|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Utrdba s krasnim razgledom

www.druzinski-izleti.si, 11.7.2022
Ste se odločili za prijeten skok na obalo, pa vam otroci v avtu po slabi uri vožnje že kravžljajo možgančke? Tole je super ideja za postanek na poti.

image
Najbolj nor razgled na cel Trst, na naš košček morja, viadukt in okoliške vasice. (Družinski izleti)
/11


Super ideja za postanek na poti, ko se vozite v smeri morja je obisk vasice Črni Kal in njene utrdbe, s katere se ponuja nor razgled na cel Trst, na naš košček morja, viadukt in okoliške vasice.

 

Utrdba Črni Kal

Ostanki starega gradu se nahajajo nad vasjo ob skalnem robu.

Utrdbo je v 11. stoletju dal zgraditi istrski mejni grof Ulrik I Weimarski. Na ta način je lahko obvaroval svoje posesti v Istri in pomembne prometne poti, ki so potekale med Rižansko dolino in kraško planoto.

Utrdba se nahaja na trideset metrov visoki skali, ki je bila nekoč dostopna le prek štirimetrskega dvižnega mostu. V obdobju od začetka 15. do prve polovice 17. stoletja so značilni pogosti roparski pohodi, zato je bil pod črnokalsko utrdbo urejen nedostopen tabor, v katerem je okoliško prebivalstvo hranilo svojo lastnino.

 

PREBERITE TUDI: Martuljški slapovi (ideja za vikend)


utrdba črni kal

Ostanki starega gradu se nahajajo nad vasjo ob skalnem robu. (FOTO: Družinski izleti)

 

Avto lahko pustite na manjšem parkirišču pri cerkvi, za plezalce pa je višje še eno. Sprehod vam bo vzel okoli pol ure, za čas vzdihovanja nad res hudim razgledom pa ni omejitve.

 

Naši otroci priporočajo

Staš in Mila: Črni Kal je poleg Ospa tudi zelo znano plezališče. V apnenčastih prisojnih stenah nad vasjo se je pisala zgodovina prostega plezanja v Sloveniji. Danes je to moderno opremljeno plezališče z ugodno zavetrno lego, udobnim ravnim vznožjem in prijetnim okoljem. Tudi mi smo lahko opazovali plezalce na svoji misiji.

 

črni kal

Črni Kal, prikupna mala vasica (FOTO: Družinski izleti)

 

PREBERITE TUDI: Družinsko odkrivanje izvira reke Krupe


Zanimivost

V vasi stoji cerkev Svetega Valentina, katere posebnost je zvonik, nagnjen približno za meter, zid okoli cerkve in sosednjih stavb pa je na več mestih razpokan. Plazovit teren naj bi bil tudi kriv za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Valentina iz leta 1680.

Pomembno arhitekturno vrednosti ima tudi Benkova hiša, ki je najstarejša podeželska hiša v koprski občini, saj napis na polkrožnem portalu razkriva, da sta jo leta 1489 zgradila mojstra Andreas in Benco.

 

cerkev

Posebnost črnokalske cerkve je zvonik, nagnjen približno za meter. (FOTO: Družinski izleti)

 

družinski izleti

Raziskujte Slovenijo skupaj z ekipo Družinskih izletov.

Več predlogov za enodnevne družinske potepe najdete na spletnem portalu www.druzinski-izleti.si

ter na Facebook profilu Druzinski-izleti.

 

Spletni portal Družinski izleti je spletna stran za aktivne starše in njihove male pustolovce. Tam najdete super ideje za kratke izlete, razporejene po različnih regijah Slovenije. Izleti so prilagojeni tudi različni starosti otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Na pot v lastni režiji ali z agencijo?
Vedno širši dostop do informacij, ki nam ga omogoča splet je olajšal tudi organizacijo potovanja, tako da nam ni več pot...
3
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
IDEJA ZA VIKEND: Od Strunjana do Izole
Če se ta vikend odpravljate na obalo, imamo za vas super idejo za izlet, ki je primeren tudi za vozičkanje. Družinski iz...
3
Prvi slovenski "zero waste" hotel!
V Hotelu Ribno na Bledu kar 92 odstotkov odpadkov ločeno zbirajo in ločujejo, živila pa ponujajo povsem brez embalaže. D...
3



Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




Izvirna darila na spletu
Porodne zgodbe

Ali kupujete oz. bi kupovali izvirna darila v spletni trgovini?

Da. (54%)

Ne. (46%)


Število vseh glasov: 63

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!