|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Naši otroci so smisel in poslanstvo, so tudi velika odgovornost, ko jih imamo. Vsak starš si želi, da bi svojemu otroku omogočil in zagotovil najboljše.

image
/11


Kadar se približuje čas, ko gre otrok v šolo, je marsikateri od staršev v hudi stiski in razmišlja, ali bo zmogel nakupiti vse. Bo imel dovolj denarja za vse, kar bo otrok potreboval v šoli, da ne bo občutil razlik med sovrstniki in se počutil manjvrednega. Za šolanje so potrebne knjige, zvezki, pripomočki, oprema in dober pedagog. Kot končni cilj pa je najbolj pomembno znanje, ki ga otrok pridobi. Znanje otroku lahko ostane za vedno, še posebej, če ga dobro utrjuje in nadgrajuje. Znanje je največja vrednota, ki ti je nihče ne more vzeti. Prav to je dolgoročno bolj pomembno, kot vse kupljeno po zadnjih trendih-modi, od potrebščin do oblačil, čevljev, ... 

Res je, tudi denar potrebujemo!

Koliko vas v resnici otrok stane od rojstva do približno 25.leta starosti, ko naj bi zaključil šolanje in se odločil za samostojno življenjsko pot? 

Ocene in izračuni so različni, od 90.000€ do 200.000€, tudi več. Vsota je odvisna od več faktorjev. Zneski so veliki in vsega naenkrat ne potrebujemo.

Zakon pravi, da je osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje brezplačno. Pa je res? Že tukaj so lahko velike razlike, kadar se otrok odloča za srednjo šolo izven kraja bivanja, oziroma za šolo, kjer je potrebno mnogo več dodatnih pripomočkov in potrebščin.

Največji stroški nastanejo takrat, ko se otrok odloča za visoko, oziroma višješolski študij doma ali v tujini. Res je tudi, da vsi ne pridejo z rednim vpisom na fakultete. Vedno več je takih, ki študirajo izredno ali ob delu.

Štipendija je pomoč staršem in otroku, vendar ta ne more pokriti vseh dodatnih stroškov, ki sem jih omenila. Res je tudi, da nimajo vsi možnosti pridobiti štipendije. Kaj pa takrat?

Postavlja se vprašanje, kako se izogniti vsem tem nepredvidenim situacijam in psihičnim stresom?

Kako zagotoviti lastna sredstva in koliko jih bo otrok potreboval, ko se bo odločal za poklic oziroma za nadaljevanje študija na fakulteti?

Lažje bo slehernemu staršu, ko bo imel celoten vpogled: analizo sedanjega stanja, vključene finančne potrebe za cilj šolanja oziroma lastnega štipendiranja otroku. Da bo imel tudi finančni načrt in razlago na sledeča vprašanja:

Koliko sredstev bo realno potreboval za šolanje svojega otroka?

Koliko časa ima še do takrat?

Koliko sredstev že ima privarčevanih za ta namen?

Koliko bi bilo potrebno varčevati za ta cilj?

Koliko zmore varčevati oziroma, koliko že varčuje, na kakšen način in ali to zadošča?

Kaj nudijo danes in za prihodnost zakonske priložnosti?

Na kaj je potrebno biti pri varčevanju še posebej pozoren in previden?

S kom se o tem, v času uresničevanja načrta, pogovarja?

Kdo mu lahko na čim bolj razumljiv način razloži?

Kakšna so tveganja?

Koliko me taka storitev stane?

Posvetujte se s strokovnjakom! Poiščite premoženjskega svetovalca, s katerim boste v vsem obdobju varčevanja lahko kontaktirali, usklajevali, se prilagajali življenjskim spremembam in spremembam na trgu. Povedal vam bo tudi, kakšno varnost potrebujete vi in vaš otrok ob nepredvidenih trenutkih. Kako se zaščititi pred takimi dogodki, kot so izguba starša, izguba delovne sposobnosti starša, izguba službe - vse to pomeni izpad dohodkov. Zelo pomembno je, kako tudi v takih situacijah zagotoviti varno šolanje svojega otroka.

Le te dodatne informacije in občutek, da se vedno z nekom o tem lahko pogovorite in najdete rešitev, vam bo dajalo občutek sigurnosti in kontrolo nad tem, kje ste in kaj lahko še izboljšate?

Spoznavali boste zakonske priložnosti, ki vam jih nudi trg, kako jih najbolje izkoristiti, da bi lahko hitreje, z manj stroški, dosegli svoj pomemben cilj, ta pa je zagotovitev finančnih sredstev za šolanje svojega otroka, oziroma pomoč za njegov samostojni začetek življenja.

Veliko ljudi ne ve, kaj ne ve! Saj se o tem, na tak način morda še nikoli niso pogovarjali. Tudi ne vedo največkrat, kako, kaj in na kakšen način bi vprašali. 

Stvari so bolj enostavne, kot na trenutek izgledajo. Država daje tudi veliko dobrih priložnosti, le mi se premalo zanimamo o njih, ker jih ne razumemo, ne poznamo.

Za vsako vprašanje se lahko dobi odgovor, le vprašati je potrebno.

Ja, vredno je vprašati in se posvetovati!

Saj gre za vašega otroka, kateremu resnično želite v njegovem življenju zagotoviti varno sedanjost in prihodnost skozi izobrazbo in znanje. To je največja dota, ki mu jo lahko date.

 

 

Če imate vprašanje za premoženjsko svetovalko Barbaro S. Pavlič, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako načrtovati praznične izdatke?
Zadnji tedni v letu naj bi minili v znamenju veselja in dobre volje, lahko pa so tudi eno najbolj stresnih in napornih o...
3
Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni
V državnem zboru je bil potrjen peti protikorona ukrep, s katerim vlada podaljšuje veljavnost nekaterih ukrepov za lajša...
3
PODPIRAMO SLOVENSKO: Potiskani izdelki Mal...
Ker ob drugi nosečnosti na spletu nisem našla majčk z motivom, kot sem ga želela, sem kontaktirala eno izmed tiskarn, da...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!
Z nekaterimi preprostimi spremembami lahko prihranimo precej energije in denarja. Zaradi napačnih navad lahko porabimo o...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?