|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Varno čez železniške tire!

M. T., 14.3.2011
Ste se že kdaj zalotili, da ste bili od prehoda čez železniške tire malce oddaljeni, pa se vam ni ljubilo hoditi in ste tire prečkali na nezavarovanem predelu? Ste pritisnili na plin, ko ste zaslišali, da so se začele zapornice spuščati? Nikar!

image
/11


Prav neverjetno je, da kljub številnim opozorilom, da smo v bližini železniških tirov, še vedno veliko ljudi prezre ta opozorila, kar nekatere stane celo življenja. V obdobju od leta 1991 do danes je pri prečkanju železniških tirov umrlo nekaj manj kot 200 ljudi, več kot 340 pa je bilo poškodovanih. Sicer je bilo veliko več žrtev na prehodih, ki so brez zapornic (pasivno zavarovani), vseeno pa ni zanemarljivo, da je tudi veliko takih, ki so bili poškodovani ali umrli zato, ker so prečkali ali prevozili železniški prehod takrat, ko so bile zapornice dejansko spuščene ali pa so tire prečkali tam, kjer ni prehoda.

 

DEJSTVO

Zavorna pot vlaka, ki vozi s hitrostjo 100 km/h, je okoli 1 km.

 

Katere vrste prehodov čez železniško progo poznamo?

Nezavarovanih prehodov ceste čez železniško progo ni, se pa vseeno prehodi razlikujejo po načinu zavarovanja. Tako poznamo AKTIVNO in PASIVNO zavarovane prehode:

- Pasivno zavarovani prehodi so označeni s prometnimi znaki, ki nas opozarjajo na nevarnost in na približevanje prehodu (Andrejev križ). Udeleženci v prometu smo tisti, ki moramo biti pri takšnih prehodih aktivni, torej se jim približujemo s povečano previdnostjo in z zmanjšano hitrostjo, pri kateri lahko pred prehodom varno ustavimo vozilo.

- Aktivno zavarovani železniški prehodi so zavarovani bodisi z zapornicami, s polzapornicami ali z zapornimi bruni in svetlobnim ter zvočnim znakom. Na približevanje takšnemu prehodu nas opozarjajo prometni znaki, na približevanje vlaka pa smo še dodatno opozorjeni z utripajočimi lučmi na svetlobnem znaku in s spuščanjem zapornic. Tudi tem prehodom se moramo vozniki približati s povečano previdnostjo in s takšno hitrostjo, da lahko pred njimi varno ustavimo.

 

KAZNI ZA NEUPOŠTEVANJE

Zakon o varnosti cestnega prometa o prehodu čez železniško progo govori v 50. in 51. členu. Zakon pravi, da ima "na prehodu ceste čez železniško progo vlak ali drugo tirno vozilo, ki se premika po železniških tirih, prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa." Globe za neupoštevanje teh členov znaša za voznike osebnih vozil od 80 do 250 evrov.

 

Upoštevajte prometno signalizacijo!

Po statistikah so bolj nevarni tistih prehodi, ki so zavarovani samo s prometnimi znaki (pasivni), saj nas na prihod vlaka ne opozarjajo nobeni zvočni ali svetlobni signali. Zato je potrebno biti pri približevanju takemu prehodom še bolj pazljiv. Že pri približevanju je potrebno zmanjšati hitrost in se pred prečkanjem železniških tirov ustaviti. Prisluhnite in se dobro razglejte naokrog. Šele ko ste popolnoma prepričani, da lahko varno prečkate progo, nadaljujete vožnjo oziroma pot čez tire. Upoštevajte, da ima vlak vedno prednost pred cestnim vozilom ali pešcem in se ne zanašajte na to, da vas je strojevodja videl prečkati progo.

 

Nikar mimo zapornic!

Pri prečkanju proge na aktivno zavarovanih prehodih vas bodo na prihod vlaka opozarjale utripajoče luči, zvočni signal in spuščanje zapornic. Ne prezrite nobenega do teh znakov in čeprav so se luči na prometni signalizaciji šele prižgale, ustavite vozilo in počakajte. Če boste namreč v želji, da čim hitreje prečkate prehod, pritisnili na plin in se vam bo slučajno zgodilo, da vam bo avtomobil ugasnil prav sredi prehoda, se vam lahko pripeti tragična nesreča. Zakaj bi tvegali za to da pridobite tistih nekaj minutk! Progo nato prečkajte šele, ko rdeče luči ob prehodu ugasnejo in zvočni signal utihne. Čeprav je vlak že zapeljal čez prehod, namreč lahko na dvotirni progi že čez nekaj sekund pripelje vlak z druge smeri, na kar še vedno opozarjajo vidni in zvočni signali.

 

Medtem ko rdeče luči na svetlobnih prometnih znakih izmenično utripajo, je hoditi in se voziti čez prehod PREPOVEDANO.

 

Ko se nam vozilo pokvari na prehodu čez progo ... Kaj storiti?

Če se nam vozilo zaradi okvare zaustavi ravno pri prečkanju železniške proge, najprej takoj preverimo, ali se nam morda ne približuje vlak. Če vlak ne prihaja, poskušajmo čim prej odstraniti vozilo s prehoda oziroma tirov – sami ali pa s pomočjo drugih udeležencev v prometu. V primeru, da se nam približuje vlak, skupaj z vsemi potniki v vozilu nemudoma zapustimo vozilo in se umaknimo na varno. Ne pozabite, vaše življenje je vredno veliko več kot avtomobil!

 

Na cestnih prehodih čez železniško progo je prepovedano parkirati in se zaustavljati bližje kakor 15 metrov od najbližje tirnice. Drugače namreč lahko drugim udeležencem v prometu s svojim vozilom zakrijemo prometni znak Andrejev križ ali svetlobni prometni znak.

 

Vsak dan čez železniške tire

Nekateri ljudje prečkajo železniške tire vsak dan ob istem času, bodisi na poti v službo, šolo, domov ali ko se odpravijo po opravkih. Iz navade postanejo manj pozorni in zbrani; marsikdo se zanaša na to, da ve, kdaj pride vlak, ali pa da ve, v kolikšnem času po spustu zapornice bo pripeljal vlak. Vendar ... Hitro se nam lahko zgodi, da vlak pripelje mimo povsem nepičakovano in nesreča je tu.

 

Vožnja ali hoja mimo zapornic, ki se ravno spuščajo, ali celo obvoženje polzapornic je strogo prepovedano in zelo nevarno. Avtomatske zapornice se spustijo oziroma dvignejo, ko vlak prevozi določeno točko na progi. Med spuščanjem zapornic in prihodom vlaka pa pogosto mine manj časa, kot pričakujemo.

 

Čez progo samo na označenih mestih!

Prečakanje proge tam, kjer ni cestnega prehoda je SMRTNO NEVARNO! Po tirih lahko mimogrede pripelje vlak in trk s težkim ter hitrim železnim vlakom je za nas lahko usoden. Naj vam ne bo odveč narediti še nekaj metrov v levo ali desno do prehoda, kjer je prečkanje dovoljeno. Proga tudi ni sprehajališče in zadrževanje v neposredni bližini proge ali celo hoja po tirih je prav tako zelo nevarno početje. Čeprav je morda pot po njej enostavnejša in krajša od katerekoli druge poti, vedno ogrožate svoje življenje, zato tega nikar ne počnite!

 

Ne tekmujmo z vlakom!

Posebej navarno je križanje ceste in železniške proge pod ostrim kotom (zožani kot preglednosti zaradi naravnih ali umetnih ovir ob železniški progi). Pogosto izgubimo občutek, koliko časa bomo potrebovali za prečkanje prehoda in zdi se nam, da bomo hitrejši od vlaka, kar pa je lahko usodno.

Takrat, ko je kot preglednosti velik, se nam zdi, da lahko zelo natančno presodimo, kako hitro se nam vozila približujejo in zato - kljub temu da vidimo, da se vlak vozi v našo smer – zapeljemo oziroma prečkamo prehod. Vendar je takšno početje lahko usodno, saj zaradi “učinka približevanja” nismo sposobni realno oceniti hitrosti in razdalje bližajočega se vlaka.

 

PRI PREČKANJU ŽELEZNIŠKEGA PREHODA RAVNAMO PREVIDNO IN ODGOVORNO!

! Obvezno USTAVITE pred nivojskim prehodom, Če se po progi približuje železniško vozilo.

! Upoštevajte prometno signalizacijo.

! Andrejev križ nas ne opozarja na približevanje vlaka.

! Prehajanje železniških tirov je dovoljeno samo na nivojskih (zavarovanih) prehodih.

! Nikoli ne obvozite spuščenih polzapornic.

! Obvezno ustavite, ko na svetlobnem znaku izmenično utripata rdeči luči.

! Obvezno ustavite, ko se zapornice ali polzapornice spuščajo.

! Nivojski prehod prevozimo, ko prenehata utripati rdeči luči.

! Ne dokazujte, da ste hitrejši od vlaka.

! Ne enačite zavorne poti vašega vozila z zavorno potjo vlaka.

! V primeru, da z vozilom obstanete na železniški progi, naj vsi potniki vozilo TAKO ZAPUSTIJO. Vozilo moramo takoj odstraniti. Če tega ne moremo storiti sami, nemudoma obvestimo center za obveščanje (112) ali policijo (113) in pravočasno opozorimo strojevodjo.

 

Kako za varnost skrbijo na Slovenskih železnicah?

Na Slovenskih železnicah se trudijo, da bi bilo žrtev in poškodovanih na železniških tirih čim manj:

  • vsi vlaki 24 ur na dan vozijo s prižganimi lučmi,
  • pred problematičnimi odseki proge na prihod vlaka strojevodje opozarjajo z zvočnimi signali,
  • hitrost vlakov je na križanjih brez zapornic omejena,
  • v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi Slovenske železnice tudi skrbijo za izboljšanje zavarovanje križanj ceste in železnice.

Kljub tem ukrepom pa je pri zmanjševanju nesreč odločilnega pomena previdnost in odgovorno ravnanje vseh nas. Vsi vozniki, pa naj gre za kolesarje, motoriste ali voznike avtomobilov, in tudi pešci moramo za svojo varnost poskrbeti sami.

 

Bodite previdni in odgovorni. Ne zanašajte se na to, da vlak ne bo pripeljal. Nesreče na železniških prehodih in tirih so pogosto posledica voznikove napake ali peščevega nepremišljenega ravnanja.

 

VIRI: 

- www.varnocezprogo.si

- http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/dobro-je-vedeti/varno-cez-tire

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
18
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
11
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
10
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
9



Ko otrok hoče vedno zmagati
Ko je otrok poražen, je seveda frustriran, saj je vendar želel zmagati. Nekateri otroci takrat jočejo, drugi se jezijo, ...
Zakonodaja s področja varnosti otrok v pro...
Ali je globa 120 evrov zares ustrezna za neupoštevanje tako pomembnega predpisa kot je uporaba otroškega sedeža v avtu?