|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj povzroča strah pri otrocih?

Helena Mlakar, 1.9.2014
Malčki ne poznajo strahu. Zvečer brez težav zaspijo v svoji posteljici, čez dan brezskrbno tekajo in raziskujejo svet brez kančka strahu, da bi se lahko zgodilo kaj neprijetnega. Ko pa nekoliko odrastejo, se nenadoma pojavi strah …

image
Česa je otroke najpogosteje strah?
/11


Ste tudi vi pri svojemu malčku opazili, da so kar naenkrat stvari, ki so bile prej popolnoma sprejemljive, postale zastrašujoče? Je tudi vaš otrok kar naenkrat pričel jokati, da ga je zvečer, ko gre spat, strah? Ali se je nenadoma začel bati psov, drugih živali?


Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Lahko rečemo, da je to popolnoma normalno, vaš otrok se je pričel zavedati določenih nevarnosti, ki prežijo okrog njega, seveda pa k dodatnemu strahu pripomore tudi bujna domišljija, včasih pa tudi starejši sorojenci, ki neizmerno uživajo, če lahko malce strašijo mlajše.


Prestrašeni starši

Študije so pokazale, da otroci, katerih starši so pri vzgoji videli le nevarnosti, poškodbe, padce, so med odraščanjem veliko bolj prestrašeni.

Če torej spadate v to kategorijo, bo bolj verjetno, da se bo vaš otrok vsega bal in bil prepričan, da vsaka stvar lahko zanj predstavlja nevarnost.

Če ste ga, ko se je postavljal na noge in poskušal narediti prve korake, budno pazili, mu niste dovolili, da pade na kolena, ste glasno kriknili, če se je spotaknil, ste naredili prestrašen obraz, če je dobil prasko, potem ste lahko prepričani, da ste mu vcepili določen strah.

Seveda je prav, da skrbno pazite na svojega otroka, toda, če slučajno pade in mu na glavi zrase buška, to še ne pomeni najhujšega.

Otroku morate pustiti tudi zdravo mero raziskovanja in odkrivanja sveta po svoje. Vi pa pazite nanj bolj v ozadju. Če pade, se udari, mu rano popihajte in ne zganjajte panike.

 

Strah je znotraj votel, okrog ga pa ni!

Se tudi vi spomnite tega reka? Se tudi vaš otrok boji teme, noče zaspati sam?

Otroci imajo v določenem obdobju zelo bujno domišljijo. Čez dan so junaki, ničesar jih ni strah, gledajo televizijo in nasilne risanke, ki jih, žal, danes kar mrgoli. Morda poslušajo starejše prijatelje ali brate, ki na dolgo in široko razlagajo o čem strašnem. Male glavice potem to vse skupaj povežejo, še dodatno napihnejo in ko pade tema, njihova otroška sobica postane polna nenavadnih senc in šumov.


Kaj storiti, ko otrok joče, da ga je strah?

Najprej morate pri otroku ta stavek prepoznati. Ga uporablja zato, ker pač še ni zaspan, bi se raje še igral in ve, da ga boste vzeli resno, če bo rekel, da ga je strah, ali pa je otrok dejansko prestrašen in potrebuje vašo pomoč. Če ste prepričani, da vas otrok s tem ne izsiljuje, se nanj ne smete jeziti. Njegovo težavo vzemite resno. Saj se najbrž še spomnite, kako hudo je bilo, ko ste bili majhni in vas je bilo ponoči strah.

Z otrokom se pogovorite, morda se zmenite, da bo nekaj časa prižgana lučka na nočni omarici, lahko mu vstavite tudi majhno lučko v električno vtičnico, te oddajajo ravno prav svetlobe, da razbijejo trdo temo. Lahko se zmenite, da bodo priprta vrata otroške sobe in bo otrok tako slišal vaše glasove in mu bo lažje.

Povejte mu tudi, da je v sobi popolnoma varen, da ga čuvate vi, da so okna dobro zaprta, da nihče ne more k njemu.

Če ga je strah pravljičnih bitij, nekoga, ki ga je videl v risanki, neznanega, potem lahko vse te strahce prepodite z metlo. Vzemite metlo, resno mahajte z njo po sobi in glasno ponavljajte, naj vsi strahovi takoj izginejo. Morda bo ta enostaven trik pomagal. Poskusite.

 

Del odraščanja so tudi strahovi in padci. V majhnih količinah so celo dobrodošli. Nekateri strokovnjaki menijo, da bo otrok, ki se zna spopasti s težavami že zgodaj v otroštvu, tudi kasneje lažje »oral« skozi življenje. Vaša naloga pa je, da spremljate otrokovo odraščanje, se z njim veselite in mu stojite ob strani.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Otrok in nasilje v medijih
Nasilje ni samo fizično nasilje, še globlje v dušo in telo prodre groba beseda, grafična podoba nasilja, vzdušje nevzdrž...
4
Je laringitis nevaren?
Laringitis pri otroku največkrat povzroči virus. Otrok lajajoče kašlja, ima bolečine v žrelu, ob napadu pa občutek dušen...
4
Alergije pri otrocih in z njimi povezane t...
Alergije so vse pogostejši ter zelo aktualen problem. Obkroženi smo s številnimi alergeni, ki jih bodisi zaužijemo (živi...
4



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?