|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok naj čim več pleza!

Metka Troha, 1.10.2019
Prek gibanja navzgor in navzdol otrok razvija koordinacijo telesa, ravnotežje ter pridobiva občutek za gibanje. Zabavno plezalno igro za otroke po novem najdete tudi na mini plezalnih stenah in igralih na novem plezalnem vrtu v Štepanjskem naselju.

image
Otroci obožujejo plezanje. (Foto: Plezalni center Ljubljana)
/11


Plezanje je osnovna oblika gibanja, saj otroci začnejo plezati prej kot shodijo. Plezanje sočasno razvija mnoge ključne psihofizične lastnosti v razvoju otroka kot so: vzdržljivost, moč, ravnotežje, gibljivost, medmišična koordinacija, osredotočenost, soočanje in premagovanje strahov, razvijanje samozavesti in odgovornosti za sočloveka ter sproščanje domišljije tokom samega gibanja. To pa ni vse, plezanje je izjemno kul, zabavno, mikavno in širi prijateljstva v realnem svetu.

 

PREBERITE TUDI: Kako poteka motorični razvoj otroka?

 

Pozitivni učinki plezanja na otrokov razvoj

Plezanje predstavlja množico raznolikih gibov in tako otroku pripomore razvijati občutek za gibanje. Prek gibanja v vertikali otrok na sproščen način razvija koordinacijo telesa in ravnotežje, uri in podaljšuje sposobnost koncentracije, razvija telesno moč in vzdržuje splošno telesno pripravljenost.

»Plezanje je primerno že od zgodnjih let dalje, ko otrok prek plezalne igre pridobiva občutek za prostor, orientacijo v prostoru in zavedanje nad lastnim telesom,« pravi Matjaž Jeran, trener športnega plezanja in direktor ter partner Plezalnega centra Ljubljana. Kasneje se temu pridružijo še ostale plezalne prvine in plezalni gibi, ki otroku pomagajo pri zdravem razvoju celega telesa in tudi pri razvijanju svojih mentalnih sposobnosti: premagovanje strahu pred višino, soočanje z lastno sposobnostjo, vzpostavljanje odnosa z vrstniki ….

 

Plezanje je varna oblika gibanja

Otrok s poizkušanjem pridobiva izkušnje, spoznava svoje meje in se uči gibov, tudi plezalnih. Pri tem raziskovanju potrebuje podporo staršev, ki mu moramo dovoliti, da sam odkriva svoje zmožnosti in razvija samostojnost. Kot nam je povedal Jeran, je »plezanje v primernih okoliščinah in pod nadzorom odraslih varno gibanj,« in k temu dodaja: »S plezanjem naj otroci spontano začenjajo sami, najbolje pod mentorstvom staršev na lokalnih igriščih. V kolikor pokažejo željo po obiskovanju plezalnih uric, smo v naših pedagoških vodah izoblikovali stališče, da je primerno začeti pri starosti štirih let. Vse pa, seveda, zavisi od posameznega korenjaka.«

 

PREBERITE TUDI: Modrice in praske so za otroka dragocene izkušnje

 

Plezanje kot rekreacija in hobi za mamice in očke

Jeran poudarja, da je za plezanje vedno čas in ni starostne omejitve, zato plezalni šport kot drugačno, zanimivo obliko rekreacije priporoča tudi staršem: »Plezanje je kompleksen šport, ki zaposli glavo v 'sodelovanju' s celotnim telesom, zato je plezalni šport popoln umik v svoj svet, kjer dosegamo svoje cilje. Mi in stena.« Ob tem izpostavlja še eno pomembno prednost plezanja: »To je družaben šport, obkrožajo nas prijetni, sproščeni ljudje, ki so ljubitelji narave.«

 

Nov plezalni vrt z otroškimi igrali v zelenem predelu Ljubljane

Plezalci, tako odrasli kot otroci od najzgodnejših let, že nekaj let z veseljem obiskujejo sodobno opremljen plezalni center, kjer se lahko že v urci ali dveh in v vsakem vremenu dodobra razmigamo z gibanjem v vertikali. Plezalni center Ljubljana v Štepanjskem naselju, dom malih in velikih navdušencev nad plezanjem (in tistih, ki to še boste) je poskrbel, da nam ni treba sonca za plezanje loviti samo v naravnih plezališčih, ampak ga po novem lahko ujamemo tudi na plezalni steni v glavnem mestu. Tik ob plezalnem centru so namreč uredili plezalni vrt z visokimi zunanjimi stenami in plezalnimi igrali za najmlajše.

V vremensko ugodnih dneh lahko tako plezalci na 15 metrov visoki plezalni steni preizkusijo več kot 30 smeri različnih težavnosti. »Plezalcem se ob rekreaciji odpira pogled na prostrane zelene površine in Ljubljanico. To v sončnih jesenskih in pomladanskih dneh pričara občutke svobode, ki so za plezalce sveti, ker so v stiku z naravo. V poletnih popoldnevih pa bo stena v senci, s čimer smo poskrbeli, da bodo pravšnji pogoji za plezanje na prostem v čim večjem delu leta,« je ob otvoritvi novega plezalne vrta povedal Matjaž Jeran.

 

plezalna stena

Pogled na zunanjo plezalno steno z vrtom ob plezanem centru v Štepanjskem naselju (FOTO: Plezalni center Ljubljana)

 

Da bi nad plezanjem in igro na prostem navdušili tudi najmlajše obiskovalce, so v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav postavili otroško plezalno steno in druga različna igrala, ki spodbujajo razvoj motoričnih sposobnosti otrok in ob katerih se marsikateremu otroku zaiskrijo oči. »Nov plezalni vrt je bil zasnovan kot družabno naravno okolje za prijatelje in družine. Otroci plezajo na Triglav, se igrajo v peskovniku ali gugajo, medtem nekaj metrov stran starši lahko plezajo ali pa se prepustijo božanju sonca in opazovanju svojih otrok, medtem ko pijejo dobro kavo. Za lačne je vedno pri roki sendvič, toast ali sladoled,« nam navdušeno razloži Jeran.

 

otroško igrišče Otroško igrišče z mini Triglavom, peskovnikom, gugalnico ... je del novega plezalnega vrta. (FOTO: Plezalni center Ljubljana)

 

Plezanje je lahko odlična družinska zgodba, lahko kot mestni šport ali kot družinski vikend odklop v naravi. Poskusite in mogoče boste v njem našli odličen hobi zase ali pa se bo za ta lep šport navdušil vaš otrok.

Več o urbanem centru za plezanje v našem glavnem mestu, boste našli na spletni strani www.plezalnicenter.si.

 

PREBERITE TUDI: Kako otroka spraviti iz hiše? 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
5
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
4
Perthesova bolezen
Perthesova bolezen je redka bolezen, ki se pojavlja pri otrocih. Natančen vzrok ni poznan, najverjetneje zaradi motenega...
4



Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?