|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Snežna jama

Katarina Vinšek, 25.11.2010
Ideja za družinski izlet! V objemu stoletnih gozdov se 1500 m visoko na Raduhi odpira vhod v čudoviti podzemni svet. Če bi me kdo vprašal, kje domuje Snežna ali pa Ledena kraljica, bi mu zagotovo odgovorila, da prav tu.

image
/41


Najprej nas preseneti velika udornica, nato Ledena dvorana z bogatim ledenim okrasjem, divje razmetane skale in skladi tisočletne sige; visoki, strop podpirajoči stebri, jamsko mleko ali malgonit; pa tema, mraz in rov velikih razsežnosti, na koncu pa še šilce domačega. Vse to nam ponuja Snežna jama na Raduhi.


Ogled traja do dve uri. Temperatura v jami je blizu ničle, zato se toplo oblecite.


Na desetdnevnem potepanju od Maribora do Solčave smo Snežno jamo odkrili povsem po naključju. Zaradi slabega vremena in dežja smo se ustavili in prenočili v Koči na Loki pod Raduho. Tu pa nas je prijazen oskrbnik napotil do Snežne jame. Z radovednostjo smo se podali naprej, a kmalu z razočaranjem ugotovili, da z ogledom jame ne bo nič, saj je bila prva dvorana poplavljena zaradi obilice padavin. Kmalu je iz jame prilezel prijazen jamar, ki se je že celo dopoldne trudil izčrpati vodo. Odprl je leseno postojanko pred vhodom, nas postregel, nato pa spet izginil v globino. Mi pa smo kar obsedeli, čakali in čakali, stregli mimoidoče goste; in ob koncu dneva le dočakali.


Naš trud je bil bogato poplačan, saj nas je gospod peljal prav do konca jame, kar navadni obisk jame ne predvideva. Zanimiva razlaga je naš ogled obogatila in popestrila. Vsak obiskovalec je na koncu deležen tudi domačega žganja, saj je v jami hladno in nekako se je treba pogreti, ne?


Še vedno imam pred očmi ogromne, ledene stebre, zanimive »zavese«, pa kapnike mehke kot skuta. Obisk jame mi je do danes ostal v lepem spominu in zagotovo se še kdaj vrnem. Če me spomin ne vara, je to najvišje ležeča kraška jama v Evropi, njeni mehki kapniki pa so izjemni in unikatni. Jama je zagotovo edinstvena v Sloveniji, če ne tudi v svetu.


Dostop do jame je možen tudi iz Mozirja proti Logarski dolini, kjer nas v vasi Struge usmerijo smerokazi desno na ožjo vzpenjajočo cesto do parkirišča pod Snežno jamo. Pot je dobro označena. Priporočam obisk spomladi, ko se jama odpre, saj je takrat Ledena dvorana še posebej lepa.




Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


 


Preberi še:

Aktivnosti za družino

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

S hišnim ljubljenčkom na letalo
Na Adriinih letih lahko prevažate le psa ali mačko, katere maksimalna teža skupaj s kletko ne sme presegati 8 kg. Kletka...
6
Ena vstopnica za dva obiska Arboretuma
V članku preverite, kako lahko za ceno ene družinske vstopnice poletni Arboretum obiščete dvakrat.
5
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
5
Družinsko povezovanje z naravnimi elementi
Ko začutite, da v sebi nosite veliko skrbi, stresa in strahov, kar se seveda takoj odraža tudi na vedenju otrok, se z dr...
4



Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?