|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako učiti otroka o pomenu denarja?

Metka Troha, 7.6.2018
Starši pogosto mislimo, da je naš otrok premlad, da bi doumel pomen denarja, dejstvo pa je, da si otroci že zelo zgodaj ustvarijo svoj pogled na denar, zato je pametno, da jih čim prej začnemo učiti pravega ravnanja z denarjem.

image
Spodbujajte otroka k varčevanju!
/11


Otroci imajo velikokrat povsem nerealna pričakovanja povezana z denarjem. Nanj gledajo kot na nekaj neskončnega, samo po sebi umevnega, mislijo, da je do denarja izjemno lahko priti oziroma razmišljajo, da si lahko z denarjem izpolnijo vse svoje želje. V kolikor otroka starši ne učimo o nasprotnem, bodo imeli kot odrasli velike težave s pravim odnosom do financ. 

Otroka moramo že od malega seznanjati, na kakšen način starši zaslužimo denar, zakaj je pomembno, da varčujemo, in kakšne prednosti prinašajo dobre finančne odločitve. Če želite, da bo vaš otrok odrastel v finančno ozaveščenega človeka, potem poskušajte čim bolj slediti naslednjim nasvetom.    

 

Denar ne raste na drevesu!

Zagotovo najpomembnejša lekcija za otroka je, da je denar potrebno zaslužiti. Tako kot vi delate, da zaslužite plačo, si mora denar prislužiti tudi vaš otrok. Seveda je način, kako si bo otrok prislužil nekaj denarja, odvisen od njegove starosti. Če je otrok starejši in bi rad šel s prijatelji v kino, se lahko dogovorite, da si denar za vstopnico prisluži z določenimi hišnimi opravili.

Tudi predšolske otroke lahko naučite, da se do denarja ne pride tako kot do češenj na drevesu. Z mlajšim otrokom lahko »vadite« to lekcijo tako, da gre z vami, ko dvigujete denar na bankomatu in je zraven tudi, ko boste prav s tem denarjem plačali v trgovini. S tem mu boste predstavili, da denar ni nekaj neomejenega, ampak tako kot pride, ga lahko tudi zmanjka. Če razbije kozarec ali polomi igračko, lahko otroku določite nalogo, s katero bo »pokril« škodo. 

 

Zrno na zrno pogača oz. varčevanje se še kako izplača

Tako kot je pomembno, da otrok čim prej spozna, da denar ne pade z neba, je pomembna tudi lekcija o varčevanju. Če si vaš otrok želi neko igračo in vas prosi, da mu jo kupite, ga lahko poučite, da si jo bo z varčevanjem lahko kupil sam. Denar, ki ga dobi od vas, dedkov in babic, naj shrani, da si bo lahko izpolnil željo. Takoj ko zbere dovolj denarja, pa ga odpeljite v trgovino, da si izbere želeno stvar.

S tem ga boste motivirali, da bo tudi v bodoče rad varčeval, ne pa zapravljal za nepomembne stvari ali celo sladkarije. Za dodatno spodbudo se lahko z otrokom dogovorita, da mu boste pomagali začeti znova in dodali nekaj evrov v hranilnik, tudi ko ga bo izpraznil zaradi nakupa. Tako se bo naučil, da se varčevanje izplača tudi zaradi obresti. 

 

Denar je treba pametno zapravljati

Otroka morate naučiti, da ni dobro zapraviti ves privarčevani denar naenkrat. Če gre z vami v trgovino, naredita popis, kaj morata kupiti in koliko denarja za to potrebujeta. Z otrokom preverita, kateri izdelki so v akciji oziroma kaj lahko kupite s kuponom za popust. S tem otroka učite, koliko lahko privarčuje, če pametno kupuje, če zna počakati, da si izdelek kupi v času znižanja in ne takoj v trenutku, ko si ga zaželi.

Ko bosta prišla iz trgovine, izračunajte, koliko ste prihranili in denar vrzite v njegov hranilnik. Ta denar naj ima otrok možnost zapraviti po svoje naslednjič, ko boste šli v trgovino. Nikar mu v tem primeru ne omejujte, kaj si lahko kupi in kaj ne, saj bo otrok sicer razočaran. Naj se sam odloči, kaj si bo kupil s privarčevanim zneskom in naj poskuša samostojno ugotoviti, če igračko, ki jo že ima, res potrebuje.

 

Izberite pravi čas za prave lekcije

Z otrokom se lahko o denarju pogovarjate takoj, ko se nauči šteti in prične razvijati matematično-logične kompetence:

  • od 3 do 6 let

Otroci v teh letih počasi razumejo, da je za nakup potreben denar, nimajo pa občutka koliko kaj stane. Njim ni potrebno natančno razlagati pomena cen, ampak jim to predstavimo skozi igro. Če ima otrok na primer kolo, mu pojasnite, da je to manj vredno od avtomobila, s katerim ga mama in očka vozita v vrtec. Ko nakupujete, mu poskušajte razložiti, da obstaja razlika med tem, kar potrebujemo, in tem, kar si želimo.

  • od 6 do 10 let

Otroci v prvi triadi že dobro razumejo, da je potrebno denar zaslužiti z delom, prav tako pa vedo, da se morajo pogosto odločati, kaj si lahko z določeno vsoto privoščijo. Nikakor jim ne dovolite, da kupijo vse, kar jim pride na pamet, ampak naj se naučijo, da sestavijo nakupovalni seznam in naj primerjajo cene istih ali podobnih izdelkov v več trgovinah. Še naprej jih učite o varčevanju in jih spodbujajte k odprtju varčevalnega računa v banki.

  • od 11 do 13 let

Pri tej starosti so otroci že sposobni zelo pametno zapravljati in varčevati denar, ki ga dobijo. V banki naj imajo svoj račun, skupaj z njimi pa se čim več pogovarjajte, kaj si lahko s privarčevanim denarjem privoščijo.

  • starejši od 14 let

Mladostnikom lahko pojasnite, kaj je kreditna kartica in jim razložite koncept kupovanja na kredit.

 

Seveda pa ne pozabite, da otroke - tako majhne kot velike - največ vzgajamo z vzgledom. Zato se spomnite, da bo vsaka lekcija, ki jo boste predali svojemu otroku glede denarja in financ, padla na najbolj plodna tla, če boste tudi sami s svojim ravnanjem dajal otroku dober zgled. Otroka boste o denarju torej največ naučili s svojim pozitivnim in odgovornim odnosom do denarja.


VIR: https://klokanica.24sata.hr

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
4
Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...
3
Izredni limit – le če ne gre drugače!
Marsikdo najame limit, da bi z njim prebrodil krajšo finančno stisko in poravnal nepričakovane stroške, nekateri pa »v m...
3
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
3



Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
Kako zmanjšati stroške za hrano?
Preverite deset trikov, kako privarčevati pri stroških za družinsko prehrano, da bo ta še vedno zdrava, toda cenejša.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?