|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci morajo biti ob sprejemu v vrtec cepljeni

Uredništvo Ringaraja.net, 12.8.2021
Ob sprejemu v vrtec morajo starši predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka, ki mora vsebovati podatke o cepljenju. Če otrok ni cepljen po programu, mora vrtec otroka zavrniti.

image
Cepljenje je obvezno ob vpisu v vrtec (FOTO: Freepik.com)
/11


Kmalu se bo začelo novo šolsko leto 2021/2022, ki pa prinaša spremembe pri sprejemu otrok v vrtec.

Ob sprejemu v vrtec morajo starši predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka, ki mora vsebovati podatke o cepljenju.

Oktobra 2020 je bila sprejeta novela Zakona o nalezljivih boleznih, v kateri je zapisano, da morajo javni vrtci in javno sofinancirani programi zasebnih vrtcev zavrniti vpis necepljenih otrok. Potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka morajo starši predložiti ob sprejemu v vrtec. Če je iz potrdila razvidno, da otrok ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter za to iz odločbe o opustitvi cepljenja niso razvidni medicinski razlogi, vrtec vpis zavrne. 

 

PREBERITE TUDI: Vsa navodila za uporabo cepiv na enem mestu

 

Kaj je s tistimi, ki so že vpisani?

Otroci, ki so že vpisani v vrtec in so cepljeni po programu ne potrebujejo potrdila o cepljenju. Tudi če otrok ni bil cepljen po programu, pa javni vrtec že vpisan, lahko še naprej obiskuje vrtec, saj namreč Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih velja od 15. oktobra 2020 dalje. 

 

Otrok, ki je v postopku odločitve o opustitvi cepljenja

Otroci, ki so v postopku odločitve o opustitvi cepljenja, se v vmesnem času lahko vključijo v javne vrtce. Pogoje za vključitev bodo preverjali v naslednjem vrtčevskem letu. 

 

PREBERITE TUDI: Reakcija po cepljenju otroka

 

Koledar cepljenja otrok


koledar cepljenja otrok

Koledar cepljenja otrok (FOTO: NIJZ)

 

Knjižica o cepljenju

NIJZ je pripravil Knjižico o cepljenju, kjer pojasnjujejo, kako cepiva delujejo, kakšni so stranski učinki in kako delujejo cepiva. 

 

Kdaj se otroka ne cepi?

Otroka ne cepijo, če ima: 

- potrjeno resno alergično (anafilaktično) reakcijo na sestavine cepiva;

- resen neželen učinek po predhodnem odmerku istega cepiva;

- bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

 

Kdaj je otrok kljub bolezni lahko cepljen?

Nekatera stanja se pogosto napačno presodijo kot razlog za opustitev cepljenja (kontraindikacija za cepljenje) in tako niso cepljeni nekateri otroci, ki imajo zaradi osnovne bolezni večje tveganje, da bodo zboleli in da bodo bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, potekale težje ali z zapleti.

Otrok je lahko cepljen v primeru lahne prehladne bolezni ali driske, zlatenice ob rojstvu, kroničnih srčnih, pljučnih, ledvičnih ali jetrnih bolezni, stabilnih nevroloških stanj, atopijskih bolezni (alergija na hrano, atopijski dermatitis, astma in alergijski rinitis), zdravljenja z antibiotiki ali nizkimi odmerki kortikosteroidov in po preboleli akutni bolezni.

Pediater presodi, ali je zaradi trenutnega stanja potrebno cepljenje odložiti in določi nov datum cepljenja. (Vir: NIJZ Cepilna knjižica)

 

Vloga za opustitev cepljenja

Če pediater oceni, da obstaja zdravstveni razlog za trajno opustitev cepljenja, pošlje na Ministrstvo za zdravje vlogo z utemeljitvijo opustitve cepljenja proti določeni bolezni.

Vlogo lahko podajo tudi starši ali skrbniki otroka, če menijo, da obstajajo zdravstveni razlogi za opustitev določenega cepljenja.

V Sloveniji vlogo za opustitev cepljenja večinoma oddajo starši, redko pediater. Vlog je v povprečju med 250 in 300 na leto. Večina vlog je bila sicer zavrnjena, le redke so bile odobrene.

 

Kaj pa če ne želite cepiti otroka?

Če Komisija za cepljenje zavrne vlogo za opustitev cepljenja, starši pa še vedno odklanjajo cepljenje, potem otrokov izbrani pediater obvesti Zdravstveni inšpektorat. Če po predložitvi razlogov ugotovijo, da niso utemeljeni, je njihovo izogibanje po Zakonu o nalezljivih boleznih lahko obravnavano kot prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen v višini med 400 do 4000 evrov.

 

Število cepljenih

Delež cepljenih predšolskih otrok v Sloveniji v povprečju znaša 95 odstotkov. 

Če pogledamo podatke zadnjih 10 let, se je delež precepljenosti za cepljenje s petvalentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam s hemofilusom influence tipa b in otroški paralizi gibal med 93,4 in 96,8 odstotka. Delež cepljenih proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se je gibal med 92,3 in 94,8 odstotki. 

 

PREBERITE TUDI: Obsežna raziskava ovrgla povezavo med cepljenjem proti ošpicam in avtizmom


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
109
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
26
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
21
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
20



Kako izgleda poletje v vrtcu?
Poletje je čas, ko se zaprejo šole in otroci so prepuščeni staršem, starim staršem, organiziranim počitnicam ... Kako pa...
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?