Kakovost njihovih storitev je pogosto vprašljiva in tveganje je zato večje, kajti zlorab je veliko. Dejstvo, da se zavestno spuščamo v »nelegalen posel«, nam preprečuje, da bi delo te osebe ustrezno preverili, se nanj kasneje morebiti pritožili ali ugovarjali. Lahko se zanesemo le na svoj šesti čut in upamo, da bo vse dobro. A to ni nobeno zagotovilo.

 

PODJETJA, KI PONUJAJO POMOČ PRI VARSTVU OTROK

V zadnjem času se pojavljajo tudi zasebna podjetja, ki ponujajo storitve varstva otrok. Na prvi pogled se zdi to morda še najdražja možnost, saj tovrstne storitve niso subvencionirane s strani občine in morajo starši plačati polno ceno storitve. Ampak te varuške so, v nasprotju s tistimi na »črnem trgu«, prijavljene, preverjene, z dovoljenjem za delo. Za njimi stoji in zanje jamči podjetje, ki je zavarovano in registrirano. Kakovost storitev je preverljiva in nadzorovana, pogajanje glede izvajanja storitev in tudi pritožbe so mogoče. Za odločitev o izbiri varuške pa je ključen odgovor na vprašanje, koliko sta vredna življenje in kakovost bivanja našega otroka? In odgovor poznamo vsi: neprecenljiva sta.

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?

Za zadovoljevanje otrokove potrebe po varnosti, ki jo zagotavlja predvsem primarna socialna skupina – družina – moramo poskrbeti tudi, ko gre za varstvo osebe zunaj družinskega kroga. To je osnovna potreba otroka. Poleg dejanske varnosti, ki jo mora otrok čutiti, je treba poskrbeti tudi za njegovo emocionalno varnost ter življenje v varnem in predvidljivem ritmu, brez naglih sprememb, ki bi ga zmedle. Varuške, ki se pogosto menjavajo, rušijo otrokov čut za dobro utečeno, ustaljeno življenje in bivanje, za red in harmonijo.

 

NE SAMO VAROVANJE, AMPAK TUDI VZGOJA

Čeprav je z varstvom otroka s strani varuške večinoma mišljeno le varovanje otroka, se »dogaja« tudi vzgoja. Vzgajamo vedno in tudi takrat, ko se tega ne zavedamo. Zato je pomembno, da so z varuško zadovoljni tako otrok kot tudi starši in da se ob njej dobro počutijo. Osebnost varuške, njene navade in izkušnje so izrednega pomena. Prav tako tudi dosledno upoštevanje navodil staršev. Znano je namreč, da se otroci obnašanja ter čustvenih in družbenih spretnosti učijo s posnemanjem, z zgledovanjem – z oponašanjem ravnanja, ki so mu priča. Načela vzgoje naj se ne bi preveč razhajala, saj je čas, ki ga otrok preživi z varuško, ko so starši zdoma, zelo pomemben. Čeprav nenačrtno, prihaja takrat tudi do razvoja otrokovih sposobnosti, učenja socialnih veščin, obvladovanja stresnih in konfliktnih situacij ter drugih zapletov, ko so spretnosti in usposobljenost varuške odločilni. Torej ne gre le za to, da bo otrok živ in zdrav, ko se starši vrnejo domov, ampak za to, kako bo ta čas preživel in koliko pozornosti, osebne angažiranosti in ne nazadnje ljubezni bo med tem časom deležen.

 

STARŠI, NE POZABITE!

Varuška, ki bo vašega otroka varovala, mora biti zaupanja vredna in ljubeča oseba. Varuška je tista, ki bo morala zadovoljiti otrokove potrebe takrat, ko ste odsotni. Razvoj otroka se v tem času ne bo prekinil – s svojo navzočnostjo bo tudi varuška postala del njegovega sveta. Ob njej bo razvijal svoje gibalne in govorne sposobnosti, spoznaval bo svet in rasel ter čustveno in duševno dozoreval. In če že lahko izbirate – in seveda lahko izbirate – izberite osebo, ki bo odgovorna, zanesljiva in usposobljena ter obenem tudi ljubeča, iznajdljiva in prilagodljiva. Osebo, ki bo vam in vašemu otroku v podporo. Ne nazadnje je otroštvo čas, ki vašega otroka oblikuje in odlikuje. Za svojega otroka pa seveda želite in imate pravico zahtevati le najboljše!

 


Članek objavljen v Otrok in družina, februar 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
23
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
6
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
4
So pametne igrače (ne)varne za otroka?
Čeprav so pametne igrače zabavne in včasih celo izobraževalne, se prek njih otrok povezuje s spletom. Čeprav je težko ve...
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?