|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Potovanje, na katerega se nihče ne pripravi

PR, 9.11.2018
Kako dobro ste pripravljeni na možnost, da se vam kaj pripeti in vaši najbližji ostanejo sami?

image
Še danes poskrbite za svojo družino tudi za primer smrti.
/11


Kdo bo zalival rože, ko vas ne bo? Kdo lahko ta čas poskrbi za hišnega ljubljenčka? Koga lahko prosite, da prevzame pošto? Samo pomislite, koliko stvari morate urediti, preden se odpravite na dopust. Pa vas ne bo le nekaj dni.

Kako pripravljeni pa ste na možnost, da se vam kaj pripeti in se ne vrnete več? Sliši se kruto, a kaj bo takrat, ne s pošto, rožami in hišnim ljubljenčkom, temveč z vašimi najbližjimi? Svetujemo vam, kako se lahko pripravite na to potovanje.

 

1) Pripravite oporoko

Svoje smrti ne pričakujete, še manj se je veselite, zato se vam morda primerjava s pripravami na potovanje ne zdi primerna. Ampak tako kot želite stvari urediti, ko vas ne bo le nekaj dni, je še bolj pomembno, da zadeve uredite tudi za primer, če vas ne bo nikoli več. Tako bo lažje vašim bližnjim in jim bo prihranjena marsikatera skrb.

Prvi korak je priprava oporoke, kjer podate svoje želje glede delitve vašega premoženja. »Zapis oporoke je dejanje, odgovorno do dedičev, saj zapustnik v njej še v času svojega življenja izrazi želje glede delitve premoženja. Slovenci jo žal večinoma zapisujemo šele, ko že intenzivno razmišljamo o smrti, čeprav bi z njo lahko dedičem prihranili morebitne spore, denimo v primeru nenadne smrti,« v poglobljeni zgodbi o žalovanju in smrti opozarja dr. Franci Ježek iz Odvetniške pisarne Ježek in Snoj.

 

2) Premislite, ali bodo vaši bližnji zmogli brez vas

Ali boste s premoženjem, ki bi ga zapustili, ustrezno poskrbeli za svoje bližnje, ali bi v primeru vaše smrti morali celo odplačevati vaše dolgove? S spletnim kalkulatorjem lahko ugotovite, koliko sredstev bi potrebovali vaši bližnji, da jih smrt ne bi še finančno ogrozila.

Rešitev je lahko življenjsko zavarovanje za primer smrti. »Osnovni namen sklenitve življenjskega zavarovanja  je poskrbeti za finančno varnost bližnjih v primeru naše smrti. Upravičenca - lahko jih je tudi več - se določi ob sklenitvi zavarovanja, med trajanjem zavarovanja pa se ga lahko spremeni. Določi se lahko tudi, da izplačilo prejmejo zakoniti dediči in ne konkretna oseba. Bistvenega pomena je, da o sklenitvi zavarovanja obvestite osebe, ki ste jih določili za upravičence,« svetuje Andreja Pelc iz Zavarovalnice Triglav.

 

Kaj pa otroci? Kako jim pojasniti minljivost, kdaj je smiselno z njimi spregovoriti o smrti in izgubi ter kako jim pomagati, da jo sprejmejo? Preberite v tem članku.

 

 

3) Lahko vaši bližnji računajo na dodatna sredstva?

Če vi ali vaš delodajalec plačujete v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav, bo zavarovalnica v primeru vaše smrti izplačala odkupno vrednost sredstev, zbranih na računu, zmanjšano za izstopne stroške in akontacijo dohodnine.

Upravičenec za izplačilo je oseba, ki ste jo navedli na polici, izplačilo pa se izvede na podlagi zahtevka zavarovalnici. Poleg tega ima upravičenec do dodatne družinske pokojnine tudi pravico do izplačila doživljenjske mesečne rente iz zavarovalnine, ki znaša 20 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu. Če gre za nezgodno smrt, bo zavarovalnica dodatno izplačala zavarovalnino v višini 100 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu.

A da bi vaši bližnji lahko uveljavljali pravice iz vašega zavarovanja, morajo predvsem vedeti, kje imate shranjene police in katera zavarovanja vse imate sklenjena. Zato poskrbite za to, da imate vso dokumentacijo shranjeno in urejeno, svojce pa seznanite s tem.

 

4) Izrazite svoje želje

Ob zapisu oporoke je smiseln tudi pogovor o zadnjih željah, tudi če ste še povsem zdravi. Svojcem boste olajšali šok ob smrti in sprejemanje številnih odločitev, če bodo vedeli, kaj si želite: kakšen naj bo pogreb, želite ali ne želite, da vas oživljajo, ali ste pripravljeni darovati organe in podobno. Za darovalca organov oziroma tkiv se lahko opredelite kadarkoli na enem od določenih mest; ta želja je nato zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja, a zdravnikom ta podatek ni dostopen. Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete. 

Zadnje želje mnogi izrazijo le ustno, a jih je v izogib zapletom koristno zapisati skupaj z oporoko. To lahko zapišete sami ali z notarjem.

 

5) Kaj pa vaš partner?

Ko razmišljate, kaj lahko čaka vaše bližnje, če se vam kaj pripeti, je smiselno premisliti tudi na možnost, da smrt doleti vašega partnerja. Predlagajte mu, da se enako kot vi tudi on na to pripravi.
Predvsem pa se o vsem zapisanem pogovorite s svojci. Pogovor o smrti in njenih posledicah se sprva morda zdi težak, a bo svojcem nedvomno olajšal odločitve takrat, ko jih bodo morali sprejemati v vašem imenu.

Promocijsko sporočilo

Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!
Starši nikoli ne pomislimo, da lahko zimska jakna oziroma bunda, ki jo ima otrok oblečen, ko ga privežemo v avtosedež, r...
43
Neplodnost – žgoč pečat zanikanega staršev...
Življenje nas ne opredeljuje kot ženske, ker nam je namenilo izkušanje materinstva ali ne. Življenje prav tako ne podelj...
24
Kaj storiti, ko otrok besni in trmari?
Ko se zgodi, da se malček v trgovini razjezi, ker mu ne želimo kupiti vseh sladkarij, ki si jih je izbral in ostali naku...
22
BLOG: Babičina pametovanja
Vse te besede so kar letele iz mojih ust, kot bi bila plačana, da veliko govorim. Pravzaprav je za babice baje značilno,...
12


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Potovanje, na katerega se nihče ne pripravi
Kako dobro ste pripravljeni na možnost, da se vam kaj pripeti in vaši najbližji ostanejo sami?
Gremo na že 13. Otroški bazar!
Letošnji Otroški bazar je poleg bogate sejemske ponudbe, strokovnih nasvetov za nosečnice in starše ter številnih delavn...
kupovanje daril
Lelly28 RR

ali ste že začeli z nakupovanjem daril za decemberske praznike?