|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Se lahko odpoveste službi?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.8.2015
To vprašanje si postavlja vedno več mladih staršev. Odpovedati se nečemu kar prinaša zanesljiv mesečni priliv na transakcijski račun in ostati doma? Pa vendar se marsikatera mamica odloči za ta odločni korak. Se ne želite odpovedati karieri?

image
Se ne želite odpovedati karieri na račun materinstva?
/11


Se lahko odpoveste službi?
To vprašanje si postavlja vedno več mladih staršev. Odpovedati se nečemu kar prinaša zanesljiv mesečni priliv na transakcijski račun in ostati doma? Pa vendar se marsikatera mamica odloči za ta odločni korak. Se ne želite odpovedati karieri? Mislite na to kot na začasno in ne doživljenjsko odločitev. Konec koncev lahko ostanete doma, dokler ne gredo otroci v šolo. Matere ki so ostale doma pravijo, da to ne pomeni, da so se odrekle službi.

Ali vas bodo pogrešali v službi?
Izguba statusa in odložena kariera sta ena izmed strahov mladih staršev, vendar nimata velikega vpliva na vaše delovne izkušnje. En dan v tednu ste še vedno lahko v stiku z vašo stroko, bodisi kot prostovoljka ali svetovalka.

Kako bomo preživeli z izgubo enega dohodka?
»Ostati v službi pomeni imeti reden mesečni dohodek, predvsem pa je danes povpraševanje na trgu delovne sile veliko,« so pomisleki mnogih zaposlenih mater. Izkušnje kažejo, da družina lahko preživi z enim osebnih dohodkom. Seveda morate poprej narediti preprost izračun: seštejte vse dohodke, vključno z vsemi ostalimi prejemki, delite s številom družinskih članov. Ob tem je potrebno upoštevati še morebitne izdatke za vrtec, v kolikor se ne odločite, da boste otroka varovali sami.
Če ostanete doma, spremembo obvezno javite Centru za socialno delo, saj se bo, glede na vaše trenutno stanje, povišal znesek otroškega dodatka. Izračunajte si višino otroškega dodatka po spremembi družinskega dohodka. Če se odločite, da boste otroka varovali sami, se bo znesek zvišal še za dodatnih 10 %, saj bo v vaši oskrbi. V kolikor se boste odločili da bo otrok v vrtcu, tudi to javite ustrezni služni v vaši občini, saj se bo prispevek za varstvo otroka v vrtcu znižal. V kolikor imate v vašem kraju možnost, lahko otroka vključite v skrajšan vzgojno-varstveni program. Svetujemo vam, da si uredite status ter plačujete prispevke za pokojninsko zavarovanje, kar stane od 50 € dalje. Če se eden od staršev vsaj štirih otrok, odloči ostati doma do 10. leta starosti najmlajšega otroka, si pridobi pravico do plačila prispevkov za socialno varnost.

»To, da sem ostala doma, je moja najboljša odločitev,« pravi mamica 3-letne Maje in 5-letnega Miha. Nenehno jutranje hitenje je zamenjal smeh in veselje na poti do vrtca. Otroka ostaneta v vrtcu tja do 12. ure, ko pridemo domov pa se skupaj odpravimo spat. V dopoldanskih urah lahko opravim gospodinjska dela, skuham kosilo in se posvetim sama sebi. Seveda ne uide kakšen trenutek preživet tudi na Ringaraji. Za to da ostanem doma sva se z možem odločila predvsem zato, ker sva želela da ni nenehnega hitenja, da uživamo teh nekaj let. Priznati moram da se z moževo plačo, otroškima dodatkoma lahko preživljamo. Tudi jaz sem postala bolj umirjena. Da pa ostanem v stiku s stroko, se nekajkrat letno udeležim seminarjev in berem literaturo z mojega področja.

Lahko se odločite tudi za koriščenje pravice iz naslova krajšega delovnega časa zaradi starševstva. Čeprav je dohodek v času dela s skrajšanih delovnim časom nižji, kot bi bil ob polnem delovnem času, je to eden izmed načinom kako lažje združevati poklicne obveznosti z družinskih življenjem.

Ali mi ne bo dolgčas?
Samo če si boste dopustili, da vam bo dolgčas. Vzemite si čas zase! Ukvarjajte se s hobiji, za katere prej niste imeli časa. Naredite kaj za svoje telo in se vpišite na jutranjo telovadbo.

Ostati doma ali ne, je odločitev vsakega posameznika oziroma medsebojnega družinskega dogovora ter finančnega stanja. Pogosto je pogovor s tistimi, ki imajo izkušnje v podobni situaciji kot je vaša, eden izmed najboljših načinov kako priti do dobrega nasveta in informacije. Preberite si odgovore ali zastavite vprašanje na forumu Finančne dileme starševstva.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Krajši delovni čas lahko razporejen neenak...
Če so tudi vam zaradi posledic epidemije skrajšali delovni čas, si boste po novem tedenski obseg zagotovljenega dela lah...
3
Certifikat Družini prijazno podjetje
Letos se je v projekt certifikat Družini prijazno podjetje na novo vključilo 36 slovenskih podjetij in organizacij, ki s...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



Letni dopust
Zaposleni za polni ali krajši delovni čas imajo pravico do minimalnega letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki...
Nov predlog: 60 dni neprenosljivega dopust...
Vlada je sprejela predlog dopolnitve Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki uvaja 60 dni neprenosljive...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?