|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?

Helena Primic, 29.3.2023
Preverite izjave, s katerimi boste krepili razvoj otrokove pozornosti in sposobnosti reševanja težav. Namesto, da ga ves čas opozarjate s Pazi!

image
Starši največkrat besede pazi in previdno uporabljamo tudi pri najmanjših \\\\ (Freepik.com)
/11


Z nenehnim opozarjanjem z besedami Pazi! in Previdno! otroku ne pomagamo kaj dosti, temveč ga v resnici oviramo ter mu krepimo nezaupanje vase in v lastne sposobnosti.

"Toda, ko vidimo, da se otrok loteva tveganih reči oziroma nas je strah za njegovo varnost, pa ja ne moremo biti kar tiho in brez besed opazovati, kako se bo otrok pred nami poškodoval", odgovarja veliko staršev.

Obstaja pa tudi tretja pot. Da starši otroka vendarle opozorimo na morebitno nevarnost, ki se je sam ne zaveda, in to tako, da bo pri tem krepil dve pomembni veščini.


Spodbujajte razvoj pozornosti:

1. Ali si opazil ... da na kamnih drsi?

2. Ali vidiš ... bodečo rastlino blizu tvoje noge?

3. Poskusi stopiti ... zelo previdno, hitro, trdno.

4. Poskusi uporabiti ... obe roki, nogi, dlani.

5. Ali slišiš ... žuborečo vodo, zvok avtomobila, veter?

6. Ali čutiš ... spolzek mah na tej skali, vročino od ognja?

7. Ali se počutiš ... prestrašenega, utrujenega, vznemirjenega, varnega?


PREBERITE TUDI: Skrite pasti sočutnega starševstva


Spodbujajte sposobnost reševanja težav:

1. Kako načrtuješ ... preplezati to skalo, splezati na to vejo?

2. Kaj bi lahko uporabil ... da bi prišel preko, nabral te jagode?

3. Kam/kje boš ... postavil ta kamen, splezal na to drevo, skopal luknjo?

4. Kako boš ... prišel dol, splezal na, prišel preko?

5. Kdo bo ... s tabo, šel s tabo, ti pomagal?


Če opazimo, da je otrok zares v veliki nevarnosti, bomo seveda takoj ukrepali in tudi zakričali Stop!, če je potrebno.

Toda največkrat starši te besede uporabljamo tudi pri najmanjših "nevarnostih" in tako otroke oropamo dragocenih življenjskih izkušenj. Tudi prask, odrgnin in padcev, ki bi jih lahko naučili, da bodo naslednjič bolj previdni.


PREBERITE TUDI: Kako otroku z disleksijo pomagati pri učenju?


Kako (za)varovati otroka?

Nezgode so pri otrocih pogostejše kot pri odraslih. Čeprav gre večinoma za manjše poškodbe, se lahko pripetijo tudi hujše. Sklenite nezgodno zavarovanje otrok, ki krije posledice nezgod, ki nastanejo v vsakdanjem življenju.

Sklenitev nezgodnega zavarovanja za otroke in mlade prek spleta vam prinaša 10-odstotni popust.


V Zavarovalnici Triglav velikim družin (s tremi in več otroki) pri nezgodnem zavarovanju otrok in mladih nudijo 20-odstoten popust, za tiste, ki se aktivno ukvarjajo s športom pa je tu paket ŠPORT, ki vključuje 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu.

Ugodnost čaka tudi člane Triglav kompleta, in sicer kar do 40 % popusta pri sklenitvi paketa Nezgoda komplet v sklopu nezgodnega zavarovanja otrok in mladi.

 

Zavarujte prek spleta >>

nezgodno zavarovanje

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
17
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
11
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
9
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...