|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ustvarjalne ideje in igre za pomladne dni

Barbara Špacapan, 24.3.2023
Pisana narava se je prebudila. Okoli nas je polno cvetlic in drugih pisanih rastlin, ki nam olepšujejo vsak dan. Rožice pa niso le za zunaj, zakaj jih ne bi imeli tudi v stanovanju?

image
SLIKA 1: Cvetlični vrt
/51


Pri tem jih ni potrebno kupiti ali utrgati, lahko jih naredimo sami, skupaj z otroki in tako preživimo krasno popoldne ob druženju, zabavi in ustvarjanju. Naredimo lahko tudi kakšno uporabno stvar, na primer škatlico za shranjevanje mlečnih zobk ali pa darilno pentljo, s katero okrasimo darilo za prijatelja. Takšne in podobne ideje za ustvarjanje z otroki so opisane v nadaljevanju.

 

Pisani cvetlični vrt (SLIKA 1)

Notranjost stanovanja lahko popestrimo s pisanim cvetličnim vrtom, za katerega potrebujemo tulce toaletnega papirja, karton za jajca, tempera barve, kolaž papir, škarje, lepilo ter krep papir različne barve. Iz kartona za jajca izrežemo predalčke in jih pobarvamo s poljubno tempera barvo ter počakamo, da se posuši (tako dobimo cvet). Nato iz zelenega kolaž papirja naredimo tulce (peclje) in izrežemo listke, ter vse skupaj zlepimo v rožico v obliki tulipana. Pecljem na koncu naredimo zarezice, da se razprejo in jih lahko zalepimo na podlago – velik krog iz zelenega kolaž papirja (prilepljenega na karton). Nato naredimo še drugačne rožice: tulce toaletnega papirja polepimo z zelenim kolaž papirjem, prav tako prelepimo tudi zgornjo odprtino tulca. Iz zelenega kolaž papirja ponovno izrežemo listke in jih prilepimo na tulce (ter nekoliko upognemo navzdol), nato pa iz krep papirja izrežemo majhne kvadratke, jih zmučkamo in prilepimo po vrhu tulca ter tudi ob straneh nad listki. Naredimo več takšnih rožic in jih prilepimo na travnik.

 

Darilne pentlje (SLIKA 2)

Vsako darilo nas razveseli, še bolj posebno pa bo, če ga bomo sami okrasili. Tako nam darilne pentlje ni potrebno kupiti, ampak jo lahko sami naredimo. Potrebujemo le kolaž papir (lahko tudi pisane revije), škarje in sponkač. Iz kolaž papirja izrežemo 9 različno dolgih trakov ter jih zvijamo v osmice, na sredini pa učvrstim s sponkačem. Tako zvite osmice nalagamo eno na drugo, manjše na večje in vmes utrdimo s sponkačem. Na koncu pritrdimo še krogec, ki smo ga naredili iz najkrajšega traku in pentlja je gotova!

 

Igra s slamicami (SLIKA 3)

Sedaj pa še ena igra: več pisanih slamic zlepimo z lepilnim trakom. Nato en konec slamic pomočimo v tekočino za balone, ki jo lahko naredimo tudi sami: iz pol skodelice gela za pomivanje posode, dveh skodelic vode in dveh žličk sladkorja (lahko tudi glicerin, ki se dobi v lekarnah) naredimo tekočino za balone, ki jo pustimo čez noč počivat). Nato nežno pihnemo skozi slamice in nastalo bo ogromno majhnih balončkov...

 

Pisane živalice iz tulcev (SLIKA 5)

Na vrsti je še ideja, kako naredimo pisane živalce iz tulcev toaletnega papirja. Potrebujemo tulce toaletnega papirja, škarje, lepilo, kolaž papir in tempera barve. Glede na izbrano žival, ki bi jo radi naredili, oblečemo (z kolaž papirjem ali pa pobarvamo z tempera barvo) tulec toaletnega papirja z izbrano barvo: npr. za pujska roza barvo, piščančka rumeno barvo, žabico zeleno barvo itd. Nato tulec poljubno oblepimo s kolaž papirjem: piščančku nalepimo kljunček, zajčku ušesa, pujsku gumbek za nos itd. Na koncu živalim z flomastrom ali tempera barvami narišemo še obraz in tako lahko nastane pravi živalski vrt.

 

Škatlica - miška za prvi zobek (SLIKA 4)

Na koncu pa naredimo še nekaj uporabnega: škatlico v obliki miške za prve zobke. Potrebujemo majhen jogurtov lonček (ki je trikotne oblike), siv filc, lepilni trak, škarje, lepilo, malo usnja in kartona, kosmato upogljivo žico ter gibljive oči. Iz kartona izrežemo obliko mišje glave (v velikosti lončka), jo z obeh strani prelepimo s sivim filcem, nato pa z lepilnim trakom nalepimo na vrh lončka (namesto pokrova). Na to glavo nalepimo gibljive oči, smrček in brke, ki smo jih izrezali iz koščka usnja (brke naj bodo daljše in zvite). S sivim filcem oblepimo tudi zunanjost lončka. Na iz kosmate upogljive žice naredimo tanek repek (malo ga zvijemo) in ga vstavimo v zadnjo stran lončka. Miška za shranjevanje mlečnih zobk je tako gotova!

 

Še več idej za ustvarjanje ter natančnejša navodila za zgoraj opisane ideje najdete na ustvarjalnem portalu za otroke www.ustvarjajmo.si.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
28
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5



Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?