|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vivaldi in Mozart za lepšo nosečnost

Tavčar Prelog Anka, 24.1.2010
Bodoče mamice pričakovanje pogosto spremljata tudi negotovost in bojazen, da ne bi bilo z otrokom kaj narobe. Eden od najpreprostejših načinov za pomirjanje tovrstne napetosti - o tem pričajo številni dokazi - je nedvomno poslušanje klasične glasbe.

image
/11


Že dolgo ni več skrivnost, da poslušanje klasične glasbe ugodno vpliva na nosečnost. Bodočo mamico pomirja, hkrati pa koristi tudi otroku.

Čeprav je pričakovanje otroka izjemno lepo obdobje, bodoče mamice pogosto spremljata tudi negotovost in bojazen, da ne bi bilo z otrokom kaj narobe. Eden od najpreprostejših načinov za pomirjanje tovrstne napetosti − o tem pričajo številni dokazi − je nedvomno poslušanje klasične glasbe.


MELODIJE OMILIJO POPADKE

Pod vplivom nežnih melodij se v možganih poveča proizvodnja endorfinov, snovi, ki omilijo bolečino in hkrati tudi krčenje gladkih mišic, zlasti tistih v maternici. In kaj je najbolje poslušati? To so nedvomno nežne melodije, kakršne so denimo Mozartov Koncert za klarinet, Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega in Zima iz Štirih letnih časov Antonia Vivaldija. Seveda to še zdaleč ni vse, saj je izbor odvisen od okusa vsake posameznice in od njenega trenutnega razpoloženja. Bodoča mamica seveda sama določi, koliko glasbe bo poslušala in kdaj je za to najprimernejši čas. Nekateri ginekologi svojim pacientkam svetujejo, naj to posebno terapijo začnejo izvajati že v zgodnjem obdobju nosečnosti.

Kot že rečeno, glasba ne učinkuje blagodejno samo na bodočo mamico, temveč tudi na plod. V šestem oziroma sedmem mesecu je razvoj otrokovega živčnega sistema praktično zaključen, zato lahko dobro sprejema dražljaje.


GLASBA SPROŠČA NOSEČNICO IN OTROKA

Maternica deluje kot nekakšna resonančna škatla, ki prenaša glasbo (tudi materine glasove in druge zvoke) na otroka. S pomočjo posebne naprave, tako imenovanega kardiotokografa, je mogoče spremljati otrokove gibe in hkrati tudi spreminjanje njegovega srčnega utripa glede na hrup, ki ga obdaja. Ko so spremljali otrokovo »vedenje«, so ugotovili, da ga nekatere melodije pomirjajo (to zagotovo ni rockovska glasba). Nekateri raziskovalci zatrjujejo celo, da poslušanje glasbe v tem obdobju vpliva tudi na nagnjenje do tovrstne glasbe v zreli dobi. Nekatere študije pa kažejo tudi na to, da osebe, katerih matere so med nosečnostjo poslušale glasbo, prej obvladajo govor in si zapomnijo daljše melodije kot ostale. Še nedokazan pa je pozitiven učinek glasbe na sposobnost koncentracije in razvoj logično-matematičnih sposobnosti otroka, ko ta odraste.


NAPETOST SE SPROŠČA TUDI MED PETJEM

Raziskovalci so vse bolj prepričani, da na bodoče matere ugodno vpliva tudi, če same prepevajo. Redno popevanje je eden od načinov za sproščanje psihofizične napetosti, povezane z nosečnostjo. Glasnejše prepevanje (ni nujno, da so to ravno operne arije) pa lajša dihanje, ki je v nosečnosti pogosto oteženo. Poleg tega je znano, da je plod v drugi polovici nosečnosti že sposoben poslušati. S pomočjo ultrazvoka so ugotovili celo, da se je otrok, ko je zaslišal materin glas, začel premikati. Zakaj mu torej ne bi peli nežnih uspavank, še ko je v vašem trebuhu?


Povzeto po reviji OK, september 2006, str. 36.


Članek objavljen v Otrok in družina, januar 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
8
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
6
FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
6
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...
6



Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?