|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pomoč homeopatije od nosečnosti do otroških težav

Helena Primic, 10.4.2018
Ob svetovnem tednu homeopatije smo pri Vesni Gorjanc, dr. med. in zdravnici homeopatinji preverili, kako si lahko s homeopatijo pomaga nosečnica, porodnica in mama z bolnim otrokom.

image
Homepatska zdravila je treba jemati natančno po navodilih.
/11


"Nosečnost je tudi za nas zdravnike še vedno velika skrivnost, iz katere se lahko učimo, da je to, kar zmore naša mati narava, zares velik čudež. Hkrati pa je nosečnost zelo občutljivo stanje, zato je prav, da nosečnice ves čas nosečnosti opozarjamo na to, da vsa zdravila uživajo le na priporočilo zdravnika - iz uradne ali komplementarne medicine.

Tudi mnogo alopatskih zdravil je namreč v obdobju nosečnosti kontraindiciranih, ker lahko poškodujejo razvoj zarodka oz. imajo t. i. teratogeno delovanje. Zato je tako za nosečnico kot njenega otroka nevarno, če nosečnica išče pomoč pri zdravilcu, ki se na trgu prodaja »kot, da je homeopat«, takšen je lahko tudi življenja tat," nosečnice opozarja Vesna Gorjanc, dr. med. in zdravnica homeopatinja, ki jim zato priporoča, da pred obiskom homeopata preverijo, če ima zares diplomo medicinske fakultete.

 

Pred, med in po porodu

Katere nosečniške tegobe pa so tiste, ki jih homeopatija lahko uspešno pomaga reševati? "S homeopatijo lahko pomagamo odpraviti oziroma vsaj omiliti večino nosečniških telesnih težav, kot so vrtoglavica, nizek krvni tlak, slabost, siljenje na bruhanje in nosečniško bruhanje, zgaga, kislo spahovanje, nosečniško zaprtje, hemoroidi pri zaprtju, krčne žile, nagnjenost k vnetju ven, nosečniške strije, bolečine v ledvenem delu hrbtenice in težave s sklepi," je povedala dr. Gorjančeva.

S homeopatijo pa si lahko nosečnice pomagajo tudi pri in po porodu. "Homeopatija lahko dobro podpre naravni porod. Toda ker v Sloveniji še nimamo utečenega sistema za spodbujanje naravnega poroda, kot je to urejeno v porodnišnicah nekaterih držav EU, kjer so babice, ki spremljajo porod, dodatno izobražene tudi o ustrezni rabi homeopatskih zdravil v primerih zapletov med porodom (na primer v primeru šibkih popadkov ali zastoja poroda s hudimi bolečinami), lahko pri nas homeopat največ in dobro pomaga predvsem pri pripravi na porod in po porodu," je pojasnila sogovornica in dodala:

"Prva stvar pomoči po porodu je lajšanje bolečin, na primer po prerezu presredka, pri čemer lahko homeopatija zelo pomaga. S homeopatijo lahko pomagamo tudi pri spodbujanu laktacije, zastoju mleka, bolečih dojkah, čezmernem navalu mleka, vnetju dojk in bolečih bradavicah. Za ta stanja so v homeopatiji zapisane preizkušene indikacije, ki jih poznajo tudi ustrezno izobražene farmacevtke v slovenskih lekarnah. V akutnih primerih svetujem, da zaupen sorodnik stopi v lekarno, opiše težavo, ki jo ima mati, in prosi za nasvet farmacevtko, ki mu bo izdala ustrezno homeopatsko zdravilo. Ko gre za poporodno depresijo, slabokrvnost in izčrpanost, pa svetujem obisk pri zdravniku homeopatu, saj so to resne in globlje bolezni, ki zahtevajo poglobljeno in daljše zdravljene s homeopatijo."

 

Obvezna prva pomoč za otroke

Če želimo starši svoje otroke zdraviti na čim bolj naraven način, dr. Gorjančeva priporoča, da imamo v domači lekarni poleg obližev in razkužila ter ostalih izdelkov iz babičine lekarne tudi tri osnovna homeopatska zdravila za prvo pomoč:

1. ARNICA – homeopatsko preizkušeno sredstvo za poškodbe in rane, ki zmanjša bolečino, zaustavi krvavitev in pospeši celjenje.

2. APIS - homeopatsko preizkušeno sredstvo po piku čebele ali ose, ki ga spremlja bledo rdeča oteklina, srbenje in zbadajoča bolečina.

3. ACONITUM - homeopatsko preizkušeno sredstvo za hud strah, ki se pojavi ob neki nenadni nesreči, podhladitvi ali ob začetku povišane telesne temperature, ko je otrok še bled in je tudi mamo strah "Joj, moj otrok bo zbolel!"

 

"Vsa našteta zdravila lahko starši kupijo tudi v slovenskih lekarnah, kjer je zaposlen farmacevt z dodatnim znanjem homeopatije. Sicer pa lahko homeopati pomagamo tudi pri številnih kroničnih bolezenskih stanjih otroka - ob oslabelem imunskem sistemu in virozah, ponavljajočih anginah, bronhitisih, sinuzitisih in vnetjih ušeš, astmi in alergijah, vnetjih sečil in nočni inkontinenci, prebavnih težavah in zmanjšanem apetitu, vedenjskih in učnih težavah, motnjah pozornosti in nemiru ter nespečnosti in nočnih morah.

S homeopatijo lahko pomagamo rešiti večino kroničnih bolezenskih stanj, ki so na funkcionalni ravni. Toda, ko gre za mehansko poškodbo organa (na primer zlom kosti), pa je seveda potrebno obiskati urgentno ambulanto oz. ustreznega zdravnika, homeopatija pa lahko pomaga kasneje. Pri zlomu lahko otroku takoj damo odmerek Arnice, da nekoliko zmanjšamo strah, ko je zlom ustrezno oskrbljen in imobiliziran, pa lahko dodamo še zdravilo Symphitum, ki preizkušeno pospeši celjenje zlomov kosti," svetuje dr. Gorjančeva.
 

 

Zdravil ne kupujte na spletu!

Lažje zdravstvene tegobe lahko torej starši homeopatsko rešujemo kar sami doma. Toda, kje kupiti "prava" homeopatska zdravila? "Ne samo staršem, vsem preudarnim ljudem priporočam, da homeopatskih zdravil ne kupujejo prek spleta. Če nimate družinskega homeopata, se po homeopatska zdravila raje kot na splet odpravite v slovenske lekarne, ki imajo ustrezno izobražene in zakonodaji zavezane farmacevte, ki so usposobljeni za svetovanje v posameznih primerih in bodo vedeli, kdaj je samozdravljenje ustrezno in kdaj ne. Tistim staršem, ki imajo interes, voljo in čas, da se sami naučijo osnov homeopatije za samozdravljenje, pa toplo priporočam, da se udeležijo odlične šole homeopatije za laike, ki jo občasno organizira homeopat dr. Jošt Klemenc v Centru za Celostno zdravljenje v Ljubljani," opozarja sogovornica.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
20
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
18
8 lastnosti mamic, rojenih v februarju
Poglejte, katere so skupne lastnosti mamic, rojenih v najkrajšem mesecu.
7
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
7



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...