|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Krajinski park, Nanos

Katarina Vinšek, 25.8.2010
Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 km široka kraška planota s strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša. Poleg Snežnika je najbolj značilna gora na Notranjskem.

image
/41


Območje južnih in zahodnih obronkov Nanosa je zaradi številnih botaničnih zanimivosti in naravne ohranjenosti od leta 1987 razglašeno za Krajinski park. Park obsega 2632 ha.

 

Ga poznate? Mogočnega velikana, ki ga lahko občudujemo vsakič, ko se peljemo proti obali? Ponosno kraljuje Postojnski kotlini in jo odločno ločuje od Vipavske kotline. Ta visoki osamelec nas že od daleč opozarja, da nas na Primorskem ne bodo žgečkali sončni žarki, kadar nosi »kapo« in je njegov vrh zavit v meglo.

 

Kjer se srečata mediteranska in celinska Slovenija, tam je Nanos. Najvišji vrh, Pleša, se dviga 1262 m nad morjem in predstavlja razgledno točko na skoraj vso jugozahodno Slovenijo; vidimo lahko celo do Furlanije in proti Benetkam.

 

Na vzhodni strani ga ločuje predjamski prelom od kraške planote Hrušice, na zahodu pa ga dolina Bele loči od planotastega Trnovskega gozda. Strma, na zahodni strani prepadna od 500 do 700 m visoka pobočja, ga ločijo od Vipavske in Pivške kotline, zložnejši dostop je le s severne strani. Površje planote je razjedeno v podolgovate dole, vrtače in kopaste vrhove, od katerih se najviše vzpne Suhi vrh (1313 m) na jugovzhodu. Prevladujejo nadmorske višine okrog 1100 m, zahodna polovica je nižja (800-950 m) in manj kamnita.

 

Gozdnato planoto obiskujejo planinci in jadralni padalci. Nanos prečkajo Slovenska planinska transverzala, Evropska pešpot in Slovenska geološka pot. Na razgledni točki Pleša (1262 m) stoji televizijski pretvornik, v bližini je Vojkova koča.

 

Večji del planote je porasel z bukovimi in jelovo-bukovimi gozdovi, prisojna pobočja poraščajo toploljubni gozdovi. Delež gozda se zaradi zaraščanja opuščenih pašnikov, na katere so nekoč iz Vipavske doline gonili živino na poletno pašo, še naprej povečuje.

 

Dostop: Privlačni primorski osamelec Nanos, ki ga lahko osvojimo že v dobri uri zmerne hoje se nahaja ob primorski avtocesti nad Razdrtim. Izlet je primeren tudi za družine z otroci. Do vrha vodita dve poti: strmejša in položnejša. Predlagam, da se vzpnete po strmejši, spustite pa po lažji poti.

 

 


 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Obala in Kras

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
6
Zdravstvena pomoč na počitnicah v tujini
Vsem, ki se odpravljate v tujino, bodo prav prišle naslednje informacije v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem, saj nikoli...
3
Ste že bili kdaj v Ribnici?
Ribnica je znana tudi po številnih naravnih znamenitostih. Izlet, ki ga še posebej priporočajo domačini, je pohod do cer...
3
Zlato Kralja Matjaža
»Križ-kraž, kralj Matjaž, daj mi groš, bom kupil nož, bom luknjo zvrtal poč-poč-poč!«
3



Družinski izlet na Kras
photo
Kras nam je tako pri srcu, da se tja odpravimo kar pogosto. Včasih le na sprehod in kosilo, včasih za cel vikend ali cel...
Z avtodomom po Sardiniji
photo
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?