|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomoč homeopatije od nosečnosti do otroških težav

Helena Primic, 10.4.2018
Ob svetovnem tednu homeopatije smo pri Vesni Gorjanc, dr. med. in zdravnici homeopatinji preverili, kako si lahko s homeopatijo pomaga nosečnica, porodnica in mama z bolnim otrokom.

image
Homepatska zdravila je treba jemati natančno po navodilih.
/11


"Nosečnost je tudi za nas zdravnike še vedno velika skrivnost, iz katere se lahko učimo, da je to, kar zmore naša mati narava, zares velik čudež. Hkrati pa je nosečnost zelo občutljivo stanje, zato je prav, da nosečnice ves čas nosečnosti opozarjamo na to, da vsa zdravila uživajo le na priporočilo zdravnika - iz uradne ali komplementarne medicine.

Tudi mnogo alopatskih zdravil je namreč v obdobju nosečnosti kontraindiciranih, ker lahko poškodujejo razvoj zarodka oz. imajo t. i. teratogeno delovanje. Zato je tako za nosečnico kot njenega otroka nevarno, če nosečnica išče pomoč pri zdravilcu, ki se na trgu prodaja »kot, da je homeopat«, takšen je lahko tudi življenja tat," nosečnice opozarja Vesna Gorjanc, dr. med. in zdravnica homeopatinja, ki jim zato priporoča, da pred obiskom homeopata preverijo, če ima zares diplomo medicinske fakultete.

 

Pred, med in po porodu

Katere nosečniške tegobe pa so tiste, ki jih homeopatija lahko uspešno pomaga reševati? "S homeopatijo lahko pomagamo odpraviti oziroma vsaj omiliti večino nosečniških telesnih težav, kot so vrtoglavica, nizek krvni tlak, slabost, siljenje na bruhanje in nosečniško bruhanje, zgaga, kislo spahovanje, nosečniško zaprtje, hemoroidi pri zaprtju, krčne žile, nagnjenost k vnetju ven, nosečniške strije, bolečine v ledvenem delu hrbtenice in težave s sklepi," je povedala dr. Gorjančeva.

S homeopatijo pa si lahko nosečnice pomagajo tudi pri in po porodu. "Homeopatija lahko dobro podpre naravni porod. Toda ker v Sloveniji še nimamo utečenega sistema za spodbujanje naravnega poroda, kot je to urejeno v porodnišnicah nekaterih držav EU, kjer so babice, ki spremljajo porod, dodatno izobražene tudi o ustrezni rabi homeopatskih zdravil v primerih zapletov med porodom (na primer v primeru šibkih popadkov ali zastoja poroda s hudimi bolečinami), lahko pri nas homeopat največ in dobro pomaga predvsem pri pripravi na porod in po porodu," je pojasnila sogovornica in dodala:

"Prva stvar pomoči po porodu je lajšanje bolečin, na primer po prerezu presredka, pri čemer lahko homeopatija zelo pomaga. S homeopatijo lahko pomagamo tudi pri spodbujanu laktacije, zastoju mleka, bolečih dojkah, čezmernem navalu mleka, vnetju dojk in bolečih bradavicah. Za ta stanja so v homeopatiji zapisane preizkušene indikacije, ki jih poznajo tudi ustrezno izobražene farmacevtke v slovenskih lekarnah. V akutnih primerih svetujem, da zaupen sorodnik stopi v lekarno, opiše težavo, ki jo ima mati, in prosi za nasvet farmacevtko, ki mu bo izdala ustrezno homeopatsko zdravilo. Ko gre za poporodno depresijo, slabokrvnost in izčrpanost, pa svetujem obisk pri zdravniku homeopatu, saj so to resne in globlje bolezni, ki zahtevajo poglobljeno in daljše zdravljene s homeopatijo."

 

Obvezna prva pomoč za otroke

Če želimo starši svoje otroke zdraviti na čim bolj naraven način, dr. Gorjančeva priporoča, da imamo v domači lekarni poleg obližev in razkužila ter ostalih izdelkov iz babičine lekarne tudi tri osnovna homeopatska zdravila za prvo pomoč:

1. ARNICA – homeopatsko preizkušeno sredstvo za poškodbe in rane, ki zmanjša bolečino, zaustavi krvavitev in pospeši celjenje.

2. APIS - homeopatsko preizkušeno sredstvo po piku čebele ali ose, ki ga spremlja bledo rdeča oteklina, srbenje in zbadajoča bolečina.

3. ACONITUM - homeopatsko preizkušeno sredstvo za hud strah, ki se pojavi ob neki nenadni nesreči, podhladitvi ali ob začetku povišane telesne temperature, ko je otrok še bled in je tudi mamo strah "Joj, moj otrok bo zbolel!"

 

"Vsa našteta zdravila lahko starši kupijo tudi v slovenskih lekarnah, kjer je zaposlen farmacevt z dodatnim znanjem homeopatije. Sicer pa lahko homeopati pomagamo tudi pri številnih kroničnih bolezenskih stanjih otroka - ob oslabelem imunskem sistemu in virozah, ponavljajočih anginah, bronhitisih, sinuzitisih in vnetjih ušeš, astmi in alergijah, vnetjih sečil in nočni inkontinenci, prebavnih težavah in zmanjšanem apetitu, vedenjskih in učnih težavah, motnjah pozornosti in nemiru ter nespečnosti in nočnih morah.

S homeopatijo lahko pomagamo rešiti večino kroničnih bolezenskih stanj, ki so na funkcionalni ravni. Toda, ko gre za mehansko poškodbo organa (na primer zlom kosti), pa je seveda potrebno obiskati urgentno ambulanto oz. ustreznega zdravnika, homeopatija pa lahko pomaga kasneje. Pri zlomu lahko otroku takoj damo odmerek Arnice, da nekoliko zmanjšamo strah, ko je zlom ustrezno oskrbljen in imobiliziran, pa lahko dodamo še zdravilo Symphitum, ki preizkušeno pospeši celjenje zlomov kosti," svetuje dr. Gorjančeva.
 

 

Zdravil ne kupujte na spletu!

Lažje zdravstvene tegobe lahko torej starši homeopatsko rešujemo kar sami doma. Toda, kje kupiti "prava" homeopatska zdravila? "Ne samo staršem, vsem preudarnim ljudem priporočam, da homeopatskih zdravil ne kupujejo prek spleta. Če nimate družinskega homeopata, se po homeopatska zdravila raje kot na splet odpravite v slovenske lekarne, ki imajo ustrezno izobražene in zakonodaji zavezane farmacevte, ki so usposobljeni za svetovanje v posameznih primerih in bodo vedeli, kdaj je samozdravljenje ustrezno in kdaj ne. Tistim staršem, ki imajo interes, voljo in čas, da se sami naučijo osnov homeopatije za samozdravljenje, pa toplo priporočam, da se udeležijo odlične šole homeopatije za laike, ki jo občasno organizira homeopat dr. Jošt Klemenc v Centru za Celostno zdravljenje v Ljubljani," opozarja sogovornica.


Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
97
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
10
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
7
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
7


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
Nezdrava hrana za nosečnice
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?