|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spodbudite otroka k varčevanju

Tina Južnič, 28.10.2010
Starši se še posebej radi izkažemo z radodarnostjo do svojih otrok, kar pa dolgoročno zanje ni vedno dobro. Če se sprašujete, kako naučiti otroka varčevati in pametno potrošiti privarčevan denar, potem berite dalje.

image
Učenje varčevanja je potrebno pričeti z lastnim zgledom.
/11


Tako pri varčevanju kot pri vzgoji otroka je ključnega pomena, da starši predstavljajo otroku zgled. Starši smo vzorniki malim bitjecem in to kar počnemo mi, je zanje sveto. Zato je tudi z učenjem varčevanja potrebno pričeti z lastnim zgledom in vse od najzgodnejše malčkove starosti.


Mami, kupim mi …

Popolnoma vsakdanja je slika, ko se mamica z otrokom odpravi v trgovino in se malček kuja, saj ni dobil želene igračke oziroma njegove najljubše čokolade. Sledi neutolažljivi jok, ki ga opazijo številni mimoidoči, ki najpogosteje obtožujoče gledajo mamo. Pa so takšni pogledi upravičeni? Nikakor ne. Del vzgoje otroka je, da ga naučimo ceniti stvari. To lahko dosežemo le, če ga naučimo, da ne more dobiti vsega, kar bi si želel.


Hranilnik za "začetnike"

Ko vam bo to uspelo, bo čas za naslednji korak. Ponudite otroku priložnost, da si želeno igračo kupi kar sam. Hranilnik je idealna rešitev za mlade začetnike. Varčujta skupaj z vašim malčkom. Namesto da v trgovini kupite otrokovo najljubšo čokolado, se raje z njim pogovorite in mu predlagajte, da bi morda bilo bolje, če denar, ki bi ga lahko zapravil za čokolado, raje shrani v "šparovčku" in tako varčuje za nekaj, kar si zares želi. Razložite in dokažite mu, da si bo v kratkem res lahko kupil novo 'delavnico' oziroma 'kuhinjo', če bo denar pravilno vlagal.


Varčevanje kot igra za najmlajše

Varčevanje predstavlja za najmlajše (predšolske otroke) predvsem kup kovancev, ki jih stresemo iz hranilnika. Naredite štetje denarja zanimivo. Skupaj se usedite in po kupčkih zložite kovance. Na koncu jih preštejte in seštejte njihovo vsoto. Nato jih (glede na vrednosti) razporedite po vrečkah in nanje napišite njihovo količino ter skupni znesek. Sledi sprehod do banke, kjer denar skupaj položite na otrokov račun. Zagotovo bo ponosen, ko bo bogatejši za nekaj evrov!


Varčevanje za nekoliko starejše otroke: pogovor o družinskem proračunu

Nekoliko večje otroke lahko že vključujemo tudi v nekatere družinske odločitve. Predstavljate si, da se odpravljate na vikend počitnice. Zakaj se ne bi skupaj z otrokom odločili, kako boste razdelili za to namenjen družinski proračun. Skupaj sprejmite odločitev, koliko boste odšteli za potovanje in koliko vam bo ostalo za pot in druge stvari. Otrok bo hitro spoznal, da je pomembno pravilno razporediti denar, da bi s tem pridobili kar največ.


Določite cilj

Pogosto pri varčevanju predstavlja pomembno vzpodbudo uresničevanje končnega cilja. V tem primeru bodite pazljivi, da bo vaš otrok varčeval za dosegljivo stvar, ki si jo bo lahko kupil v le nekaj mesecih. Dosega cilja bo zanj predstavljala velik uspeh.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
12
Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
10
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...
7



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?