|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinska homeopatija

Irena Gorišek, dr.med, 11.2.2011
Homeopatsko zdravljenje je za otroke varno in brez stranskih učinkov. Pomembno je da s homeopatijo zdravijo zdravniki, ki znajo presoditi, kdaj je potrebno namesto homeopatskega zdravljenja uporabiti uradno medicino.

image
/11


Kaj je homeopatija?

Homeopatija je edinstven, samostojen sistem zdravljenja, ki ga ne uvrščamo med tradicionalne sisteme zdravljenja in nima nič skupnega z ostalimi naravnimi načini zdravljenja (npr. zeliščarstvom). Osnovni princip homeopatije je, da se podobno zdravi s podobnim (similia similibus curantur). Njen utemeljitelj, dr. Samuel Hahnemann je bil zdravnik in je homeopatijo razvil kot zdravniško metodo v začetku 18. stoletja. Homeopatija je empirična metoda, kar pomeni, da temelji na izkustvu in ima natančno opredeljeno metodo oziroma način dela.

 

Tri načela homeopatije:

• načelo podobnosti - prvo načelo izhaja iz dolgotrajnih, natančno izpeljanih preizkusov zdravil na zdravih osebah in uporabe le-teh pri bolnikih, ki imajo podobne simptome, kot so jih razvili preizkuševalci zdravil;

• načelo individualnosti - izbira zdravila poteka na podlagi vseh bolnikovih simptomov (sem spadajo tako psihični kot fizični in splošni simptomi) in ne na podlagi diagnoze bolezni;

• načelo uporabe potenciranih zdravil - zdravila, ki so lahko izdelana iz mineralov, rastlin, živalskih delov oziroma izločkov, so pripravljena tako, da se med postopkom priprave redčijo in pretresajo do želene razredčitve, ki je na zdravilu označena s črko in številko, npr. D30 - izhodna snov v razmerju 1 : 10 je 30-krat redčena in ob vsakem razredčenju močno pretresena, postopek izdelave zdravil pa je natančno opisan v Evropski farmakopeji.

 

Kako deluje homeopatsko zdravilo?

Homeopatsko zdravilo, ki je izbrano na podlagi individualnih simptomov, naj bi v organizmu ponovno vzpostavilo ravnovesje, ki se je porušilo zaradi bolezni. Z zdravilom, ki ima podobno sliko kot bolezen, v telesu sprožimo podobno bolezensko sliko in na ta način spodbudimo obrambne moči organizma. Pravilo homeopatije je, da uporabimo istočasno le eno zdravilo, in sicer tisto, ki ima najbolj podobno sliko kot bolezenska slika pacienta. Podlaga homeopatski metodi zdravljenja je preizkušanje zdravil. Vedno se preizkuša le eno zdravilo naenkrat.

 

Kako jemljemo homeopatska zdravila?

Homeopatsko zdravilo, ki je v obliki kroglic, damo pod jezik, kjer se raztopi, zdravilo, ki je v obliki kapljic, pa kanemo v usta in počakamo približno 10 sekund, da se zdravilo vsrka skozi ustno sluznico. V primeru akutne bolezni pa lahko kroglico raztopimo tudi v vodi in pijemo po požirkih do tri dni ali več. Natančnejša navodila da homeopatski zdravnik, ki vodi zdravljenje. Zdravil ne smemo jemati s hrano, pazimo tudi moramo, da je med hrano in zdravilom vsaj 20 minut razmika. To velja tudi za umivanje zob in kajenje, pijemo pa lahko samo vodo. V času homeopatskega zdravljenja ne uživamo kamiličnega in metinega čaja, mentola ter kave in kokakole. Izogibamo se močnim vonjavam, eteričnim oljem in mazilom z mentolom ter kafri, učinke homeopatskega zdravila pa lahko zmanjša tudi obisk zobozdravnika.

 

Homeopatija in otroci

Homeopatsko zdravljenje je za otroke varno in brez stranskih učinkov. Pomembno je, da vemo, kaj zdravimo, zato je prav, da s homeopatijo zdravijo zdravniki, ki znajo presoditi, kdaj je potrebno namesto homeopatskega zdravljenja uporabiti uradno medicino. Nekateri starši danes s pomočjo primerne literature že posegajo po homeopatskih zdravilih iz domače lekarne in so pri blažjih akutnih težavah navdušeni nad hitrim in učinkovitim delovanjem drobnih kroglic, pa tudi otroci jih z veseljem poližejo, saj so sladke in se kar same raztopijo v ustih.

Poleg zdravljenja akutnih težav je homeopatija uspešna tudi pri zdravljenju kroničnih težav - v otroški dobi so to predvsem venomer ponavljajoče zdravstvene tegobe, npr. vnetja ušes, angine, respiratorni (virusni) infekti, razne alergije, ki se kažejo bodisi kot spremembe na koži ali težave z dihali. Učinkovita je tudi pri težavah dojenčkov - kolike, izraščanje zob, pa tudi pri manjših poškodbah, ki jih v otroški dobi nikoli ne zmanjka.

 

Kje lahko kupimo homeopatska zdravila?

V slovenskih lekarnah homeopatskih zdravil zaenkrat še ne moremo kupiti, lahko pa jih kupimo v Avstriji ter Italiji oziroma v skoraj vseh državah EU.

 

Kako shranjujemo homeopatska zdravila?

Homeopatska zdravila je potrebno shranjevati na mirnem mestu, izven dosega močnih vonjav, ne smejo biti preblizu izvorov sevanja (računalnik, mobilnik), predvsem pa jih ne smemo izpostavljati močnemu soncu ali vlagi.

 

Po mnenju Irene Gorišek je arnika tisto homeopatsko zdravilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni domači lekarni. Arnika je roža, ki raste na hribovitih travnikih in pašnikih, srečamo pa jo tudi v nižinah na peščenih in s humusom ali šoto pomešanih tleh. Homeopatsko zdravilo iz arnike je pripravljeno iz matične tinkture s postopkom potenciranja. V domači lekarni imamo lahko arniko v različnih potencah. Arniko lahko uporabimo pri vseh poškodbah, lahko tudi težjih, še preden poiščemo zdravniško pomoč. Arnika bo najbolj učinkovita pri topih poškodbah, npr. udarninah, zvinih, zmečkaninah, za hitrejše in boljše celjenje ran pa je dobrodošla tudi po kirurških posegih. Arniko uporabljamo tudi v poporodnem obdobju za blaženje bolečin in hitrejše celjenje poškodovane porodne poti. Lahko jo jemljemo po večjih zobozdravniških posegih, predvsem po puljenju zob. Hitro bo ustavila tudi krvavitev iz nosu, še posebej, če je krvavitev posledica poškodbe. Nepogrešljiva je pri vseh športnih poškodbah, preganja pa tudi utrujenost po športnih naporih.

Uporaba arnike je enostavna, stranskih učinkov ni. Kroglico poližemo večkrat na dan, če je potrebno, ponavljamo nekaj dni oziroma 1 teden, pred daljšo terapijo pa se je potrebno posvetovati s homeopatsko izobraženim farmacevtom ali zdravnikom homeopatom.

 

Izkušnje staršev …

»V naši družini smo začeli uporabljati homeopatska zdravila pred dobrim letom. Glavni razlog je bila starost otrok, saj sta bila še premajhna za farmacevtska zdravila, homeopatska pa so primerna tudi za novorojenčke. Velika prednost teh zdravil v primerjavi s farmacevtskimi je, da nimajo stranskih učinkov. Uporabljamo predvsem zdravila proti kašlju, nahodu, vročini, anemiji (pomanjkanje železa), proti potovalni slabosti, za dvig odpornosti, za zdravljenje alergije na kravje mleko, proti migreni, za uravnavanje menstrualnega ciklusa, ... Ko se pojavijo določene težave, skušamo s pomočjo knjig in nasvetov ter preko tujih spletnih strani poiskati najustreznejše zdravilo. Zavedamo se, da vsake zdravstvene težave ne bomo uspeli rešiti s homeopatijo. Zaenkrat pa pozdravimo vse najpogostejše in to v kratkem času ter brez stranskih učinkov.

Mojca, mamica dveh otrok

 

Nekaj povezav do izdelovalcev homeopatskih zdravil:

http://hylands.com/

http://www.weleda.de/Arzneimittel

http://www.similasan.ch/

http://www.remedia.at/homoeopathie/index.html

http://www.ainsworths.com/company/aboutus.aspx

http://www.homeocur.com/

https://www.helios.co.uk/index.html

 

 

Članek je bil objavljen v reviji

Ringarajine iskrice


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7



Mamino pismo ginekologu, ki ji ni povedal ...
Preberite čustveno pismo mame svojemu ginekologu, ki si je želela slišati resnico pred rojstvom otroka.
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?