|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečke so izbrale najboljši test na svetu - NIFTY

NIFTY test, 18.10.2017
Leto 1997 je s seboj prineslo velik napredek v spremljanju nosečnosti. Profesor Denis Lo je skupaj s svojo ekipo strokovnjakov uspel izolirati plodovo DNK v materini krvi že zgodaj v nosečnosti, pri čemer so mu pomagale številne zdravstvene ustanove.

image
Starši smo leta 1997 dobili možnost vpogleda v plodov DNK.
/11


Med številnimi zdravstvenimi ustanovami, ki so profesorju Denis Louju pomagale izolirati plodovo DNK v materini krvi že zgodaj v nosečnosti, je bilo tudi multinacionalno podjetje BGI s sedežem v Shenzhenu in Hong Kongu.

 

Kaj je to pomenilo takrat in kaj pomeni danes?

Do 70-ih let prejšnjega stoletja ultrazvok ni bil v uporabi pri nosečnicah, a ko je bil uveden, je to pomenilo popolno revolucijo v spremljanju nosečnosti. Ultrazvočni pregled je tako postal zlati standard v nosečnosti za potrditev zdravja ploda v trebuhu. Pridružile so se mu še druge različne metode za določanje genskega zdravja ploda, med njimi tudi postopek pridobivanja plodove vode - amniocenteza, ki pa je bila do prelomnega leta 1997 izvedena ''na slepo''. Tega leta je tako tudi amniocenteza doživela pomemben korak naprej. Plodova DNK v materini krvi zdravnikom namreč omogoča, da izvedo vse najpomembnejše informacije o plodu, brez potrebe po amniocentezi in izpostavljanju celotne nosečnosti k  nepotrebnemu tveganju.


Kaj je NIPT test?

Vsi testi, ki testirajo prosto plodovo DNK v materini krvi, se s skupnim imenom imenujejo NIPT - Non Invasive Prenatal Test ali prevedeno neinvazivni prenatalni test. Vendar pa so med testi NIPT razlike, zato ni vseeno, kateri test nosečnica opravi, saj le najkakovostnejši testi uporabljajo najnaprednejše tehnologije. V primeru genetike se ta tehnologija imenuje NGS (Next Generation Sequencing), ki strokovnjakom omogoča, da izolirano plodovo DNK pomnožijo milijonkrat, da lažje odčitajo vse informacije, ki jih plodov DNK vsebuje.

 

Kaj pomeni sekvenciranje?

Najenostavnejši način za razlago tehnologije NGS je, da si zamislite besedilo na zaslonu, ki bi ga morali prebrati, a so črke izrazito majhne, zato je to težko, če ne celo popolnoma nemogoče. Sedaj pa si predstavljajte, da imate možnost, da te majhne, nečitljive črke povečate. Naenkrat lahko preberete celotno besedilo! Tako deluje tehnologija sekvenciranja.

Sekvenciranje omogoča jasno odčitavanje vseh pomembnih elementov, ki jih plodov DNK vsebuje. Zraven tega omogoča tudi odčitavanje elementov, ki jih nismo pričakovali v plodovi DNK, a smo jih tam vseeno našli. Ti nepričakovani elementi so lahko popolnoma neškodljivi, v nekaterih primerih pa so lahko tudi življenjskega pomena.


Kako prepoznamo dober predrojstveni test?

Najstarejši in najbolj preverjen izmed vseh obstoječih NIPT testov na svetu je NIFTY test. Ni presenetljivo, ko se upošteva, da je ravno NIFTY test tisti, ki se izvaja v laboratorijih podjetja BGI – največjega svetovnega genskega podjetja. Do danes je bilo analiziranih že več kot 2.000.000 vzorcev po vsem svetu, hkrati pa je NIFTY opravil najstrožje in največje klinične preglede na preko 147.000 vzorcih. Na svetu ne obstaja noben drug tako kakovosten predrojstveni test.
 

Kaj to pomeni za nosečnico?

To pomeni, da so lahko tako zdravnik kot bodoča starša prepričani, da bodo po odvzemu vzorca po zaključenem 10. tednu nosečnosti rezultat NIFTY testa dobili v samo nekaj dneh. Odločitev za Nifty test vsaki nosečnici zagotavlja tudi, da bo vzorec obdelan po najvišjih svetovnih standardih in da bo analiziran v največjem in najmodernejšem laboratoriju, ki je pod stalnim nadzorom več kot 30 genetikov. To pomeni, da sta zdravnik in pacientka ob prejemu NIFTY rezultata lahko prepričana, da je le ta pravilen in hkrati zanesljiv, zaradi česar lahko nosečnica brezskrbno in umirjeno preživi preostalo obdobje nosečnosti.

 

Več o NIFTY testu si lahko preberete tukaj in pogledate še njihovo Facebook stran.

 

Želiš izvedeti več o testu, imaš kakšno izkušnjo ali se ti porajajo dileme? Zapiši na forumu. Vse izkušnje, vprašanja, odgovori so dobrodošli.


PREBERI TUDI:

Ste se odločili za NIFTY test? Postopek je sledeč ...

Ne splav, temveč moč vedenja!

Katere so najpogostejše kromosomske nepravilnosti otrok in kako jih odkriti že v nosečnosti?


 

Promocijsko sporočilo

Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
4
Krčne žile v nosečnosti
Krčne žile nastanejo zato, ker teža maternice pritiska na žile v medenični votlini, kar poveča pritisk v žilah v spodnje...
3
Prihodnost regenerativne medicine
Pred nekaj leti je postal jezik povprečnega Slovenca bogatejši za frazo "matične celice", ki s čarobnim prizvokom ...
2
dr. Ksenija Šelih Martinec o matičnih celicah
Dr.Ksenija Šelih Kalliste verjame v moč matičnih celic. "Ker obstaja možnost shranjevanja matičnih celic je prav, da ...
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Zdravilni čaji za nosečnice in mamice po p...
Ali nosečnice lahko pijejo pripravke iz plahtice? Ali malinovi listi res lajšajo bolečine ob porodu? Kako zdrav je za no...
Kdaj se začne poznati nosečniški trebušček?
Ko zanosiš, telo navzven zgleda precej normalno. Bitjece je namreč še tako majhno, da niti malo ne vpliva na velikost tr...
Finance v družini
Michonne RR

Kako imata s partnerjem razdeljene finance?