|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepili otroke proti klopnemu meningoencefalitisu

P.L., 10.3.2011
Lions klub Brnik in Zavod za zdravstveno varstvo Kranj sta izvedla prvo dobrodelno akcijo cepljenja otrok proti klopnemu meningoencefalitisu pri nas.

image
/11


Osnovno cepljenje s tremi odmerki je prejelo 91 otrok Osnovne šole Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem, kjer je obolevnost za klopnim meningoencefalitisom kar 2,4-krat višja v primerjavi z ostalo Slovenijo.

 

Lions klub Brnik je na pobudo Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj v lanskem letu pričel s projektom cepljenja otrok proti klopnemu meningoencefalitisu, ki se je zaključil letos, ko je 91 otrok Osnovne Šole Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem prejelo tretji odmerek cepiva.

 

Predsednik Lions kluba Brnik Gregor Makuc je ob tej priložnosti poudaril: »Aktivnosti Lions kluba Brnik so usmerjene k pomoči tistim, ki to potrebujejo. Še najbolj veseli pa smo, če lahko pripomoremo k ohranjanju zdravja najmlajših. Naš dobrodelni projekt cepljenja otrok proti klopnemu meningoiencefalitisu, ki lahko resno ogrozi zdravje, je prvi tovrsten projekt v Sloveniji ih hkrati upam, da tudi spodbuda drugim društvom in občinam k izvajanju podobnih! Veseli smo odziva osnovne šole Davorina iz Cerkelj na Gorenjskem, zato bomo s projektom cepljenja otrok nadaljevali tudi v prihodnje!«

 

Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki jo povzroča okužen klop in lahko prizadene centralni živčni sistem. Bolezen na človekovem zdravju lahko pusti resne posledice, lahko pa vodi tudi v smrt. Slovenija sodi v endemična področja s klopnim meningoencefalitisom, zato obstaja visoka verjetnost okužbe, še posebej ogroženi pa sta območji Gorenjske in Koroške.

 

Za klopnim meningoencefalitisom je v obdobju od leta 2000 do leta 2009 zbolelo v povprečju 263 oseb na leto. Na Gorenjskem, ki ima približno desetino prebivalstva Slovenije pa je zbolelo približno 63 oseb na leto. V tem obdobju je slovensko povprečje obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom 13 obolelih / 100.000 prebivalcev, na Gorenjskem pa kar 31 obolelih / 100.000 prebivalcev letno. Obolevnost je tako na območju Gorenjske kar 2,4-krat višja. V okviru Gorenjske je bila največja obolevnost na območjih upravnih enot Škofje Loke (52,3/100.000), Kranja (36,5/100.000 prebivalcev) in Tržiča (33,8/100.000 prebivalcev). Največ obolelih je bilo v starostni skupini od 51-70 let (41%).

 

Glede na ogroženost Gorenjske je stopnja precepljenosti še vedno prenizka. V letu 2009 je bilo na Gorenjskem proti klopnemu meningoencefalitisu porabljenih skupaj 11.834 odmerkov cepiva. Za cepljenje se je na novo odločilo 3.541 oseb. V letu 2010 pa je bilo na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj na novo s cepljenih 1.320 oseb, skupno pa je bilo porabljenih 5.303 odmerkov cepiva.

 

Direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj prim. doc. Irena Grmek Košnik, dr. med., spec. klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja je ob tej priložnosti poudarila: »Pomembno je osveščanje o nevarnosti klopnega meningoencefalitisa, ki je danes še vedno premalo poznana bolezen, kljub resnim posledicam, ki jih lahko pusti na zdravju posameznikov. Glede na to, da je Gorenjska najbolj ogroženo območje, kjer je obolevnost 2,4-krat višja v primerjavi z ostalo Slovenijo, menim, da se še vedno premalo ljudi odloča za cepljenje. Cepljenje je varna in učinkovita zaščita zato pozivam vse, da se zaščitijo, še preden se odpravijo v naravo!«

 

Projekt, ki ga je izvedel Lions klub Brnik, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj, je prvi tovrstni projekt v Sloveniji. Partnerja bosta naslednji projekt izvedla že v marcu, ko bo s prvim in drugim odmerkom cepiva cepljenih nekaj več kot sto otrok iz socialno šibkejših družin Osnovne šole Poljane iz Gorenje vasi.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
5



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...