|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali covid-19 oziroma cepivo proti njem vpliva na menstrualni cikel?

M. T., 17.9.2022
Raziskave sicer še niso dokončne, ampak odgovor je pritrdilen: tako virus kot cepivo proti njem lahko vplivata na menstrualni cikel, učinki pa se lahko razlikujejo od osebe do osebe.

image
Cepljenje proti covidu-19 lahko začasno spremeni dolžino menstrualnega ciklusa, kažejo doslej zbrani podatki. (Freepik.com)
/11


Popolnoma normalno je, da se menstrualni cikli iz meseca v mesec nekoliko razlikujejo, ampak če ste opazili nenavadne spremembe ravno v času, ko ste preboleli COVID-19 ali se cepili proti njem oziroma prejeli poživitveni odmerek, je zelo verjetno, da je ta sprememba posledica prav tega. 


Spremembe v menstrualnem ciklu zaradi koronavirusa oziroma cepljenja so znanstveno dokazane 

Raziskava s približno 39.000 ljudmi, objavljena 15. julija v reviji Science Advances (tukaj >>), je doslej najobsežnejša analiza menstrualnih sprememb, o katerih so poročale osebe pred in po menopavzi v prvih dveh tednih po prejetem odmerku cepiva proti COVIDU-19. In čeprav avtorji študije pravijo, da takšne spremembe na splošno niso nevarne, ni dvoma, da se dogajajo.


Več kot 42 odstotkov žensk je poročalo o močnejših menstruacijah cepiva proti COVID-19. Nekatere so to doživele v prvem tednu po cepljenju, druge so opazile spremembe do 14 dni kasneje. Vendar je na drugi strani slabih 44 odstotkov žensk poročalo, da se njihova menstruacija po cepljenju ni spremenila, dobrih 14 odstotkov pa je opazilo manjši izcedek pri menstruaciji. Avtorji raziskave sicer navajajo, da so to zgolj dokazi, ki potrebujejo nadaljnje boljše preučevanje teh trendov.


PREBERITE TUDI: Motnje menstrualnega ciklusa


Cepljenje proti kronavirusu vpliva na menstrualni cikel

Leta 2021 so ženske začele poročati, da je bil po cepljenju proti COVID-19 njihov menstrualni cikel drugačen. Predhodna študija, objavljena septembra 2021 v BMJ (tukaj >>), ni pokazala vzorčne povezave med motnjami oziroma spremembami v menstrualnih ciklih in cepljenjem. Ena prvih študij, objavljena januarja 2022 v Obstetrics & Gynecology, je res ugotovila, da je cepljenje proti COVID-19 podaljšalo povprečno dolžino cikla za malo manj kot en dan.


Norveški inštitut za nacionalno zdravje je prav tako poročal o več primerih motenj menstruacije pri ženskah, starih od 18 do 30 let. Približno 8 odstotkov žensk je poročalo o močnejši krvavitvi od običajne pred prvim odmerkom in približno 14 odstotkov jih je po prvem odmerku imelo močnejšo krvavitev. Približno 9 odstotkov jih je poročalo o krajših ali daljših ciklih pred prvim odmerkom v primerjavi z 12 odstotki po.

Bile so tudi višje stopnje bolj bolečih menstruacij kot običajno: 11 odstotkov pred in 15 odstotkov po cepljenju. Študija je pokazala še, da so se menstruacije vrnile v normalno stanje do trenutka, ko so ženske prejele drugi odmerek, približno dva do tri mesece po prvem.


PREBERITE TUDI: Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije


Tudi stres lahko vpliva na spremembe v menstrualnem ciklu

Ste opazili spremembe v menstruaciji po tem, ko ste se okužili z virusom oziroma tudi, če niste bili okuženi? Čisto mogoče je, da se spremembe pojavijo zaradi stresa in ni dvoma, da so pandemija koronavirusa in drugi nedavni dogodki stresni. Poleg bolezni, ki jo povzroča koronavirus, je pandemija prinesla vrsto osebnih izzivov, ki vplivajo na ??življenje, pa naj bo to izguba ljubljene osebe, delona daljavo, manj medosebnih stikov ali šolanje otrok doma ali ločitev.


Zato ni presenetljivo, da je prihajalo do sprememb pri menstruaciji - od zamujanja oziroma izostankov menstruacije do daljših ciklov in sprememb v količini krvavitve. To so lahko posledice okužbe z novim koronavirusom ali spopadanja z dolgotrajnim stresom pandemije, kaže poročilo (tukaj >>), objavljeno junija 2020 v MedPage Today.


PREBERITE TUDI: Menstruacija po porodu

 

»Kar velja za COVID-19 in njegovih učinkih na menstrualni cikel, je primerljivo s tem, kar lahko rečemo o drugih virusnih okužbah in dolgotrajnih obdobjih stresa – verjetno se bodo pojavile menstrualne motnje,« pravi Taraneh Shirazian, dr. med., direktorica globalnega zdravja žensk in docentka za porodništvo in ginekologijo na NYU Langone Health v New Yorku. »Če zbolite za COVID-19, je to stres za telo in velik stres za t.i. stresno os (hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza - HPA),« ki je osrednji sistem odzivanja na stres telesa.

 

Ob stresu HPA (stresna) os aktivira sproščanje stresnega hormona kortizola, ki je pomemben, da se telo pripravi na boj ali beg pred grožnjo. Ob dlje trajajočem stresu lahko »povečana raven kortizola vpliva na ženske menstrualne cikle,« pravi dr. Shirazian. Poleg tega lahko pri dolgotrajnih obdobjih stresa sistem za odziv na stres izgori, kar zmanjša proizvodnjo hormona (FSH in LH) v hipofizi, ki nato zmanjša proizvodnjo hormona v jajčnikih, estrogena in progesterona.

 

Če je ta stresna os popolnoma zatrta, lahko ženska doživi amenorejo, odsotnost menstruacije. Pri delni supresiji ima lahko ženska blago menstruacijo ali večje krvavitve vsakih nekaj tednov, kar se razlikuje od ženske do ženske.


Ni dokazov, da bi virus ali cepivo vplivala na plodnost

Dokazi iz študije, objavljene v MedRxiv, ki je vključevala približno 1200 žensk, pri katerih so analizirali menstrualne cikle in datume cepljenja, so pokazali, da ni vpliva na plodnost. »Tudi če obstaja vpliv na cikel ... izgleda, da to ne vpliva na plodnost. Pravzaprav je v naši študiji 36 udeleženk zanosilo v istem ciklu, v katerem so bile cepljene, ali v ciklu po njem,« je dejala Victoria Male, ena od avtoric študije in predavateljica reproduktivne imunologije.

 

Ne glede na to, ali ste zboleli za novim koronavirusom ali ste prejeli cepivo, če med pandemijo opazite spremembo menstruacije, je prvi korak, da razmislite, ali bi lahko bili noseči. Če se prepričate, da niste v veselem pričakovanju in vam menstruacija izostane mesec ali dva, počutite pa se v redu, ni razloga za paniko, pravijo strokovnjaki.


VIR: Everydayhealth.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
5
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Ultrazvočni pregled pri plodu s povečano n...
Pri ultrazvočnem pregledu v 18. do 23. tednu nosečnosti z natančno, usmerjeno preiskavo poskušamo odkriti, do katere mer...
4



Bakterija, ki povzroča raka
V Sloveniji je kar četrtina ljudi okužena okužena z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča raka na želodcu. Odziv na...
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?