|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vzgajate maminega sinčka?

Helena Primic, 22.8.2017
Čeprav je današnja gospodarska situacija zares težja kot v času naših staršev, smo za pozno odseljevanje odraslih otrok od doma v veliki meri odgovorni starši, ki otrokom že od malih nog ne ponudimo dovolj priložnosti in spodbud za osamosvojitev.

image
Je vaša materinska ljubezen svobodna ali otroka duši?
/11


V Sloveniji ženske odidejo od doma pri 27-ih letih, medtem ko moški šele pri 29-ih, so pokazali aktualni podatki Eurostata. Gre za fenomen, ki je značilen za celotno regijo srednje in vzhodne Evrope - kar šest od desetih mladih, starih od 18 do 34 let, živi v skupnem gospodinjstvu s starši.

Eden izmed vzrokov je zagotovo stanovanjski problem, s katerim se soočajo tudi mladi iz držav zahodne Evrope, ki pa svoje družinske domove zapuščajo veliko prej. Ali starši srednje in vzhodnje Evrope vzgajamo mamine sinčke in očijeve princeske? 

 

Kot v hotelu

Bilo bi krivično do današnjih mladih, če bi sodobno gospodarsko situacijo primerjali s situacijo njihovih staršev, ko je bilo realno lažje tako dobiti varno zaposlitev kot poskrbeti za lastno gospodinjstvo. Pa vendar je med sodobnimi starši zaslediti vse več primerov, ko se odrasli otroci ne osamosvojijo le zato, ker jim ni treba. Ker jim starši tudi po končani srednji šoli ali celo fakulteti nudijo vso udobje doma oz. že skorajda hotela, ne da bi od odraslih in za delo sposobnih otrok karkoli pričakovali v zameno.

Velika razlika je med 27-letnikom, ki ne kaže prav nobenega zanimanja ne za zaposlitev ne za odhod od doma v lastno gospodinjstvo, in 25-letnikom, ki redno pošilja prošnje za zaposlitev in obiskuje razgovore za delo, a zaradi svojega profila težko uspe in v veliki želji po samostojnem življenju sprejme začasno zaposlitev. Zakaj nekatere otroke vleče od doma, medtem ko se drugim nikamor ne mudi?


"Sam bom!"

Tako kot je za dvoletnika, ki se začne osamosvajati od mame, značilno, da želi vse postoriti sam, tudi tisto, kar še ne zmore, je za čustveno zrelega najstnika oz. odraslega otroka značilno, da si (za)želi živeti sam brez staršev. Ko torej ta želja umanjka, se moramo starši vprašati, kaj smo storili narobe, da otroku nismo dali dovolj priložnosti, da bi lahko dozorel in zahrepenel po samostojnem življenju.

"Ubijanje" samostojnosti se v resnici začne že zelo zgodaj - ko mame, ki želimo imeti vse pod kontrolo in popolno izpeljano, otroku ne dopustimo, da bi sam pobrisal polito mleko, saj bo sam "naredil samo še večjo packarijo". Ali ko očetje svojo princesko nesejo vsakič, ko potoži, da jo bolijo noge. Ali otroku ne pustimo, da bi si sam zapel jopico, ker ga nismo pripravljeni "tako dolgo" čakati.

Otrok se tako že od majhnih nog navadi, da mama in oče namesto njega opravita vse težje naloge. Pa tudi vse neprijetne in nadležne. Zakaj bi se torej kot odrasel mučil s službo, finančnimi skrbmi, kuhanjem, čiščenjem in pranjem perila, če lahko vse to elegentno prepusti staršem? Tako kot je to počel doslej.

 

Nov hišni red

Če ste torej ugotovili, da ste vzgojili maminega sinčka ali očkovo princesko, še vedno ni prepozno za rešitev. Najprej je pomembno, da sebi in otroku priznate, da ste zamočili vi kot starši in za nastalo situacijo ne krivite odraslega otroka, "ki se obnaša, kot da živi v hotelu". Toda sedaj, ko ste spoznali, da takšna situcija ne koristi ne otroku ne vam, ste se odločili za nov hišni red oz. "da bodo odslej stvari pri naši hiši drugačne".

Popolnoma razumljivo in pošteno je, če odraslemu otroku poveste, da od delovno sposobnega odraslega človeka, ki živi v skupnem gospodinjstvu z vami, pričakujete da sam skrbi za svojo prehrano, čistočo in perilo oz. si vsa ta opravila deli z vami. Ter da vsak mesec prispeva svoj delež za skupne stroške. Da ste mu seveda pripravljeni pomagati v tem vmesnem času, ko išče zaposlitev in rešitev za lasten dom, toda ne v nedogled. Mati ptica svoje ptičke, ko se naučijo leteti in skrbeti zase, izrine iz gnezda, če sami ne želijo odleteti.

Zato se iskreno vprašajte: Vas to, da vaš otrok še vedno živi z vami, bremeni ali z veseljem skrbite za še enega odraslega človeka? Ko boste poznali svoj odgovor, boste tudi lažje izpeljali za vas pravo rešitev.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
17
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
11
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
9
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...