|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kam se lahko odpravite na Prešernov dan?

Uredništvo Ringaraja.net, 28.1.2024
Na Prešernov dan (8. februarja) večina muzejev in galerij odpira svoja vrata. Pripravljajo pa tudi druge brezplačne dogodke.

image
Kje je brezplačen vstop? (Foto: Freepik.com)
/11


8. februarja je dela prost dan, praznujemo Prešernov praznik. Večina galerij in muzejev ima na ta dan brezplačen vstop. Pripravljajo pa tudi druge brezplačne dogodke.

 

Zbrali smo ideje, kako lahko družinsko preživite ta dan:

 

1) Različni muzeji in galerije

Večina muzejev in galerij bo imela 8. februarja prost vstop. Tukaj je nekaj idej, ki bodo vašim najmlajšim zagotovo zanimive.

 - Narodni muzej Slovenije 

 

- Prirodoslovni muzej 

 

- Muzej novejše in sodobne zgodovine 

 

- Slovenski etnografski muzej : Potekala bo tudi ustvarjalna delavnica pustnih mask

 

Pokrajinski muzej Celje 

 

- Mestni muzej 

Ženske s čopičem, slikarska in kiparska delavnica za otroke 4+ in družine. Ko vas po ogledu razstave Slovenske umetnice zasrbijo prsti in se v vas prebudita domišljija ter želja po ustvarjanju, stopite v našo pedagoško delavnico, kjer boste lahko mali in veliki slikali tihožitje ali pa iz gline oblikovali portret.
Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) in Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu? (8+), samostojen ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto. za družine s tiskanima vodnikoma

"Ženske s čopičem, slikarska in kiparska delavnica za otroke 4+ in družine. Ko vas po ogledu razstave Slovenske umetnice zasrbijo prsti in se v vas prebudita domišljija ter želja po ustvarjanju, stopite v našo pedagoško delavnico, kjer boste lahko mali in veliki slikali tihožitje ali pa iz gline oblikovali portret.
Z Ljubo in Ano gremo v Ljubljano (4+) in Kako je nastajalo najlepše mesto na svetu? (8+), samostojen ogled razstave Ljubljana."

 

- Galerija Jakopič  

"11:00* Vodstvo po razstavi Slovenske umetice v družbi kustosinje in pedagoginje Julije Hoda, ki vas bo z razigranimi nalogami popeljala v čase, ko so dekleta potrebovala veliko mero poguma in odločnosti, da so si drznila izbrati poklic umetnice. 

Vodnik za mlade radovedneže 7–12 S pomočjo vodnika, ki vam ga ob kulturnem prazniku podarimo, se lahko tekom celega dne samostojno podate v spoznavanje umetnic."

 

- Plečnikova hiša  

10.00–14.00 Spoznajmo Plečnikovo arhitekturo skozi oči kužka Sivka, kamišibaj pripoved in interaktivna delavnica za otroke 4+ in družine

14.00–18.00 Interaktivni arhitekturni kotički za otroke na stalni razstavi, za otroke 4+ in družine

 

TUKAJ si lahko ogledate seznam vseh muzejev, ki so primerni za otroke.

 

2) Pohod po poti kulturne dediščine Žirovnica 

"Na majhnem območju Žirovnice, ki se nahaja pod mogočnim Stolom, se je rodilo izjemno število pomembnih literatov, ki so s svojim delovanjem močno vplivali na obstoj in razvoj slovenskega jezika, kulture, literature in umetnosti. Pot kulturne dediščine Žirovnica predstavlja tematsko pot, ki povezuje rojstne hiše (preurejene v muzej) v idiličnih vaseh pod vznožjem Stola. Obiščete lahko Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, Čopovo rojstno hišo v Žirovnici, čebelnjak Antona Janše na Breznici ter rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah," so zapisali na spletni stran.

Za več pa kliknite na Pohod zgoraj.

 

3) Prešernov smenj 

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Vsako leto 8. februarja po ulicah Kranja zaživi duh dr. Franceta Prešerna.

 

4) Prireditve v Mariboru 

Tudi v Mariboru se bo odvijalo veliko brezplačnih prireditev. Katere in kdaj preverite >>TUKAJ<<.

 

5) Center Rog

Mali chefi v akciji: Sladki Ježki 

Z otroki bomo ustvarjali in okušali sladke ježke in pripravili več različnih variant te priljubljene sladice - kokosove, lešnikove in kakavove. Ob tem bomo raziskovali, kako z uporabo različnih sestavin oblikovati svoje ježke. Skozi zabavno doživetje bodo otroci pridobili spretnosti za ustvarjanje lastnih sladic in se veselili deljenja svojih sladkih umetniških dosežkov s prijatelji in družino.

 

Voščenke iz odpadnega olja in naravnih pigmentov

Na delavnici bodo otroci spoznali, kako se izdelajo voščenke iz odpadnega olja in naravnih pigmentov. Predstavili bomo materiale, iz katerih lahko izdelujemo voščenke in naravna barvila, ki jih najdemo tudi v svojem domačem okolju, npr. kurkumo, sušeno rdečo pes … Z enostavnim procesom segrevanja in mešanja nenevarnih surovin bomo izdelali in preizkusili voščenke, ki jih otroci lahko ob končani delavnici vzamejo domov.

 

Če smo kaj pozabili, pa nam hitro javite. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
5
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Zaključil se je 16. ljubljanski festival B...
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekal...
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?