|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uspešno rodila zdravo deklico po 13 splavih

Uredništvo Ringaraja.net, 29.9.2023
Preberite si to navdihujočo zgodbo, ki opogumlja številne starše po svetu, ki se že vrsto let trudijo donositi otroka.

image
Mala Ivy je ob porodu tehtala le 652 gramov. (Osebni arhiv Worsleyevih)
/11


Vsak splav otroka ni le strašno boleča izguba, temveč partnerjema ukrade tudi nekaj upanja, da bosta tudi ona vendarle nekoč postala starša. 

Resnična zgodba Laure in Davida Worsleya iz Velike Britanije pa dokazuje, da pari, ki imajo težave z zanositvijo in donositvijo, ne smejo prehitro obupati. Zgodi se lahko namreč majhen čudež, kot sta ga doživela tudi Laura in David.

Laura je namreč s pomočjo strokovnjakov enote Warwick's Biomedical Research Unit, ki deluje v bolnišnici University Hospital Coventry in jo vodi porodničarka prof. Siobhan Quenby, uspešno donosila zdravo deklico po kar 13 splavih.

 

Kar dve avtoimuni bolezni

Po tretjem splavu je Laurin ginekolog paru svetoval, naj še kar poskušata, toda sta želela drugo mnenje. Tako so ju aprila 2011 usmerili na ekipo prof. Quenby, ki je začela raziskovati vzroke Laurinih splavov. 

Najprej so Lauri diagnosticirali avtoimuno bolezen antifosfolipidni sindrom (APS), ki lahko povzroči izgubo nosečnosti. Ne glede na vse preizkuse, teste in zdravila se je vsaka Laurina nosečnost zaključila s splavom.

"To je seveda zelo vplivalo name. Nisem se počutila živo, kot ne bi obstajala, saj sem si vedno želela postati mama. Imam tri sestre in prav vse imajo otroke," se spominja računovodkinja Laura.

Njeni zadnji dve nosečnosti leta 2015 in 2017 s fantkoma Leom in Gracesonom sta uspeli celo do drugega trimesečja, vendar je tudi ta dva otročka par izgubil.

Kot da to ne bi bilo dovolj, je novembra 2015 David pri svojih 48 letih doživel srčni napad, septembra 2016 pa so Lauri odstranili ščitnico. Ko je ekipa prof. Quenby po 13 splavu testirala Laurino placento, se je pokazalo, da ima Laura še eno izjemno redko bolezen - CHI ( chronic histiocytic intervillositis), ki povzroči, da materino telo napade nosečnost oziroma plod. 

 

Zadnji poskus po 13 splavih

Laura in David sta že razmišljala o nadomestni materi, pa ju je prof. Quenbyjeva opogumila, da je že uspešno zdravila eno ali dve ženski s CHI. Laura in David sta se tako dogovorila, da bo to njun zares zadnji 14. poskus.

Laura je zanosila, med nosečnostjo, ki ni potekala povsem brez težav (krvavitve), pa je prejemala steroide, da je dovolj pomirila svoj imunski sistem, ki bi lahko upočasnil ali celo zaustavil razvoj ploda.

Deklica Ivy se je kljub zdravilom počasneje razvijala, tako da je v 30. tednu nosečnosti dosegla velikost običajnega 24. tednov starega ploda. Tudi zato so s porodom hoteli počakati do 34. tedna nosečnosti, vendar je ultrazvok pokazal, da bo potreben carski rez.


Ivy Worsley

 

Na svet prišla s carskim rezom in le s 652 grami

Ivy Worsley se je tako rodila le s 652 grami, zato je morala direktno v inkubator na neonatalnem oddelku za intenzivno obravnavo nedonošenčkov in novorojenčkov.

"Videla sem toliko žalosti, da takoj po porodu male Ivy enostavno nisem upala preveriti, kako se novorojenčica drži v inkubatorju. Opogumila me je ena od medicinskih sester, ki mi je povedala, da je Ivy ok in da naj jo grem pogledat," se spominja prof. Quenbyjeva.  


Ivy Worsley

 

Laura in David sta morala počakati še osem dni, da sta lahko vzela v naročje svoj mali čudež. Ivy je tik pred odhodom iz porodnišnice zbolela za bronhiolitisom, tako da so bivanje v bolnišnici morali podaljšati še za 11 tednov, toda danes je Ivy zdrava desetmesečnica. In upanje za vse pare, ki imajo težave z zanositvijo in donositvijo.

"Težava s splavi je, da pogosto ne poznamo pravih vzrokov. Zato je potrebno raziskovati in nikar obupati," pare opogumlja prof. Quenbyjeva.

 

Ivy Worsley

 

VIR: Independent:ie

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
6
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



7 zvezdnic, ki so imele težave z zanositvijo
Čeprav se ti zdi, da imajo vsi okrog tebe otroke, tebi pa nikakor ne uspe zanositi, vam bo to mogoče v tolažbo. Tudi vel...
65-letnica rodila četverčke
Upokojena učiteljica Annegret Raunig je že mati 13ih otrok, pred nekaj tedni pa se je njeno število povečalo na 17, saj ...