|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok grize

Tina Južnič, 21.12.2020
Starši otroka, ki grize, so pogoste zaradi tega zelo zaskrbljeni, nemalokrat se počutijo nelagodno ali celo osramočeno. Zato je dobro vedeti, da otroci ne grizejo, ker bi imeli slabe starše, temveč ker doživljajo notranjo stisko.

image
Ali vaš otrok grize? (FOTO: Freepik.com)
/11


Grizenje je le način izražanja notranjega nemira.

Grizenje je pogost pojav pri otrocih od prvega, pa vse do tretjega leta starosti, ko ponavadi še ne znajo sami staršem povedati, da so se znašli v neki neprijetni in stresni situaciji. Zato svoja negativna čustva izrazijo z dejanjem, ki pa je lahko za njegove 'žrtve' precej boleče. Pogosto se dogaja, da starši z jezo odreagirajo na takšno otrokovo vedenje, svojo pozornost pa namenijo ugrizenemu. Žal pa s tako gesto nehote svojemu malčku povzročijo še hujši stres. Raje kot da bi okregali otroka, ki grize, mu razložite, da to ni lepo dejanje, poleg tega pa zelo boli, zato naj tega ne počne več.

S pogovorom pa še ne boste odpravili glavnega razloga. Za to, se boste morali poglobiti v otroka. Ne bo lahko, saj je grizenje zelo težko odpraviti, zato si le vzemite čas in ostanite potrpežljivi in grizenje se bo postopoma nehalo.


Ugotovite, kdaj otrok grize in lažje boste odpravili vzrok

Zgodi se, da otrok grize le v določenih situacijah. Najpogosteje se to dogaja mlajšim otrokom, kmalu po vstopu v vrtec oziroma jasli. Če vaš malček grize sovrstnike ali celo vas, ko se od njega zjutraj poslavljate, potem je najverjetneje doživel stresno situacijo ali pa vas je začel močno pogrešati. Pomanjkanje vaše bližine in pozornosti, je le eden od možnih razlogov.

 

Preberite tudi: Vzgoja brez udarcev


Kako pomagati otroku, ki grize?

Vzemite si čas in ga posvetite izključno malčku. Ko boste vzpostavili toplo in prijazno vzdušje, načnite pogovor o otrokovem dnevu v vrtcu. Začnite s prijetnimi temami. Nato predvidite možne scenarije dogajanja in jih začnite opisovati. Morda vam bo skozi telesno mimiko vaš mali nadebudnež lahko 'povedal', kaj je glavni vzrok njegove tegobe, vi pa boste lažje našli način, kako pomagati.

Največkrat otroci potrebujejo le več starševske topline in pozornosti, katerih ne prejmejo dovolj zaradi sodobnega tempa življenja. Službene obveznosti so seveda najpogostejši razlogi za to. Predlagamo vam, da kljub temu najdete čas in ga kakovostno preživite v krogu vaše najožje družine. Pa naj to ne bo le v popoldanskih urah in med vikendi. Otroku bo zagotovo veliko pomenilo, če boste podaljšali jutranji ritual odhoda v vrtec. Vzemite si čas tudi v še nekoliko zaspanem delu dneva in ga posvetite malčku. V miru se oblecita, pogovorita, se morda kakšno minutko tudi zaigrajta. Poskrbite za to, da si boste tudi ob prihodu v vrtec vzeli čas, za umirjeno preoblačenje in prijetno slovo. Vašemu malčku bo zagotovo veliko pomenilo in se bo tudi lažje poslovil od vas, če se vam ne bo mudilo.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
133
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
103
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
28
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
8



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?