|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poporodni tretma s povijanjem bokov

Mojca Kurent, 15.7.2014
Obdobje po porodu doživljajo sodobne ženske drugače kot v preteklosti. Vsaka civilizacija prinese s seboj dobre in slabe stvari.

image
Povijanje bokov po porodu je zelo priporočljiv poporodni tretma.
/11


Za obdobje po porodu lahko rečemo, da se je v sedanji družbi pozabilo, da ženska po devetih mesecih nosečnosti in porodu potrebuje nekaj časa, da se znajde v novi življenjski situaciji in spremenjeni vlogi. Tradicionalni rituali, ki so včasih olajšali prehod v materinstvo, so izginili s pojavom današnje oblike družine, ki ne vključuje več starih staršev ter s tem podpore, ki so je nekdaj otročnici nudile starejše ženske v skupnosti.

 

Poporodno obdobje

Poporodno obdobje je popolnoma naravno stanje, obenem pa predstavlja posebno situacijo v življenju ženske. Lahko postane eno najlepših obdobij doživljanja lastne ženskosti. V tem času se ženska spočije in okrepi od poroda ter si nabere novih moči za prihajajoče mesece z novorojenčkom. V mnogih kulturah je masaža zelo pomemben del poporodne nege. V nekaterih delih Vzhoda žensko po porodu vsakodnevno masirajo mesec do dva z namenom, da se telo opomore od poroda, da dojenje uspešno steče, da se vzpostavi hormonsko ravnotežje in dobro psihofizično počutje.

 

Tehnika zaprianja kosti oz. povijanja bokov

Med porodom je ženska dala od sebe vse svoje moči. Morala je odpreti svoje srce in telo, da se je lahko rodil otrok. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S tehniko zapiranja kosti oz povijanja bokov pa lahko pomagamo, da se telo hitreje in lažje povrne v stanje pred porodom. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem in psihičnem. Obstaja sedem mest, ki jih zapiramo. Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr. boke, stisnemo.

Obdobje po porodu doživljamo ženske zelo različno tudi zaradi doživetja poroda. Značilno pa je, da se ženska zelo rada pogovarja o dogodku, ga podoživi in si ga rada ogleda s časovno odmaknjenostjo in drugačnimi očmi kot takrat, ko je rojevala. Če je bil občutek ob porodu preveč boleč, celo travmatičen, ji je potrebno skozi pogovor odvzeti to bolečino, da se lažje prepusti novi vlogi, v kateri se je znašla. S poporodnim tretmajem ji pomagamo, da se psihofizično opomore. Tretma zajema masažo telesa, parno savnanje in zapiranje kosti.

Stanje telesa po porodu ni enako stanju kot pred zanositvijo : raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S tehniko zapiranja kosti pa lahko pomagamo, da se telo hitreje in lažje povrne v stanje pred porodom. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem. Obstaja sedem mest, ki jih zapiramo. Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr. boke, stisnemo.

 

Poporodni tretma za novopečeno mamico

Tretma poporodne masaže z zapiranjem kosti traja tri do štiri ure. Ponavadi se ga opravi na domu. V tem času nekdo od bližnjih skrbi za dojenčka in ga pestuje. S tem ritualom ženska tudi simbolno zaključi obdobje nosečnosti in poroda, lahko izrazi občutja preteklega obdobja in se z veseljem preda materinstvu.

  

1. Masaža telesa 

Ne glede na kulturo ter sloj prebivalstva se ljudje, še posebej nosečnice, rojevajoče in otročnice, veselijo dotika. Dotik je primaren, močan način komunikacije, ki se vtisne globoko v spomin vsake naše celice. Ženski pomaga, da se sprosti in odpre. Lažje lahko govori o svojih težavah, skrbeh ali le o tekočih dogodkih.

Masaža traja najmanj eno uro, masirata dve osebi. Zmasirava ji celo telo, od glave do pete. Uporabljava mandljevo ali olivno olje. K masaži priključiva tudi masažo stopal, ki ima še dodaten zdravilni učinek zaradi svojih refleksnih točk. Vsaka točka je povezana z določenim organom in delom telesa. Ko jih masirava, vzpodbudiva zdravljenje in uravnovešanje teh organov. Med masažo leži ženska na masažni mizi. Prostor mora biti topel. Posebno pozornost nameniva predelu križa, ramen in trebuha. Pri masaži trebuha s posebnimi gibi stimulirava, da se koža napne. Na koncu končava z masažo obraza.

Po masaži žensko zavijeva v tople odeje in jo po 10 minutah počitka odpeljeva do parne savne.

 

2. Parna savna 

Za savnanje uporabiva domačo, sestavljivo, prenosno, parno savno. Ko se savna zagreje, se ženska usede vanjo in tam ostane do 30 minut. Savna pomaga pri izločanju strupov iz telesa in deluje razbremenilno. Razbremenilno pa ne deluje le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem in psihičnem. Lahko se zjoka, spušča različne glasove in zvoke ter se tako očisti čustev in vsega kar se je nabralo v času nosečnosti ter poroda, torej v času, ko je šla skozi toliko sprememb. V parno savno lahko dodava tudi eterična olja, kot so modra kamilica, sivka, vrtnica in rman, ki pomagajo celiti poporodne rane. Med savnanjem je dovoljeno pitje čaja, saj tako preprečimo dehidracijo.

Pred savno lahko ženska otroka podoji, saj ga med savnanjem zaradi vročine ne bo mogla.V večini primerov pa otrok spi, kot da bi začutil, da tudi njegova mamica želi nekaj časa zase. Če ima ženska mastitis, počakamo še 2 tedna, saj vročina neugodno vpliva na vnetje. Kadar je ženska izgubila med porodom veliko krvi, ji vročina ne bo prijala. Tudi v tem primeru počakamo tako dolgo, dokler si ne opomore.

 

3. Zapiranje kosti 

Med porodom je ženska dala vse od sebe. Morala je odpreti svoje srce in telo, da se je lahko rodil otrok. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S to tehniko pa lahko pomagamo telesu zapreti kosti. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem in psihičnem. Obstaja sedem točk, ki jih zapiramo:

- zapiranje kosti glave,

- zapiranje kosti ramen,

- zapiranje kosti prsnega koša,

- zapiranje kosti bokov,

- zapiranje kosti stegen,

- zapiranje kosti meč,

- zapiranje kosti stopal.

Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr.: boke stisneš, da se lažje vrnejo na prejšnje mesto.

 

Povijanje bokov res pomaga 

Zapiranje kosti ni nova metoda, ampak zelo stara, skoraj že pozabljena. Nekatere babice in prababice bodo še znale povedati, da so si tudi one ali njene znanke na tesno povijale boke po porodu in s tako povitimi boki še par tednov hodile naokoli.

Iz svoje prakse lahko povem, da ta metoda resnično pomaga. Veliko žensk toži za stalnimi, rahlimi glavoboli, ki se pojavijo po porodu. Glavobol po tej obravnavi izgine, kot prebava, ki se izboljša in splošno boljše počutje, ki se pojavi in traja še tedne po tretmaju. Prav tako ženske poročajo , da veliko boljše čutijo svoje telo. Mnenja sem tudi, da je ta tretma idealen pri preprečevanju in zdravljenju poporodne depresije.

Poporodno obdobje je pomembno obdobje, ko se telo vrača v stanje pred porodom. Izrednega pomena se mi zdi, da ženska v tem obdobju miruje in uživa čas z otrokom ter sama s seboj. Izogiba naj se kuhanju, pospravljanju, aktivnemu gibanju in teku po stopnicah gor ter dol. Namesto tega naj zaposli družino, stare starše ter prijatelje, ki po navadi z veseljem priskočijo na pomoč. Tako pokaže spoštovanje do sebe in do narave.

 

Več informacij na www.masazadojencka.si ali Mojca Kurent 041 338 555. Če imate vprašanje za RR strokovnjakinjo Mojco Kurent, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
18
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?