|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

3 miti o najboljši mami na svetu

Helena Primic, 14.11.2023
Je prava mama res vedno ljubeča, si vedno vzame čas za otroka in vedno točno ve, kaj njen otrok potrebuje?

image
Ne pozabite: supermama ne obstaja!
/11


 Toliko kot je žensk, toliko je podob najboljše mame. Pa vendar obstajajo tudi skupni miti o najboljši oziroma "pravi" mami, ki v marsikateri mami vzbujajo občutke krivde in občutek, da enostavno niso dovolj dobre mame, ne glede na to, kako se trudijo. 

 

1. Prava mama je vedno ljubeča

Mit: Mama, ki zares ljubi svoje otroke, svoje otroke ljubi vedno! Tudi, ko so "poredni", ko imajo izpade trme, ko kričijo ali jo v jezi celo udarijo. Prava mama bo razumela, da je to le otrok v stiski in bo tudi v teh težkih trenutkih v srcu čutila neskončno materinsko ljubezen.

Resnica: Tako kot v resničnem svetu noben človek ni vedno vesel in srečen, se tudi mama v svojih "slabih" dneh težje razdaja in ljubi. Še posebno, če je z otrokom v konfliktu in bi morala biti otroku čustveno na voljo medtem, ko še lastna čustva komaj predeluje. Zato je zahteva po tem, da je mama vedno ljubeča in v stiku z ljubeznijo do svojih otrok, enaka zahtevi, da sta partnerja vsako sekundo do ušes zaljubljena drug v drugega.

Zato je povsem normalno in naravno, da mama v slabih trenutkih do svojega otroka, ki ga sicer neizmerno ljubi, čuti tudi "negativna" čustva (jezo, zamero, sovraštvo, maščevalnost ...) in "grozne" misli (na živce mi gre, ne maram ga, hočem da izgine stran od mene ...).

 

2. Prava mama si vedno vzame čas za otroka

Mit: Sodobni starši smo res veliko zdoma in smo že v osnovi prežeti z občutki, da s svojimi otroki preživimo premalo časa. Zato smo potihoma nekako prepričani, da si moramo vsaj takrat, ko si otrok zaželi naše družbe, prav vedno vzeti čas zanj. Pa četudi nas čaka drugo delo, četudi nam v tistem trenutku ni do igre in otrokove družbe.

Resnica: Otroci si v resnici želijo naše pristne predanosti in ne tega, da smo z njimi le fizično, pishično in čustveno pa odsotni. Zato je veliko bolje otroku reči ne in ga zavrniti (pa četudi bo frustriran in razočaran), kot pa se siliti v nekaj, česar v tistem trenutku iskreno in avtentično ne moremo dati.

Ko vas bo torej otrok naslednjič prosil, da se igrate z njim, vi boste pa čutili, da si strašno želite brati knjigo ali le v miru posedati na kavču, naj vam ne bo težko dati sebe na prvo mesto in mu reči ne. Tako ga boste naučili treh reči: kako reči ne, kako dobro poskrbeti zase in kako se soočiti z ne.


PREBERITE TUDI: Kako vzgajati otroka z močno voljo?

 

3. Prava mama točno ve, kaj potrebuje njen otrok

Mit: Mama, ki je zares v dobrem stiku s svojim otrokom, v vsakem trenutku točno ve, kaj njen otrok potrebuje - kaj mu manjka, kaj pogreša, česa je odveč ipd. Zato je tudi njen otrok vedno zadovoljen in z njo pridno sodeluje. Tako so vsi v družini vedno zadovoljni in srečni.

Resnica: Ne glede na to, kako globoko je mama povezana s svojim otrokom, je starševstvo proces, v katerem se uči in razvija tako kot starš kot otrok ter njun odnos. In tako kot to velja za vsako učenje, tudi pri starševanju starši medtem, ko spoznavamo svojega otroka in naš odnos z njim, delamo napake.

Ko boste torej naslednjič zgroženi pomislili, da ste slaba mama, ker nimate pojma, kako pomagati dojenčku, ki joka, ali ker se že nekaj let vrtite okrog iste vzgojne težave, ne pozabite, da je starševanje proces učenja. In uči ter dela napake prav vsaka mama. Tudi tista, ki se v javnosti strašno trudi biti popolna mama, ki o svojem otroku prav vse ve.   

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
25
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
8
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6



Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?