|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Iščemo primerno varuško

Nika Dolenc, 24.1.2010
Vsi starši se soočamo z vprašanjem, kako bomo rešili problem varstva otroka po zaključku porodniškega dopusta. Poiskali smo odgovore na najpogostejša vprašanja o varstvu.

image
/11


Včasih se nam zdi, da danes obstajajo mnoge možnosti za varstvo – poleg vrtca še babice in dedki, nato znanci, študentke in upokojenke, ki nudijo varstvo na domu, registrirani zasebni vrtci in agencije za varstvo. A se močno motimo! V Sloveniji je žal skromna ponudba varstva za daljše obdobje za praktično poln delovnik, današnje službene obveznosti pa so vse daljše.
 
 

Kakšne so torej naše možnosti iskanja primerne varuške?
 
Če niste pripravljeni vpisati otroka v vrtec ali ste bili zaradi prevelikega števila otrok v vrtcu tudi vi med zavrnjenimi, potem vam ne preostane drugega, kot da najdete varuško, katere delo pa je danes največkrat enačeno z delom na črno, navkljub obstoječim možnostim legalnega varstva. Podatki kažejo, da je le 19 odstotkov otrok med prvim in tretjim letom starosti v vrtcu, vsi ostali se varujejo pri starših, babicah, sorodnikih in varuškah, katerih delo ni vpisano v obliki samostojnega podjetnika v register pri ministrstvu za šolstvo in šport. Za opravljanje dela potrebujejo dokazila o pridobljeni izobrazbi (žal je zahtevana le strokovna poklicna šola, strokovna usposobljenost ni potrebna), nekaznovanost in uporabno dovoljenje za objekt, kjer poteka varstvo otrok. Tako je v Sloveniji registriranih zanemarljivo število zasebnih varuhov – le 5, 6 vlog se trenutno obravnava na ministrstvu.
 
Ena od možnosti je tudi vzgojno-varstvena družina na domu vzgojiteljice ali pomočnice vzgojiteljice, kar je pravzaprav dobra rešitev zaradi strokovne podkovanosti. Lahko pa koristite tudi posebne storitve varstva na svojem domu, ki ga ponujajo nekateri (zasebni) vrtci. Število zasebnih vrtcev je pri nas še relativno nizko, le 23, od tega 5 s koncesijo.
 
Vsekakor pa želimo vsi starši poiskati za otroka tako varstvo, ki bo otroku zagotavljalo varnost in zadovoljstvo, predvsem pa, da bo delo varuške strokovno, da se bodo razvijale otrokove sposobnosti in da bo varuška tudi z izkušnjami in s smislom za otroke obvladala različne situacije in otroške vragolije. Naše iskanje se lahko prične kar na internetnih brskalnikih, objavah po bolj lokalnih medijih, pregledati pa ni odveč tudi pogovorov na forumih.
 
 

Servisi za varovanje otrok v Sloveniji
 
Sivi trg v Sloveniji še vedno onemogoča pravi vpogled v trenutno stanje zasebnega varstva na domu. Evidenca z registriranimi podjetji je izredno skopa, razlog pa tiči v neregistraciji ponudnikov pri ministrstvu za šolstvo in šport. Zato je ministrstvo tudi opredelilo minimalne pogoje za pridobitev naziva varuha na domu z določitvijo minimalnih pogojev za opravljanje dejavnosti. Pomoč občin in ministrstva v obliki subvencij za varuhe na domu je tako nična, prav tako za registrirana podjetja, ki legalno opravljajo registrirane storitve.
 
Poglejmo nekaj najbolj izpostavljenih spletnih strani slovenskih servisov za varstvo otrok:


Kako naj varuški zaupamo?
 
Starši smo zahtevna bitja in naša pričakovanja v zvezi z otroki so razumljivo visoka. Izbor varuške naj bo premišljen in preudaren. Pred prvim varstvom jo morate najprej spoznati in se z njo pogovoriti o njenem preteklem delu, o njeni izobrazbi, o načinu dela, pozorni bodite tudi na zunanjo urejenost. Natančno opišite svoja pričakovanja, želje, kakšno vzgojo imate do otroka in kakšno vzgojo pričakujete od nje, predstavite ji otroka in njegove navade. Že ob prvem obisku boste opazili sproščenost in ujemanje varuške in otroka, poskušajte razbrati smisel za potrpežljivost in veselje do dela ter komunikativnost. Najpomembnejše pa je, da ima otroka rada in da se med njima vzpostavi pristna vez, saj bosta skupaj preživljala veliko časa, sploh v primeru dolgoročnega varstva.
 
Podjetja, ki ponujajo varstvo na domu, v večji meri zaposlujejo strokovni kader z izkušnjami in dobrimi referencami, veliko je tudi študentk pedagoške, vzgojiteljske, tudi socialne in zdravstvene smeri izobraževanja. Le-te so skrbno izbrane na osebnih razgovorih, na katerih pogojujejo primernost varuške tudi zanesljivost, izkazano zaupanje, motivacija, ustvarjalnost in seveda primerno znanje dela z otroki. Podjetja jim omogočajo strokovno pomoč pri usposabljanju pri dolgoletnih varuškah, usmerjajo pa jih tudi s strokovno literaturo. V Sloveniji žal varstvo ni razvito v polni meri, tako da niti ni ustrezne šole, ki bi zagotavljala pridobitev znanja. Še vedno pa smo starši tisti, ki se odločamo za klasične in preverjene oblike varstva, k čemer nas privede tudi zaupanje domačim ali vrtcem.


Zanimivost z Otoka

Iz Velike Britanije prihajajo najbolj prestižne in moderne varuške, ki so se izšolale na priznani univerzi Norland College. Triletno šolanje zagotavlja pridobitev ne samo najboljše izobrazbene reference, temveč veljajo norlandske diplomantke tudi za izredno dobro plačane, blizu 50.000 evrov letno


Kakšne storitve lahko koristimo?
 
Storitve podjetij oz. servisov za varovanje otrok so zelo razvejane in res ponujajo različne oblike in dolžine varstva ter drugih animacij otrok, tako individualnih kot skupinskih. Poleg celodnevnega varstva (običajno osem, deveturnega) se vedno lahko dogovorite tudi le za občasno varstvo, ki je posledica vašega prenatrpanega urnika in številnih obveznosti. Včasih pa otroka morda prepustite usposobljenemu varuhu in ne svoji materi ali tašči ter si privoščite nekaj ur le za sebe in lastne hobije.
 
Storitve servisov obsegajo:

  • občasna, nekajurna varstva na domu,
  • spremstva otrok na njihovih izvenšolskih obveznostih,
  • spremstva otrok na igrišču, v kinu, tudi v in izven vrtca ali šole,
  • spremstva na dopustu,
  • spremstva na službenih poteh,
  • inovativna druženja,
  • animacijski dogodki (npr. rojstnodnevne animacije),nekateri zavodi vam pomagajo izbrati primerno varuško in celo nudijo pomoč pri začetnem uvajanju varuške na domu


Kakšna je cena storitev varušk?
 
Podamo vam lahko le podatke za cene, ki jih oblikujejo zasebna podjetja, ki imajo registrirano svojo dejavnost. Še vedno se večji del staršev odloči ali za vrtec ali za varstvo otroka pri bližnji sosedi, ki je ostala brez zaposlitve in varuje skupino otrok (običajno do štiri, pet). V tem primeru se cena mesečnega varstva giblje od 200 do 400 evrov mesečno in vključuje osemurno varstvo ob delovnikih in hrano, ne pa tudi plenic, kreme in vlažilnih robčkov. Po neuradnih podatkih ministrstva se cene varušk na črno gibljejo okoli tri evre na uro, na podeželju tudi manj.
 
Drugačna situacija je pri podjetjih, ki opravljajo varstvo na domu legalno, pa vendarle naj poudarimo, da z usposobljenim strokovnim in izkušenim kadrom. Cena enournega varstva se giblje od šest, sedem evrov naprej za enega otroka, za drugega otroka je običajno cena polovična. Cena za večerno in nočno varovanje je malenkost višja, prav tako za posebne oblike varstva. Vsekakor se za primere stalnega varstva določi pavšalno mesečno vrednost varstva, ki se jo zapiše v obliki pisnega dogovora oz. pogodbe.

 

Nekaj koristnih nasvetov:

  • Pred pričetkom varstva se natančno pogovorite z varuško o vseh pomembnih stvareh glede vašega otroka, lahko tudi v pisni obliki.
  • Zapišite vsa imena oseb in njihove telefonske številke, kamor se varuška lahko obrne v primeru izrednih situacij.
  • Varuška naj natančno ve, kdaj se vrnete in nikar ne zamujajte oz. jo obvestite, če res ne boste pravočasni.
  • Zapišite pravila, ki jih mora upoštevati: npr. do kdaj je lahko otrok pokonci, ali lahko gresta na sprehod in kam, ali sme otrok gledati televizijo, igrati računalnik ob njeni prisotnosti/delu, …
  • Opozorite varuško na posebna zdravstvena stanja otroka (npr. alergija na določeno hrano).
  • Pojasnite in pokažite, kje v stanovanju so stvari, ki jih bo varuška potrebovala za otroka (oblačila, hrana, kozmetika, čistila, …).
  • Večkrat poudarite, kako pomembna je otrokova varnost, saj s predajo otroka varuški predate tudi odgovornost za varovanje.
  • Nikar se zjutraj ne izmaknite otroku in ga kar prepustite varuški, ampak se od njega poslovite in mu dajte vedeti, da ga prepuščate v varnih rokah izbrane osebe.


Ob vseh teh nasvetih glede izbire primerne varuške ali varuha ne pozabite na svoj dober čut in intuicijo. Predvsem se nikar ne odločajte prehitro, kajti varuški morate popolnoma zaupati.


Za pomoč pri pripravi članka in pridobitvi informacij o storitvah varovanja otrok se zahvaljujemo podjetju Omi (www.oma.si), katero ponuja storitve "Servisa Oma", storitve varstva in vzgoje na višjem nivoju in je lahko najboljše nadomestilo za vašo babico.


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Oktober 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
178
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
39
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
30
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
17



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?