|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z družino pri starših

Tina Bončina, 11.2.2011
Vse več mladih slovenskih družin se odloča za življenje pri starših. Razlogi so večinoma finančni in bivanjski. Toda, gre res za razbremenitev ali gre morda za obremenitev? Koliko kompromisov ste pripravljeni skleniti z «gospodarji« hiše?

image
/11


uredila: Anja Cotič Svetina

 

Vse več mladih slovenskih družin se odloča za življenje pri starših. Razlogi so večinoma finančni in bivanjski. Vse težje je priti do svojega stanovanja ali hiše, zato je lažje širiti že obstoječo nepremičnino. Rešitev bivanjske stiske je tudi v ospredju razmišljanja, kadar se par znajde v takšni situaciji. Dobro pa je misliti malo širše. Tukaj je še skrb za plačane račune, za pokošeno travo in obrezana drevesa, za čiste stopnice in obnovo strehe, pa še bi lahko naštevali. S prihodom v skupno gospodinjstvo se spremenijo pozicije in vloge vseh članov. Nekatere od teh sprememb so dobrodošle, nekaterih pa se otepamo z vsemi močmi. Prihod novega člana še bolj spremeni te vloge. Mame postanejo babice, hčerke mame oz. sinovi očetje, zraven pa se najdejo še tete in strici in morda tudi prababica ali praded. Skupno življenje naj bi omogočalo delitev stroškov in opravil ter razbremenitev pri skrbi za otroka. Toda, gre res za razbremenitev ali gre morda za obremenitev? Koliko kompromisov ste pripravljeni skleniti? Kdo rešuje težave z «gospodarji« hiše?

 

Idealno bi bilo, da bi se v širši družini vzpostavil odkrit dialog in dober odnos. To namreč omogoča, da vsi člani sodelujejo med seboj in se pri delu podpirajo. Toda vsak ima svojo idejo o tem, kako naj bi skupno življenje izgledalo in kakšne pravice mu pripadajo. Ta mnenja se pogosto med seboj razlikujejo in zaradi teh razlik prihaja do sporov. Tukaj se skriva tudi rešitev takšnih situacij. Jasno in konkretno izražena pričakovanja preprečijo večino sporov. Nihče ne more vedeti, kaj naj bi delal. Lahko pa dela tisto, kar se dogovori, da bo opravljal. Tako ni boja za premoč, ni dokazovanja, kdo ima prav in ni kuhanja zamer. Ni potrebno, da postane tašča pregovorno težka in snaha pregovorno lena. Z odkritimi pogovori lahko to spremenite! Stari starši pogosto pri vnuku ali vnukinji vidijo priložnost, da popravijo napake, ki so jih zagrešili pri svojih otrocih. Žal pa lahko ravno to vzbudi v novopečenih starših veliko čustev, ki so jih doživljali ob teh napakah že kot otroci. Sprejmite prihod otroka kot novo priložnost za vzpostavitev boljših odnosov. Morda celo razrešitev nekaterih starih zamer. Nikoli ni prepozno!

 

»Dobre so družine, ki imajo pozitivno in prijazno naravnanost do ljudi, kjer znajo biti družinski člani hkrati avtonomni in neodvisni ter odvisni in povezani.«

Robin Skynner, družinski terapevt

 

Kaj življenje s starimi starši prinaša otrokom?

• Nedvomno je prednost življenja v večgeneracijski družini pristen stik otroka z več ljudmi in navezanost nanje. Vsak mu lahko nameni nekaj pozornosti in vsak mu lahko predstavi svoj pogled na svet. S tem je spodbujeno spoznavanje raznolikosti, kar bo otroku koristilo in ga pripravilo na sprejemanje drugih ljudi. Naj spozna, da različni ljudje delajo različne stvari, dovolijo različne stvari in govorijo različne stvari. S tem navezanost na mamo in očeta nikakor ni ogrožena.

• Če sta babica in dedek že v pokoju in pri volji, se lahko dogovorite tudi za varstvo, dokler ni otrok dovolj star za vpis v vrtec.

• Če so pri hiši tudi stari starši, je to še posebno dragocen čas, ki ga lahko otrok preživi z njimi, saj ne bo večno te možnosti. Starejši so pomembna povezava s preteklostjo in neizčrpen vir zgodbic o tem, kako je bilo, ko sta bila očka in mamica še majhna.

• Ne pozabimo tudi na stare povesti in ljudske pesmice. Stari starši so nedvomno pomemben del negovanja in prenašanja izročila.

 

Rada bi se malo potožila. Z možem sva poročena že 9 let. Zaradi finančno bolj ugodne situacije sva se odločila, da adaptirava mansardo v hiši njegovih staršev. Dokler nisva imela otrok, sem marsikaj požrla. Samo da bo mir v hiši. Moja tašča je iskren človek in ni zlobna. Ima pa rada svoj prav in rada ima vse pod kontrolo. Dokler v hiši ni bilo najinega sončka, sem se lažje prilagodila. Večinoma sem se trudila njene pripombe kar preslišati. Zdaj si je pa malo preveč privoščila. Pravi, da zatirava našo malčico (staro 3 leta). Nisem mogla verjeti lastnim ušesom. Rekla sem, da se mi to zdi prehuda trditev. A ona vztraja pri svojem. Prosila sem jo za razlago. Rekla je, da preveč pričakujem od otroka: da bo pojedla pri mizi, pospravila igrače, rekla hvala in podobno. Res je, vztrajam pri nekaterih pravilih, ampak to je vendar del vzgoje. Še vedno je vztrajala pri svojem. Zelo me je zabolelo. Toliko časa se že poznamo in kar nekaj stvari smo uspeli s pogovorom razrešiti. Tokrat pa je prestopila mejo. Zato se ne morem več pogovarjati z njo. Izklopila sem jo iz vsakdana. Upam, da me razumete. Svetujte mi, kako naj uredim s taščo. Ne bi rada, da postanemo tujci, toda to je bilo preveč.

Lep pozdrav!

Anonimna

(vir: ringaraja.net)

 

Odgovor strokovnjakinje:

Skupno življenje s starimi starši prinaša določene ugodnosti in tudi določene neprijetnosti. Tako za vas kot tudi zanje. Vlogi dobre snahe in dobre matere si včasih nasprotujeta. Kot snaha ste večkrat pripravljeni popustiti zavoljo miru, toda kot mama glede svojega otroka ne boste molčali. Razlika, ki se je mora zavedati tudi vaša nova širša družina.

 

Sami pravite, da ste zaradi dobrih odnosov veliko požrli. Najverjetneje to pomeni, da ste preslišali pripombe, ki so letele na vas in vaše navade. To je pristop, ki morda nekaj časa omogoča mir v hiši, dolgoročno gledano pa onemogoča odkrite odnose. Veliko bolje je, če spore ali nasprotovanja razrešujemo sproti. Pri tem se izražajte jasno in razumljivo ter bodite konkretni. Že z vašim prihodom je tašča spremenila pozicijo v hiši, z rojstvom otroka pa se ji njena vloga morda zdi še bolj postranska. Z otrokom ste pridobili razlog oziroma izgovor ali celo voljo, da se uprete. Pravite, da tašča ni zlobna in je iskren človek. Verjetno je le izrazila svojo pristno skrb za otroka, vi pa ste skrb doživeli kot osebni napad. Nekaj časa ste vztrajali na razlagi, toda ker se ni strinjala z vami, ste jo izločili iz odnosa. Morda so se v vas že nekaj časa nabirale manjše pripombe, ki niso bile tako pomembne, da bi odreagirali. Ta pripomba pa je «izbila sodu dno«.

 

Preveč ljubezni otroka ne pokvari. Škodi pa mu odsotnost mej. Morda teh dejstev vaša tašča ne pozna in bi zato otroka le razvajala in mu popuščala. Vloga babice ji do neke zdrave mere to tudi omogoča. Ker pa živite v istem gospodinjstvu, tu ne gre le za občasno popuščanje, temveč za vsakodnevno vzgojo. Morda bi bilo bolje, da ji sproti razložite, zakaj nekaj počnete in jo prosite za pomoč pri izvajanju teh pravil. S tem ji ponudite pomembno vlogo v otrokovem življenju. Natančno bo vedela, kaj mora storiti in delovali bosta kot tim. Tudi za vašo punčko bo to koristno, saj ji s tem vzamete možnost manipulacije in ji ponudite varno in stabilno okolje. Za otroka je še posebej pomembno, da ve, kaj se od njega pričakuje.

 

Pogrešam vlogo očeta. Kot mamin sin naj bi on razložil vajine principe vzgoje svoji materi. Gre za vajino družino in vidva določata pravila. Tašča ima sicer pravico se ne strinjati, toda hkrati ima dolžnost spoštovati vajine odločitve.

 

Članek je bil objavljen v reviji Ringarajine iskrice

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5



Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
Materinski dan: Popolno darilo za mamo
Očki, v članku preverite odlične ideje, kako lahko skupaj z otroki presenetite in razveselite najboljšo mamo na svetu.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?