|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vpis v vrtec in cene

Anja Pelan, 11.1.2011
Otroka lahko v vrtec vpišete skozi celo leto, ampak šele, ko dopolne 11. mesecev. Izpolniti morate prijavo, dobro pa je tudi izračunati, kakšen bo vaš strošek vrtca. Ponujamo vam nekaj pomembnih informacij.

image
/11


 

Preverite prosta mesta vrtcev po celi Sloveniji v tem trenutku

 

 

Kaj potrebujete za vpis otroka v vrtec?

*Obrazec za vpis, ki ga poiščete na spletni strani vrtca,

*Potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka in po potrebi

*Vlogo za znižano plačilo vrtca, ki jo najdete TUKAJ.

Vse ostale stvari urejate po potrditvi sprejema otroka v vrtec.

 

Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je prostih mest, odloča o sprejemu komisija.  

Prednost pri sprejemu v vrtec imajo:

* otroci, za katere starši predložijo potrdilo centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine in

* otroci s posebnimi potrebami.

 

Plačilo vrtca

Sistem določitve plačil staršev za programe vrtcev določa Zakon o vrtcih (Ur.l.RS, št. 100/05) v četrtem poglavju in na tej podlagi sprejet Pravilnik o plačilih staršev za programe v vrtcih (Ur.l.RS, št. 129/06). Navedena predpisa določata način in pogoje za subvencioniranje programov predšolske vzgoje iz javnih sredstev. Do te subvencije so upravičeni starši otrok, ki imajo v Republiki Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče oziroma ima vsaj eden od staršev začasno prebivališče in je hkrati zavezanec za dohodnino. Po postopku, ki ga določa pravilnik, lahko starši uveljavljajo pri pristojnem občinskem upravnem organu subvencijo oziroma znižanje plačila vrtca, in sicer s posebno vlogo, ki jo najdete TUKAJ ter odločbo davčnega organa o odmeri dohodnine oziroma druge dokumente, iz katerih so razvidni prejemki družinskih članov.

 

Plačilo staršev določi občina na podlagi njihovih dohodkov in premoženja, s katerim razpolaga družina, kot odstotek cene programa, v katerega je otrok vključen.

 

Občina o določitvi plačila staršem izda odločbo. Zoper to odločbo je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan občine v skladu s Pravilnikom o plačilih staršev za programe v vrtcih. Sodno varstvo zoper odločbo, ki jo izda župan, starši uveljavljajo na upravnem sodišču.

 

Ceno programa, za katerega plačujejo starši določen odstotek, določi občina na predlog vrtca. Vrtec ceno izračuna na podlagi ugotovljenih stroškov vzgoje, varstva in prehrane v vrtcu.

 

Starši, ki prejemajo denarno socialno pomoč po predpisih o socialnem varstvu, so plačila v celoti oproščeni. Oprostitev plačila uveljavljajo pri pristojnem občinskem upravnem organu tako, da v vlogi navedejo kateri od družinskih članov je prejemnik denarne socialne pomoči.

 

Od 1. 9. 2008 država zagotavlja sredstva za sofinanciranje plačil staršev, ki imajo v vrtec hkrati vključenega več kot enega otroka iz iste družine. Država bo zagotavljala sredstva v višini, ki je staršem z odločbo določena kot plačilo za program vrtca, v katerega je/so vključeni mlajši otroci. Starši bodo torej v tem primeru plačali vrtec samo za najstarejšega otroka, za ostale otroke pa bodo plačila oproščeni.

 

Lestvica razredov za plačilo programov v vrtcih

Lestvica starše, glede na mesečni dohodek na družinskega člana v primerjavi s povprečno plačo na zaposlenega v Republiki Sloveniji in upoštevaje premoženje družine, razvršča v plačilne razrede. Razvrstitev v plačilni razred pomeni določitev odstotka cene programa za starše. Lestvica ima 8 plačilnih razredov, najnižje plačilo predstavlja plačilo 1. plačilnega razreda, in sicer 10 % cene programa, najvišje plačilo pa je plačilo iz 8. plačilnega razreda, ki pomeni 80 % cene programa. Razliko med plačilom staršev in ceno programa zagotavlja občina iz javnih sredstev.

 

Če družina razpolaga s premoženjem, katerega vrednost presega 42.000 eurov, se plačilo, določeno na podlagi dohodkov, poveča za en plačilni razred; če razpolaga s premoženjem, ki presega vrednost 84.000 eurov, se plačilo poveča za dva plačilna razreda; če pa razpolaga s premoženjem, ki presega vrednost 125.000 eurov, se plačilo poveča za tri plačilne razrede. Če premoženje družine presega vrednost 210.000 eurov, je plačilo staršev 80 % cene programa. Premoženje družinskih članov, ki se upošteva pri določitvi plačila, določa 8. člen Pravilnika o plačilih staršev za programe v vrtcih. To premoženje predstavlja naslednje premično in nepremično premoženje: stanovanje in stanovanjske hiše, ki jih družinski člani ne uporabljajo za stalno bivanje, poslovni prostori in poslovne stavbe, prostori za počitek in rekreacijo, plovila, ki jih v skladu s Pomorskim pravom treba vpisati v vpisnik čolnov, stavbno zemljišče, razen zemljišča, na katerem stoji stanovanjska hiša, v kateri družinaživi, osebno vozilo v vrednosti nad 18 minimalnih plač, kapitalski deleži v gospodarskih družbah in zadrugah, vrednostni papirji, s katerimi se trguje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev in drugo premično premoženje večje vrednosti.

 

Če se med letom spremeni število družinskih članov ali če pride do zaposlitve ali izgube zaposlitve enega izmed družinskih članov ali spremembe vrste virov dohodkov ali do namestitve otroka v rejniško družino ali drugo obliko institucionalnega varstva, se plačilo določi na novo, upoštevaje novo stanje oz. tekoče dohodke.

Informativni izračun vašega plačilnega razreda za leto 2011 lahko naredite TUKAJ

 

Plačilni razred

Dohodkovni razred
(delež bruto mesečnega dohodka na družinskega člana v primerjavi s povprečno plačo v RS v preteklem koledarskem letu)

 

 

 

 

 

Mesečni bruto dohodek na družinskega člana v letu 2009 (EUR)

 

 

 

 

 

Plačilo
(% cene programa)

1.

do 25 %

do 359,74

10 %

2.

nad 25 % do 35 %

nad 359,74 do 503,64                                    

20 %

3.

nad 35 % do 45 %

nad 503,64 do 647,53

30 %

4.

nad 45 % do 55 %

nad 647,53 do 791,43

40 %

5.

nad 55 % do 70%

nad 791,43 do 1007,27

50 %

6.

nad 70% do 90 %

nad 1007,27 do 1295,06

60 %

7.

nad 90 % do 110 %

nad 1295,06 do   1582,86

70 %

8.

nad 110 %

nad 1582,86

80 %

 

Poslovni čas

Glede na potrebe staršev svet vrtca vsako leto določi poslovni čas. Poslovni čas vrtcev traja v večini primerov od deset do enajst ur. Najpogostejši poslovni čas vrtcev je med 5.30 ali 6.00 in 16.00 ali 16.30. Vrtci poslujejo vsak delovni dan v tednu in v letu, nekateri pa opravljajo tudi dežurstva ob sobotah.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
25
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
10
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
8



Kaj v praksi pomenijo spremembe za osnovno...
Jeseni začnejo veljati nekatere spremembe v osnovnih šolah. Na 144 se vpeljuje prenovljen koncept razširjenega programa,...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?