|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Čas za lutkovno gledališče

Helena Primic, 2.2.2018
Ker lutke vzbujajo otrokovo domišljijo in ustvarjalnost - dva najpomembnejša elementa za otrokov razvoj, je vsekakor priporočljivo, da starši otroka vsaj nekajkrat na leto odpeljemo na lutkovno predstavo.

image
Februarja v LGL: predstava Kdo je napravil Vidku srajčico
/11


Lutke imajo celo na odrasle čaroben vpliv, kaj šele na otroke, ki so veliko bolj odprti za simbolni svet. Ker lutke vzbujajo otrokovo domišljijo in ustvarjalnost - dva najpomembnejša elementa za otrokov razvoj, je vsekakor priporočljivo, da starši otroka vsaj nekajkrat na leto odpeljemo na lutkovno predstavo.

Če temu dodamo še "domače" lutkovno gledališče - ko oživijo igrače, prstne lutke in včasih tudi le mamini prsti in očetove roke, smo tako poskrbeli za odlične pogoje, v katerih se bosta lahko razvijala otrokova domišljija in ustvarjalnost.

 

Z lutko je lažje

Lutke so tudi odličen pomočnik, ko ima otrok kakšne težave, ki jih težko izrazi ali ne more deliti z odraslim. Včasih je namreč lažje lutki povedati, kaj te skrbi in česa te je strah, kot staršu ali vzgojiteljici, ki tega kot odrasla morda ne bi razumela.

Lutke pa pomagajo tako otrokom, ki se težko vživijo v druge, saj ob živi lutki ni več prostora za poudarjen otrokov ego. In obratno - sramežljivi otroci ob lutki lažje zberejo dovolj poguma, da se »skriti« za lutko pokažeju občinstvu. Igra z lutkami tako ni le način otroške zabave, temveč otrokom tudi pomaga razvijati pomembne socialne veščine.


Ta vikend v LGL

Tudi ta vikend so v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) pripravili odlične lutkovne predstave za otroke. Odlična predstava Medved in mali je za to soboto in nedeljo že razprodana (ogledate si jo lahko 13. februarja 2018), vendar pa lahko svojega malčka odpeljete na sobotno senčno predstavo ob 17. uri - Račka, smrt in tulipan, ki je primerna za otroke starejše od pet let in traja 40 minut. 

Zgodba Račka, Smrt in tulipan tematizira smrt, o kateri se otroci radi pogovarjajo, vendar smo predvsem odrasli tisti, ki se o njej težko pogovarjamo. Zato je za otroke zelo dragoceno, da lahko skozi zgodbo nenavadnega prijateljstva med Račko in Smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.

 

Od Corpnice do Žogice marogice

Štajerci si lahko v soboto ob 10. uri v Lutkovnem gledališču Maribor ogledate lutkovno predstavo Coprnica Draga - odlična zeliščarica in zdravilka, ki v naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Predstava se dogaja v srednjem veku, ko ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva.



V Kulturnem domu Slovenj Gradec bodo otroci, starejši od treh let, ob 10.30 uri lahko uživali ob 45-minutni lutkovni predstavi Žogica marogica, ki se bo lotila znane zgodbe babice in dedka ki nekega dne, ko že dolgo živita sama in si močno želita punčko ali fantka, ki bi z njima živel na stara leta, skozi okno prileti žogica, ki govori.

 

V Mini teatru Ljubljana

V Mini teatru Ljubljana pa vas ta vikend čakata dve lutkovni predstavi. V soboto, 3. februarja 2018, bo v okviru festivala Bobri zaživela lutkovna predstava Vsi tukaj, vsi skupaj, ki govori o očku, ki je tako velik in močan ter zna vse, še celo čarati, toda se boji tujcev. Predstava se tako posredno dotika tematike beguncev in azilantov ter otroke preko lutk uči sprejemanja drugačnosti in strpnosti.

V nedeljo, 4. februarja 2018, pa si lahko bo prav tako v Mini teatru Ljubljana ogledate lutkovno uspešnico Mizica, pogrni se, ki je prejela številne nagrade in gostovala na različnih lutkovnih prireditvah. Gre za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu, ki otrokom pokaže prave vrednote poštenosti, truda in sodelovanja, ki so v sodobnem potrošniškem in egoističnem svetu še toliko bolj redke.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
19
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
16
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
10
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
10



Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.
Kako ustvariti umetniške pirhe?
photo
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...