|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomen spolnosti v partnerskem razmerju

Darja Barborič, univ. dipl. soc. pedagoginja , 24.9.2014
V vsakem partnerskem razmerju ima spolnost velik pomen, zato spremembe, ki jih je deležna ženska med nosečnostjo, močno vplivajo na spolnost.

image
Spolnost je mnogo več kot samo spolni akt.
/11


Spolnost je tudi pogled v oči, stisk rok, spanje v objemu, poljub zjutraj na vratih. Spolnost je dotik nog pod mizo na družinskem kosilu in skupno kopanje v premajhni kadi. Zato velja, da je spolnost v partnerskem razmerju zelo prisotna in mnogo več kot samo spolni akt.


Zakaj spolnost?

Spolnost je ena izmed primarnih človekovih potreb. Potreba po spolnosti (naš libido) je primarno neodvisna od konkretnega drugega človeka. Želimo si spolnosti, zadovoljitve želje, orgazma. Ta želja obstaja tudi, če nismo v intimnem razmerju z drugim človekom. V intimnih partnerskih razmerjih pa se spolna želja usmeri na našega ljubljenega, ljubljeno. Tako hkrati zadovoljujemo primarno potrebo po spolnosti in potrebo po intimnosti, bližini, z ljubljenim bitjem. Hkrati smo v partnerskih razmerjih spolnosti pripisali še dodatne razloge, ki spolnosti dajo dodaten pomen: občutek sprejetosti, ugajanja, privlačnosti.


Med nosečnostjo in po porodu

Spremembe, ki jih je deležna ženska med nosečnostjo, močno vplivajo na spolnost. Poleg telesa, ki se močno spreminja navzven in navznoter, se spreminja tudi osebnost nosečnice. K vsemu skupaj pa je treba dodati še hormonska nihanja. Vsekakor pa se je vredno potruditi in ohraniti tudi spolni stik.


»Začetek nosečnosti je bil zelo naporen, neprenehoma mi je bilo slabo, bruhala sem, zelo sem shujšala. Takrat nisem mogla niti pomisliti na seks. Tudi ko se je v sredini četrtega meseca slabost umirila, nisem čutila prav nobene želje po spolnosti. Partner je spolnost pogrešal in mi to tudi jasno povedal. Tako sva celo nosečnost raziskovala različne načine nežnosti, bližine, ki so meni odgovarjale in zadovoljevanje njegove spolne želje, ker se v klasičen spolni odnos nisem mogla pripaviti. Po porodu sva kar hitro začela s spolnimi odnosi, mogoče tudi zato, ker se v spolnem smislu med nosečnostjo nisva zelo oddalila.«


To nikakor ni nujno le klasičen spolni odnos, pomembno je ohraniti bližino in intimnost. To so tudi dotiki, poljubi, božanja. Nič slabega tudi ni zadovoljitev parterja na kakršnekoli druge, tudi zelo kreativne načine, ki so udobni tudi visoko noseči ženski ali pa tisti, ki ima prepoved spolnih odnosov. Hiter pregled priročnikov za boljše spolno življenje ponudi cel kup idej v obojestransko zadovoljstvo.


Nekateri pari po porodu komaj čakajo, da minejo predpisani tedni abstinence spolnega odnosa, pogosto pa se par znajde v situaciji spolne neusklajenosti. V vrtincu vseh občutkov in dogodkov se želja po spolnosti izgubi. Običajno pri ženski, mamici, včasih tudi obratno. Pomembno je razumeti, da razmerje sestavljata dva, kot sta za igro ljubezni oz. spolnosti in parterjev potrebna dva. Smiselno je, preden partnerja, ki želi znova obuditi spolno življenje, zavrnemo, poiskati možnosti spolnosti, ki bi predstavljale veselje obema. Hkrati je to tudi priložnost za razmislek o siceršnjih spremembah, ki jih prinese nov družinski član. Vse preveč razmerij je prikrajšanih za zadovoljujočo spolnost zaradi neusklajenosti pri pomivanju posode, obešanju perila in otroškem varstvu. Včasih je čistilni servis in popoldanski obisk igralnice samo z očkom najboljša predigra za utrujene mamice.


»Z ženo sva razvila zelo uporabno erotično komunikacijo. Začelo se je, ko je bil najmljajši sin star dva meseca. V soboto popoldan sem nameraval s starejšim sinom igrati nogomet, pa mi je žena zelo arogantno podtaknila še dojenčka. Hotel sem protestirati, pa sem videl, da je na robu joka in nisem. Nekako je šlo, pravzaprav smo se imeli celo fino. Tisti večer sva se ljubila, kot že dolgo ne. Rekla je, da zato, ker je imela čas sploh pomisliti na seks in ker ste bila otroka zgodaj v postelji. Pa tudi, da sem se ji zdel zelo seksi z enim otrokom na ramenih in z drugim v naročju. Mogoče je pomagalo tudi, da tega nisem komentiral. Od takrat je postal nekakšen ritual, da s tem, ko odpeljem popoldan oba otroka ven, nekako pokažem, da si želim erotičen in ne televizijski večer.«


A sem mu sploh še všeč?

Nosečnosti in porodi spremenijo žensko telo. Malokatera še kdaj obleče kavbojke izpred materinskega obdobja. Pa zakaj bi jih morala? Privlačnost ženske je tudi v prijetni postavi, pa seveda urejenosti, predvsem pa dobri volji in smislu za humor. To pa nima nobene povezave s starimi kavbojkami. Klasičen vaginalni porod seveda razširi nožnico. Tudi brazgotine po celjenju prerezanega presredka se poznajo. Vaje medeničnega dna, ki jih priporočajo ginekologi, ne delajo čudeža na hitro, učinki pa se poznajo v nekaj tednih. Tudi ustrezna nega in masaža brazgotin presredka ne bosta prinesla čudeža, še vedno bodo tam, bodo pa bolj prožne in manj moteče. Pomembno je, da nam uspe narediti karkoli za to, da ob materinstvu ostanemo ali na novo postanemo tudi ženske in da ne podležemo histeriji anoreksično suhega telesa. Večina moških na tole vprašanje mirno pove, da se jim zdijo partnerke s »tistimi petimi kilogrami« prav privlačno zaobljene, ne pa debele. Torej bolje energijo usmeriti v raziskovanje spolnosti, kot pa se mučiti z nedelujočimi dietami! Menda tudi orgazem »pokuri« kar nekaj kalorij!


V spalnico preko kuhinje

Ali pelje pot v spalnico preko kuhinje, dnevne sobe ali mogoče otroške sobe, ni tako pomembno. Pomembno sporočilo tega pregovora je, da se zadovoljujoče spolno življenje začne izven spalnice. Lahko rečemo, da dober odnos in dobro spolno razmerje hodita z roko v roki. Ni pa nujno, da sta pogoj drug za drugega, lahko se tudi dopolnjujeta. Včasih zadovoljujoč spolni odnos kar nekako odpre razumevanje in komunikacijo v tednih, ko smo med prepirom in premirjem. In obratno, jasen dialog, ki prinese rašitev konfliktne situacije, je pogosto pot v ponovno erotično zbližanje.


Predvsem veliko smeha

Ljudje se strinjamo, da je smeh pol zdravja. Velja tudi za spolnost. Raziskave, kaj se ženskam in moškim zdi privlačno, na najvišjih mestih predstavljajo spontanost, sproščenost, smisel za humor, pred popolno postavo in tehnično dovršeno spolnostjo. V spalnico pogosto pripeljejo smeh in sproščenost tudi razni erotični pripomočki in erotične igračke. Že sam obisk (po možnosti skupen) trgovine z erotičnimi pripomočki bo najverjetneje sprožil mežikanje in nasmihanje ter spodbudil veliko domišljije. To je en način, da vnesemo nekaj dodatne energije v sicer rutinsko spolno življenje.


Ostati skupaj

Dobrega partnerskega razmerja brez zadovoljujočega spolnega razmerja ni, je pa veliko zelo različnih možnosti spolnosti, ki nam predstavljajo vir zadovoljstva. Ni pomembno, kaj revije in razni znanci razumejo kot primerno, ravno prav pogosto, ... Pomembno je tisto, kar partnerja prepoznata kot zadovoljstvo, predvsem pa kot možnost (pot) bližine, intimnosti in užitka. Saj zato gre pri spolnosti. Za bližino in užitek, kar je pomemben del zadovoljujočega partnerskega razmerja.

Miti o zanositvi: Drži ali ne?
Če/ko želimo zanositi, se poslužujemo raznih tehnik, poslušamo vsak nasvet, ki bi pripomogel k temu, da bi hitreje zanos...
5
Merjenje bazalne telesne temperature
Morda si želite povečati verjetnost zanositve, ali pa se bolje seznaniti s svojimi ciklusi. Merjenje bazalne telesne tem...
5
Zdravljenje s cvetnimi esencami
Cvetne esence so preprost, blag in varen naravni pripravek. Primerne so za vse, tudi otroke, dojenčke in starostnike. De...
3
Neplodnost in zelišča
Neplodonost je problem, ki se pojavlja že od nekdaj. Nemalo število parov si želi in trudi imeti otroka, pa nikakor ne p...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


VIDEO: Ganljivo presenečenje za bodočega moža
video
Ste že kdaj videli, da bi ženin jokal še preden bi dahnil usodni da? Nevesti, ki jo boste videli na posnetku je uspelo z...
Vse o masažah
Masaža je ena izmed najstarejših naravnih metod zdravljenja in ohranjanja zdravja. Sprostitev za telo in um. Glavna vred...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?