|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V torek se tudi v vrtce vračajo otroci

Ringaraja.net, 21.1.2021
V torek se vrtci spet odpirajo. Kako bo potekalo varstvo in kaj lahko malčki pričakujejo, smo se pogovarjali z ravnateljico vrtca Galjevica.

image
V torek se odpirajo tudi vrtci (FOTO: Freepik.com)
/11


 

V torek se skupaj z odprtjem šol za prvo triado odpirajo tudi vrtci. "Vzgojno izobraževalno in ne le varstveno delo bo v vrtcih potekalo zelo podobno kot je bilo organizirano po prvem valu epidemije in tudi v času »priprtosti« vrtcev. Otroci bodo še vedno razporejeni v »varne mehurčke«, ki se ne bodo združevali med seboj, strokovni delavci bodo v skupnih prostorih vrtca nosili zaščitne maske, v veljavi ostajajo tudi vsi higienski ukrepi s pogostejšim čiščenjem oz. razkuževanjem površin, pogostejšim zračenjem, vzdrževanjem medosebne razdalje v garderobah, na hodnikih itd." sta nam pojasnili ravnateljica vrtca Galjevica, Barbara Novinec in vodja zdravstveno-higienskega režima v vrtcu, Maja Berlic.
"Vodilo Vrtca Galjevica je, da otrokom nudimo spodbudno učno okolje, ne glede na razmere v katerih smo se znašli, saj verjamemo, da se lahko prav iz vsake situacije naučimo nekaj novega in koristnega za prihodnja leta. Seveda se delo v izrednih razmerah zelo razlikuje od klasičnega načina, ki smo ga bili vajeni pretekla leta, vendar to ne pomeni, da je program vsebinsko manj pester ali omejen samo na nujno varstvo. Nasprotno, strokovni delavci program posameznega oddelka v polnosti prilagodijo trenutnim razmeram, ob upoštevanju večine ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19. S ponosom lahko povem, da smo v vrtcu organizirali tudi prihod dedka mraza, ki je vse prisotne otroke pozdravil skozi okno vsake igralnice in lahko mi verjamete, da je bil pogled na srečo v otroških očeh poplačilo za ves trud pri organizaciji tega dogodka," dodaja. 
Največja težava v vrtcih ostaja število otrok v skupini, saj je organizacijsko prevelik zalogaj. 
"V preteklih mesecih smo večkrat pozvali NIJZ naj spremeni zahtevo po zmanjšanem številu otrok v posamezni skupini, saj upoštevanje tega ukrepa iz organizacijskega vidika nikakor ni izvedljivo. Nimamo ne prostorskih, ne kadrovskih zmožnosti in res mi je žal, da pri argumentiranju tega, po moji presoji, neizvedljivega ukrepa, še nismo naleteli na sogovornika, ki bi bil pripravljen prisluhniti," pove ravnateljica, Barbara Novinec.
Otroke bodo v vrtcih tako kot do sedaj združevali v t.i. "mehurčke" - se pravi bodo v kontaktu vedno in zgolj samo otroci iz iste skupine. Maske bodo v vrtcu obvezne za vse, ki vanj vstopijo. Edina izjema so stalni strokovni delavci v oddelku, ki v času izvajanja dejavnosti v oddelku mask ne nosijo, nadenejo si jo le v primeru, da v skupino vstopi druga oseba, ki ni članica stalnega tandema. Prav tako je zahtevano tudi razkuževanje rok za vse, ki vstopajo v vrtec, razen za otroke. 
"Zaradi priporočil tako najmanj 2x dnevno razkužujemo površine, ki se jih otroci pogosto dotikajo (mize, stoli s trdimi nasloni, kljuke, ročaji, stranišča, umivalniki, itd.), čeprav v običajnih razmerah tega ne bi počeli, saj za otroke ni dobro ustvarjati sterilnega okolja," pojasnijo v vrtcu Galjevica. 
Največja logistična težava, s katero se vrtci spopadajo, je sprejem in oddaja otrok. Vsak se mora znajti po svoje in čimbolj slediti priporočilom NIJZ. Barbara Novinec pove, da so oni našli dve različni rešitvi; in sicer v vrtcih, ki so manjši, staši otroke oddajo neposredno pred skupino, pri čemer upoštevajo, da v garderobi ne smeta biti več kot dva otroka iz iste skupine, medtem ko bodo v manjših vrtcih otroke sprejemali na vhodu.
Kako bo s plačevanjem vrtca?
Skladno z okrožnico MIZŠ, z dne 20.1.2021, o ponovni izvedbi vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcih, Vlada RS pripravlja PKP8, kamor bo vključena določba, da bodo starši, ki otrok v  času epidemije ne bodo pripeljali v vrtec (trenutno je to do 15. 3. 2021), upravičeni do oprostitve plačila oskrbnine. Določba naj bi po navedbah veljala tako za javne, kot tudi zasebne vrtce, pojasni Barbara Novinec.
Kako sprejeti tako situacijo?
"Otroke našega vrtca in njihove družine bomo še naprej opominjali, da je kljub izrednim razmeram življenje še vedno lahko zelo prijazno in lepo. Vse te prilagoditve od nas zahtevajo precej inovativnosti, vendar je to naše poslanstvo in lahko nam verjamete, da bomo v tem duhu nadaljevali," je odločna ravnateljica vrtca Galjevica. 

V torek se skupaj z odprtjem šol za prvo triado odpirajo tudi vrtci.

"Vzgojno izobraževalno in ne le varstveno delo bo v vrtcih potekalo zelo podobno kot je bilo organizirano po prvem valu epidemije in tudi v času »priprtosti« vrtcev. Otroci bodo še vedno razporejeni v »varne mehurčke«, ki se ne bodo združevali med seboj, strokovni delavci bodo v skupnih prostorih vrtca nosili zaščitne maske, v veljavi ostajajo tudi vsi higienski ukrepi s pogostejšim čiščenjem oz. razkuževanjem površin, pogostejšim zračenjem, vzdrževanjem medosebne razdalje v garderobah, na hodnikih itd." sta nam pojasnili ravnateljica vrtca Galjevica, Barbara Novinec in vodja zdravstveno-higienskega režima v vrtcu, Maja Berlic.

"Vodilo Vrtca Galjevica je, da otrokom nudimo spodbudno učno okolje, ne glede na razmere v katerih smo se znašli, saj verjamemo, da se lahko prav iz vsake situacije naučimo nekaj novega in koristnega za prihodnja leta. Seveda se delo v izrednih razmerah zelo razlikuje od klasičnega načina, ki smo ga bili vajeni pretekla leta, vendar to ne pomeni, da je program vsebinsko manj pester ali omejen samo na nujno varstvo. Nasprotno, strokovni delavci program posameznega oddelka v polnosti prilagodijo trenutnim razmeram, ob upoštevanju večine ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19. S ponosom lahko povem, da smo v vrtcu organizirali tudi prihod Dedka mraza, ki je vse prisotne otroke pozdravil skozi okno vsake igralnice in lahko mi verjamete, da je bil pogled na srečo v otroških očeh poplačilo za ves trud pri organizaciji tega dogodka," dodaja. 

 

Število otrok v skupini

Največja težava v vrtcih ostaja priporočeno zmanjšano število otrok v skupini.

"V preteklih mesecih smo večkrat pozvali NIJZ naj spremeni zahtevo po zmanjšanem številu otrok v posamezni skupini, saj upoštevanje tega ukrepa iz organizacijskega vidika nikakor ni izvedljivo. Nimamo ne prostorskih, ne kadrovskih zmožnosti in res mi je žal, da pri argumentiranju tega, po moji presoji, neizvedljivega ukrepa, še nismo naleteli na sogovornika, ki bi bil pripravljen prisluhniti," pove ravnateljica, Barbara Novinec.

 

Podobno kot v šolah: "mehurčki", mask pri vzgojiteljicah ne bo

Otroke bodo v vrtcih tako kot do sedaj združevali v t.i. "mehurčke" - se pravi bodo v kontaktu vedno in zgolj samo otroci iz iste skupine. Skladno s higienskimi priporočili NIJZ za preprečevanje širanjenja okužbe  Covid-19, z dne 23. 12. 2020, bodo maske v vrtcu obvezne za vse, ki vanj vstopijo. Edina izjema so stalni strokovni delavci v oddelku, ki v času izvajanja dejavnosti v oddelku mask ne nosijo, nadenejo si jo le v primeru, da v skupino vstopi druga oseba, ki ni članica stalnega tandema. Prav tako je zahtevano tudi razkuževanje rok za vse, ki vstopajo v vrtec, razen za otroke. 

"Zaradi priporočil tako najmanj 2x dnevno razkužujemo površine, ki se jih otroci pogosto dotikajo (mize, stoli s trdimi nasloni, kljuke, ročaji, stranišča, umivalniki, itd.), čeprav v običajnih razmerah tega ne bi počeli, saj za otroke ni dobro ustvarjati sterilnega okolja," pojasnijo v vrtcu Galjevica. 

 

Oddaja in prevzem otrok

Največja logistična težava, s katero se vrtci spopadajo, je sprejem in oddaja otrok. Vsak se mora znajti po svoje in čimbolj slediti priporočilom NIJZ. Barbara Novinec pove, da so oni našli dve različni rešitvi; in sicer v večjih enotah, staši otroke oddajo neposredno pred skupino, pri čemer upoštevajo, da v garderobi ne smeta biti več kot dva otroka iz iste skupine, medtem ko bodo v manjših lokacijah otroke sprejemali na vhodu v objekt.

 

Kako bo s plačevanjem vrtca?

Skladno z okrožnico MIZŠ, z dne 20.1.2021, o ponovni izvedbi vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcih, Vlada RS pripravlja PKP8, kamor bo vključena določba, da bodo starši, ki otrok v času epidemije ne bodo pripeljali v vrtec (trenutno je to do 15. 3. 2021), upravičeni do oprostitve plačila oskrbnine. Določba naj bi po navedbah veljala tako za javne, kot tudi zasebne vrtce, pojasni Barbara Novinec.

 

Kako sprejeti tako situacijo?

"Otroke našega vrtca in njihove družine bomo še naprej opogumljali, da je kljub izrednim razmeram življenje še vedno lahko zelo prijazno in lepo. Vse te prilagoditve od nas zahtevajo precej inovativnosti, vendar je to naše poslanstvo in lahko nam verjamete, da bomo v tem duhu nadaljevali," je odločna ravnateljica vrtca Galjevica. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
7
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
7
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
4



Modri medvedek na obisku
photo
Vrtec Šoštanj, Enota Lučka, vzgojiteljici Mateja Podvratnik in Valentina Mevc
3 preprosti "čarovniški" triki za ...
Ta vikend se z otroki poigrajte s papirjem, svinčnikom in matematiko ter malce čarajte.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?