|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Študija: Šeškanje je fizična zloraba

Uredništvo Ringaraja.net, 27.7.2021
Raziskovalci pravijo, da je postavljanje meje med šeškanjem po riti in fizično zlorabo "teoretično nemogoča".

image
FOTO: Freepik.com
/11


Pojavilo se je še več podatkov, ki kažejo, da je šeškanje neučinkovito in škodljivo. Nova študija, objavljena v Journal of Pediatrics, je razkrila, da imajo otroci, ki jih starši našeškajo, vedenjske težave, podobne otrokom, ki so bili zanemarjeni in zlorabljeni. In raziskovalci pozivajo k spremembam.

 

"Vprašanje, ki ga moramo upoštevati, ko govorimo o šeškanju, je, kako naj definiramo udarce, ki so v redu?" pojasnjuje dr. Julie Ma, vodilna raziskovalka in docentka za socialno delo na Univerzi Michigan-Flint. »Če udarci niso fizična zloraba, kako jih opredelimo? Črta, ki jo poskušamo potegniti, je teoretično nemogoča. "

 

PREBERITE TUDI: Zakaj ne po riti? 

 

Ma in njena ekipa z Univerze v Michiganu sta si prizadevala razumeti učinke šeškanja v primerjavi z neugodnimi otroškimi izkušnjami ali ACE. Kot so opredelili centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), so ACE oblike zlorabe otrok in vključujejo fizično zlorabo, zanemarjanje in izpostavljenost družinskemu nasilju, zlorabi substanc in duševnem zdravju. CDC ACE spremlja kot merilo zdravja skupnosti, saj je znano, da povečuje verjetnost, da se bo otrok udeležil nasilja, zlorabe mamil ali sam trpel zaradi duševnih težav.

 

Da bi ugotovili učinek ACE v primerjavi s šeškanjem, so raziskovalci primerjali dolgoročne podatke več kot 2000 družin, zbrane v študiji krhkih družin in dobrega počutja otrok. Nato so primerjali prijavljeno problematično vedenje otrok, katerih starši so poročali o ACE, in tistih, ki so poročali, da so otroka samo šeškali.

"Tudi potem, ko smo nadzorovali, kaj se dogaja v smislu ACE, je bil šeškanje napoved otrokovega agresivnega vedenja," pravi Ma.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko nekdo pozabi svojega otroka v avtu?

 

To je sprožilo pomembno vprašanje: če bi se učinki šeškanja v bistvu ločili od učinkov ACE, kot sta zloraba in zanemarjanje, ali ne bi smeli šeškanja šteti za škodljiv dogodek? Zdi se logično, vendar bi sprememba verjetno zahtevala spremembo pravne opredelitve zlorabe.

 

Trenutno večina državnih zakonov potegne mejo med udarjanjem in fizično zlorabo, ko udarec pusti sled na otrokovem telesu. Če fizična disciplina ne pušča poškodb, modric ali zmečkanin, se to ne šteje za zlorabo. Toda medtem ko lahko otrokovo telo razkrije nasilna dejanja, je težje videti resnične in resne posledice v otrokovem umu.

 

»Kot odrasli malo bolj jasno razumemo, kaj je in kaj ni zloraba, ker imamo pravne definicije. Toda otrokom tega ne moremo razložiti. Torej, kaj zaznavajo otroci, je lahko drugačno. " pravi Ma. »Če otroka udarimo, je prizadet. Izpostavljenost nasilju škoduje otrokom. "

 

Vir: Fatherly

 

PREBERITE TUDI: Ne ignorirajte znakov nasilja


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
10
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
8



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?