|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?

Petra Znoj, 16.9.2023
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?

image
Ali nam krvavitev sporoča veselo novico? (Freepik.com)
/11


Vgnezditvena ali implantacijska krvavitev se zgodi takrat, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v maternično sluznico, vendar ne pri vsaki nosečnosti.

Do tega pride približno 6 – 12 dni po oploditvi, kar po izračunih pomeni nekje med 18. in 25. dnevom ciklusa. Ob ugnezditvi zarodka lahko pride do rahle poškodbe drobnih žilic, ki se kažejo s rdečkasto, rožnasto ali rjavkasto krvavitvijo. Običajno se pojavi preden naj bi se začela menstruacija.

 

Kakšna je razlika med vgnezditveno krvavitvijo in menstruacijo?

1) Čas: vgnezditvena krvavitev se pojavi manj kot 14 dni po zadnjem spolnem odnosu.

2) Barva: pri menstruaciji je kri vedno rdeča, medtem ko je pri vgnezditvi navadno roza ali rjave barve.

3) Ostane blažja: pri menstruaciji je izcedek vedno močnejši, medtem ko pri vgnezditvi ostane blažji.

4) Traja manj časa: vgnezditvena krvavitev ponavadi traja le dan ali dva.

 

PREBERITE TUDI: Ali lahko zanosiš kljub jemanju kontracepcijskih tabletk?

 

Ker sta krvavitvi lahko podobni, ju težko razlikujemo, zato je najbolj zanesljivo, da počakamo nekaj dni in naredimo test nosečnosti.

Tudi, če je test negativen, še ne pomeni, da niste noseči. Test ponovite čez teden dni. Če je pozitiven, je šlo za vgnezditveno krvavitev, če je negativen, pa gre lahko za zelo zgodnji spontani splav ali kaj drugega. V tem primeru je priporočljivo, da obiščete ginekologa.

 

Ali je vgnezditvena krvavitev lahko nevarna?

Sama vgnezditvena krvavitev ni nevarna, kljub temu, da se ne pojavi pri vseh nosečnostih. Embrij, katerega žilice se ob vgnezditvi poškodujejo, se namreč zelo hitro obnovi.

V primeru, da krvav izcedek ni ne vgnezditvena krvavitev, ne menstruacija, takrat pa je to lahko nevarno, saj so krvavitve kmalu po zanositvi lahko znak zapletov – na primer zunajmaternične nosečnosti. V tem primeru je posvet z ginekologom treba opraviti čimprej.

 

PREBERITE TUDI: Ali lahko popolnoma zaupamo testu nosečnosti?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
7
Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...
6
Vzrok za ponavljajoče splave?
Raven naravnih celic ubijalk, ki krožijo po krvnem sistemu in lahko povzročijo splav, se poveča ob stresu, kakršnemukoli...
6
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
6



5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?