|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je operativno čiščenje maternice po splavu nujno?

Špela Slovša, Inštitut Umbilica, 30.12.2023
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čiščenje maternice - abrazijo. Pa je ta poseg nujno potreben?

image
Čakanje na naravno čiščenje maternice po splavu je enako ali bolj varno od operativnega čiščenja maternice ter v veliki večini primerov tudi uspešno. (Freepik.com)
/11


Okrog spontanega splava je vse polno mitov. Pravzaprav še bolj kot okrog poroda. Eden takšnih je mit, da moramo v primeru spontanega splava po tabletko ali na operativni poseg čiščenja maternice, sicer lahko pride do zapletov.

Ginekologi so bili naučeni, da je potrebno po splavu maternico operativno očisititi, da se prepreči infekcija. Takšna praksa je tudi v Sloveniji. Ženska, ki izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čiščenje maternice - abrazijo.


Toda obstajajo ženske, ki čutijo, da to ni prava pot. Ženske, ki si želijo počakati na spontan začetek čiščenja. Obstajajo ženske, ki so neskončno hvaležne, da so se lahko sčistile same in se s tem prepričale, da je res moralo tako biti, da njihovo telo ve, kaj dela in lahko so se poslovile od svojega otročka.

 

PREBERITE TUDI: Odkrito o splavu


Metoda "čakanja" je enako ali celo bolj varna od abrazije

Metoda "expectant management" ali po domače čakanje ter spremljanje je v drugih evropskih državah ponujena vsaki ženski, ki se ji nosečnost nesrečno konča. Razpoložljive raziskave kažejo, da je čakanje enako ali bolj varno od operativnega čiščenja maternice ter v veliki večini primerov tudi uspešno. Strokovnjaki ugotavljajo, da infekcij pri ženskah, ki se odločijo za čakanje na naravno čiščenje, ni nič več. In ne samo to, uporaba antibiotikov pri ženskah z operativnim čiščenjem je mnogo bolj pogosta.

 

ABRAZIJA

 

Miti in resnice o naravnem čiščenju maternice

NI RES, da:

x s čakanjem tvegamo infekcijo, saj je infekcij pri abraziji primerljivo enako število kot pri čakanju, jemanje antibiotika pa mnogo bolj pogosto.

x lahko čakamo le nekaj dni, potem pa postane nevarno, saj večina splavov potrebuje nekje od dveh do šestih tednov, da se proces čiščenja zaključi.

x če po splavu v maternici ostane še kaj tkiva, to zahteva takojšnjo obravnavo, saj se ostanki v večini primerov spontano izločijo.


RES JE, da:

+ je čakanje na spontano čiščenje varno in v veliki večini primerov uspešno

+ mora biti ženska ne glede na način splava pozorna na znake infekcije, kot so mrzlica/vročina, vztrajen glavobol, bolečine in krvavitev, ki se ne umirjajo ter smrdeč izcedek.

+ bo - če imajo izbiro - velika večina žensk izbrala naravno pot.

 

OPOZORILO: Napisano velja zgolj za splave, ne pa tudi za izvenmaternično nosečnost. Pomembno pa je tudi poudariti, da potrebuje mamica, ki se odloči za čakanje na naravno čiščenje, podporo, saj je sam proces že tako ali tako zelo neudoben, strašljiv, boleč, potem pa še od zdravstva ne dobiš nobenih možnosti.


Drage mamice - izguba nosečnosti je že sama po sebi zelo tragičen dogodek. Ni treba, da se poleg vsega čutite še prisiljene v poseg, ki prinaša s seboj tveganja, povezana s splošno anestezijo in tveganja za poškodbo rodil med operacijo. Lahko izberete po svoji vesti, saj sta obe poti približno enako varni.

 


ŠPELA SLOVŠAŠpela Slovša je direktorica Inštituta Umbilica, ustanoviteljica Združenja doul Slovenije ter idejni vodja kampanje Dula (doula) za vsak par. Kot dula, svetovalka za dojenje in nošenje ter voditeljica izobraževanj deluje od leta 2015.

Sama pravi, da že od samega začetka svojega delovanja išče povezavo z dulami in drugimi obporodnimi strokovnjaki, saj verjame, da je združevanje edini način za dosego nekaterih ciljev, ki so za posameznika preveliki.

V letu 2021 je tako nastal Inštitut Umbilica, z namenom, da z različnimi akcijami dosežejo nujno potrebne izboljšave v slovenski obporodni oskrbi.

Več informacij najdete na spletni strani www.umbilica.si in družabnih omrežjih Facebook www.facebook.com/institut.umbilica in Instagram www.instagram.com/institut_umbilica/

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
4



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?