|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Precepljenost proti HPV se viša

Uredništvo Ringaraja.net, 19.1.2022
Ob tednu preprečevanja raka na materničnem vratu na Onkološkem inštitutu opozarjajo, da so preventivni ukrepi nujni.

image
Freepik.com
/11


Skoraj 100% raka materničnega vratu povzročajo okužbe s humanimi papilomavirusi (HPV). To so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in več kot polovica spolni aktivnih oseb se okuži vsaj enkrat v življenju.

 

Cepljenje

"Najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV in bolezni, ki jih povzročajo, je cepljenje," so zapisali na NIJZ.

V Sloveniji se že od šolskega leta 2009/10 izvaja priporočeno cepljenje deklic proti HPV ob sistematičnem pregledu v šestem razredu osnovne šole.

Najbolj učinkovito je cepljenje preden se začnejo prvi spolni stiki. Za zaščito oseb, mlajših od 15 let sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše od 15 let pa so potrebni trije odmerki. Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let.

 

Varnost cepiv

Po raziskavah, ki so jih opravili do sedaj, so resni neželeni učinki zelo redki. V Sloveniji je bilo od 2009 do 2020 razdeljenih več kot 180.000 odmerkov, od tega je bilo 200 prijav neželenih učinkov. Najpogosteje je šlo za bolečino, oteklino in rdečino na mestu cepljenja, povišano telesno temperaturo, slabost, glavobol, utrujenost in omedlevico. Vsi neželeni učinki so izzveneli v nekaj dneh brez posledic.

 

Porast precepljenosti

"V šolskem letu 2018/2019 smo v Sloveniji zabeležili velik uspeh v povečanju precepljenosti proti HPV, saj se je precepljenost šestošolk glede na prejšnje šolsko leto povečala za okoli 10 % in je znašala 59,3 %. V šolskem letu 2019/20, ko so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi izrednih razmer v številnih državah po svetu zaznali upad izvajanja cepljenja v času pandemije COVID-19, smo v Sloveniji zabeležili 58,5% precepljenost šestošolk proti HPV, kar v razmerah, v katerih se trenutno nahajamo, štejemo kot uspeh. Izredno pomembno je, da redna cepljenja, ki se izvajajo po programu cepljenja, čim bolj nemoteno potekajo tudi v pandemiji COVID-19, saj na račun ene bolezni ne smemo ogrožati drugih področji zdravja populacije," so zapisali na NIJZ.

 

Tudi dečki

V šolskem letu 2021/22 se prvič v Sloveniji proti HPV lahko cepijo tudi dečki, ki v šolskem letu 2021/22 obiskujejo 6. razred osnovne šole.

"Cepljenje dečkov je pomembno saj okužbe s HPV lahko tudi pri moških povzročajo genitalne bradavice in nekatere rake (raka zadnjika, penisa in ustnega dela žrela), poleg tega pa cepljenje dečkov posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja okužb s HPV in njihovih posledic pri ženskah. Vključitev dečkov v nacionalni program cepljenja je pomemben korak k vzpostavitvi kolektivne imunosti proti najpogostejšim genotipom HPV in s tem k odpravi raka materničnega vratu ter zmanjšanju pojavnosti drugih s HPV povezanih obolenj pri obeh spolih," so zapisali na NIJZ.

 

PREBERITE TUDI: Ženske, negujte svojo maternico!

 

Program ZORA

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. "Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov tudi v času pandemije covid-19," so sporočili iz Onkološkega inštituta.

 

Poziv vsem ženskam

Na svoji spletni strani, je Onkološki inštitut ob tednu preprečevanja raka na materničnemu vratu pozval vse ženske:

1) Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu.

2) Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.

3) Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

(Vir: Onkološki inštitut)

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
8
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
7
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
5



Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?