|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Skrite pasti sočutnega starševstva

Helena Primic, 14.12.2020
Ker sočuten starš lastnega otroka seveda ne želi prizadeti, se v odnosu do otroka pogosto ujame v vlogo "vedno prijaznega odraslega", ki je vedno umirjen in prijazen, se ne razburja in jezi ter se z otrokom vse "lepo pogovori".

image
Ob skrbnem, ljubečem in sočutnem odnosu do otroka ne pozabite biti skrbni, ljubeči in sočutni tudi do svojega notranjega otroka! (Foto: Freepik)
/11


Ker smo sodobni starši večinoma bili deležni avtoritarne vzgoje, ki povzroča čustvene poškodbe, ki jih lahko rešujemo tudi vse življenje, ozaveščeni starši tega vzorca nesočutnega starševstva seveda ne želimo ponoviti.

Pa vendarle tudi sočutna vzgoja - ki je ne smemo enačiti s permisivno vzgojo! - v sebi nosi skrite pasti, ki lahko starše puščajo vse bolj zmedene in nesamozavestne. 

Preverili smo, katere so tiste najbolj pogoste pasti, v katere se lahko ujamejo starši, ki želijo svojega otroka vzgajati na sočuten način.

 

Popolna mama

Zaradi lastnih otroških ran se starši pogosto odločijo, da bodo za svojega otroka naredili zares vse. Da bodo popolni starši, kakršnih sami niso imeli. Da bodo otroku vedno prisluhnili in se potrudili ga zares uzreti takšnega, kot je. Si zanj vzeli čas tudi, ko so utrujeni, in v sebi vedno čutili neizmerno starševsko ljubezen.

Vse to je seveda slišati naravnost čudovito in idealno, toda slaba in hkrati dobra novica je, da popolni starši ne obstajajo. Ne glede na to, kako zelo se trudijo.

Predvsem pa otrok ne potrebuje popolnih staršev, zaradi katerih bi tudi sam moral biti popoln otrok, temveč dovolj dobre starše. Starše, ki vsakodnevno prevzemajo odgovornost za odnos z otrokom na svoja ramena in nad tem pomembnim odnosom nikoli ne obupajo. Tudi takrat ne, ko otrok ali starš dela napake. Ker ja, tudi starši delamo napake in svoje otroke neizbežno čustveno ranimo, pa čeprav se trudimo biti najboljši starši na svetu!

Vzgojni izziv: Kakšna je moja podoba idealnega starša? Kaj v resnici pričakujem od sebe in svojega odnosa z otrokom? Katere so tiste rane in vzorci iz mojega otroštva, ki jih nikakor ne želim ponoviti?

 

PREBERITE TUDI: 3 miti o najboljši mami na svetu

 

Vedno prijazen starš, ki se izogiba frustracijam in lastnih negativnim občutkom

Ker starši lastnega otroka seveda ne želijo prizadeti, se v odnosu do otroka pogosto ujamejo v vlogo "vedno prijaznega odraslega". Starša, ki je v odnosu z otrokom vedno umirjen in prijazen, se ne razburja in jezi ter se z otrokom vse "lepo pogovori".

Če ima srečo, se mu bo otrok seveda upiral, saj če si starš ne dovoli tako imenovanih "negativnih" občutkov (da si dovoli, da je na otroka tudi jezen, da ga v določenem trenutku ne more objeti in podobno), je to sporočilo za otroka, da tudi on ni ok, če se jezi, joka, trmari in je na splošno neprijazen za okolico.

Kot bi bile otrokove frustracije na nek skrit način prepovedane, saj govorijo o tem, da starš ne opravlja dobro svoje starševske naloge. Sicer bi se z otrokom uspel vse lepo prijazno dogovoriti!

Toda starši, ki se na tak prefinjen način izogibajo otrokovim in družinskim frustracijam, se ne zavedajo, da so frustracije povsem naraven, normalen in celo potreben element vzgoje in otrokovega zdravega razvoja.

Vzgojni izziv: Ali sem v odnosu do otroka zares avtentičen ali si določenih občutkov ne dovolim izraziti, ker se to pač ne spodobi za ljubečega in sočutnega starša? Kaj čutim v sebi, ko je otrok frustriran? Kaj menim, da se bo zgodilo, če bom otroku pokazal tudi svoje "negativne" občutke v najinem odnosu (seveda na zrel in spoštljiv način)?

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kaj storiti, ko je otrok frustriran?

 

Ko družinsko melodijo vodi otrok ...

Če se starši nenehno trudijo, da bi bili popolni starši, in otroka ne želijo "preveč" frustrirati (da ga slučajno ne bodo čustveno poškodovali), se pogosto zgodi, da vajeti odnosa oziroma odgovornost za družinsko melodijo nevede prepustijo otroku.

Ko otrok postane tisti, ki določa, kako se bomo danes oziroma v tem trenutku vsi družinski člani počutili. Če je dobre volje, smo vsi veseli in olajšani, če pa naleti na frustracijo, se njegovih odzivov in izbruhov vse bolj bojimo. Ker se počutimo vse bolj nemočne in stisnjene ob zid: "Vse sva poskusila - bila prijazna in mu vse lepo razložila, pa še kar ne razume in so še kar težave."

Takšni starši so poskusili vse na paleti "prijaznega starša", saj starš, ki dvigne glas, se razjezi, se kdaj ni pripravljen pogovarjati na dolgo in široko ter pogajati, enostavno ni dovoljen. Ker to ni sočuten starš. Res je - to ni sočuten starš v odnosu do samega sebe, saj si znotraj sebe prepoveduje določena čustva, ki se naj ne bi smela roditi v ljubečem in zrelem starševstvu.

Vzgojni izziv: Ali se bojim otrokovih izpadov? Kaj čutim v sebi, ko otrok nekaj hoče in zahteva, jaz se pa s tem ne strinjam? Kaj čutim v sebi, ko nekaj hočem od otroka, on pa se mi upira? Ali se počutim kot tisti, ki vodi družino ali imam občutek, da je v resnici otrok tisti, ki s svojimi odzivi vodi našo družinsko dinamiko?  

 

PREBERITE TUDI: Kako postati dober vodja družine?

 

Vse bolj nezadovoljen, izčrpan in nesamozavesten starš

Če se starši ujamejo v zgoraj omenjene pasti sočutnega starševstva, je seveda povsem logično, da se v odnosu z otrokom in družinskem življenju počutijo vse bolj nezadovoljni, izčrpani in kot starši nesamozavestni. Saj imajo vse močnejši občutek, da jim kljub neizmernemu trudu ne gre. Otrok je vse bolj zahteven, mi pa vse bolj utrujeni in nemočni, saj smo poskusili vse, kar menimo, da počne sočuten starš.

Takšne starše je treba potolažiti, da jim v resnici gre zelo dobro, kar se tiče sočutnega odnosa do otroka, ki so ga sposobni zares uzreti, upoštevati in neizmerno ljubiti. Toda v tem procesu rojevanja popolnega starša so preveč pozabili nase in lastnega notranjega otroka, ki mora prav tako biti uzrt, upoštevan in ljubljen.  

 Vzgojni izziv: Povežite se s svojim notranjim otrokom in preverite, kaj je tisto, kar v trenutni družinski situaciji najbolj pogreša. Drznite si priznati, kaj hočete in česa ne, kaj ste v odnosu do otroka pripravljeni sprejeti in kaj ne. In se ne bojte, če boste s tem, ko boste sledili potrebam svojega notranjega otroka, zafrustrirali in razočarali otroka, saj točno to potrebuje - sporočilo, da so v tej družini tudi mamine in očetove potrebe pomembne, upoštevane in spoštovane.   

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
24
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
12
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
10
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
8



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?