|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z majhnimi koraki v zdrav življenjski slog

Uredništvo Ringaraja.net, 2.9.2010
Vsaka družina si mora zastavite manjše, postopne, pa vendar skupne cilje za spodbujanje zdravih navad.

image
/11


Starši imajo pri tem pomembno vlogo, saj lahko s svojim zgledom in pozitivnim pristopom ne le povečajo znanje otrok in mladostnikov, temveč tudi vplivajo na njihova stališča in spodbujajo zdravo izbiro na področjih prehrane, gibanja, duševnega zdravja in neuporabe tobaka in alkohola.


1. korak

Starši smo zgled otrokom v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi naša stališča do zdravja in do različnih vidikov le-tega. Vse to vpliva na življenjski slog naših otrok skozi leta odraščanja in v obdobju odraslosti. Zato bodimo otrokom zgled z nekajenjem in odgovornim pitjem alkohola, zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, higieno, pa tudi življenjskimi veščinami in odnosom do življenja.


2. korak

Ob tem pa ne pozabimo na pogovor z otrokom. Pogovor z otrokom o tem, kaj doživlja, kako se počuti v šoli, kdo je njegov prijatelj, kaj počne na poti v šolo, je ključen za dober odnos z otrokom. Omogoči nam, da ohranimo z otrokom stik od najnežnejših obdobij pa vse to problematičnih najstniških let.


3. korak

Otroka spodbujajmo in pohvalimo za njegove uspehe, hkrati pa ga usmerimo tudi v to, da se pohvali sam oz. se vpraša, ali je zadovoljen s svojim delom in dosežki. Mlajši otroci se učijo predvsem za starše in učitelje, starejši pa bi morali počasi prevzemati odgovornost za svoja ravnanja in si utrditi lastno podobo, ki ni odvisna samo od mnenj drugih.


4. korak

Ker je skupni obed pomemben zaščitni dejavnik z vidika zdravja, si zastavimo za cilj vsaj enkrat dnevno skupno obedovanje.

Pa naj bosta to skupno kosilo ali večerja, ko si izmenjamo novice dneva, ali pa zajtrk, ko si zaželimo vse dobro. Tovrstna navada pomembno izboljša komunikacijo in doprinese k dobremu vzdušju med družinskimi člani.

Ker se sadje in zelenjava priporočata v vsakem obroku, lahko z njunim rednim vključevanjem izboljšujemo tudi kakovost skupnih obrokov. Ob tem lahko skupaj predlagamo ideje za obroke.

Navada kuhanja obrokov iz osnovnih živil v domačem gospodinjstvu je eden najboljših načinov za upoštevanje smernic zdravega prehranjevanja. Otroci se igraje spoznavajo z veščino kuhanja. Priprava hrane pa ponuja možnost kvalitetnega preživljanja skupnega časa z otroci, spodbuja kreativnost otrok ter jim daje pomembno vlogo, saj prispevajo k skupnemu ustvarjanju dobrin v družini – seveda svoji starosti primerno, ob upoštevanju pravil varnosti. Kuhanje tako postane prijetno opravilo za vse člane družine.


5. korak

Ob nakupu hrane lahko otroke navajamo na ekonomično vedenje, saj se da odlične zdrave obroke pripravljati tudi iz cenovno nezahtevnih živil.

Starši lahko otrokom pomagamo rasti v osveščene potrošnike in se na primer pri branju deklaracij tudi sami česa novega naučimo, otrokom pa pomagamo pri praktični uporabi matematike, razumevanja besedil, spoznavanju geografskega izvora živil, kakšno zanimivo zgodovinsko pripovedjo in podobno.


6. korak

Če želimo dobro in neobremenjeno jesti, moramo energijo, ki jo vnesemo s hrano, tudi porabiti.

Šolsko delo pomeni več sedenja in mirovanja, zato je nujno, da se otroci redno in zadostno gibajo.

V sodobnem tempu življenja, ki ga narekujejo številne obveznosti, je pogosto pravi izziv v vsakdan odraslega človeka in otroka vključiti toliko gibanja, kot je priporočeno: vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti večino dni v tednu za odrasle in vsak dan vsaj eno uro zmerne do intenzivne telesne dejavnosti za otroke in mladostnike.


7. korak

A gibanje ima nešteto oblik, tako se gibamo, ko pospravljamo stanovanje, ko urejamo okolico, ko hodimo po stopnicah, ko gremo v gozd po gobe ali borovnice, se igramo med dvema ognjema, kolesarimo, tečemo, peljemo na sprehod našega kužka …

Gibanje je lahko tudi način druženja družine, priložnost za pogovor in tvorjenje dobrih odnosov, priložnost za sprostitev od vsakodnevnih stresov ter stisk. Družina naj izbere obliko gibanja, s katero se bodo strinjali vsi družinski člani in jo bodo tudi radi izvajali v okviru danih možnosti.

Vodilo naj bodo druženje, dobri odnosi in dobra volja. Hkrati s tem bo družina krepila tudi zdravje vseh družinskih članov, vplivala na vzgojo otrok ter prispevala k preprečevanju različnih odvisnosti (od alkohola, tobaka in prepovedanih drog).


8. korak

Vsak dan starši nevede sporočamo svoj odnos do življenja – otroci nas vidijo, kaj delamo in slišijo, kako razmišljamo, kako se z njimi pogovarjamo. Pomembno je, da so tudi naša stališča do uživanja tobaka in alkohola razčiščena in da jasno postavimo pravila, ki se jih moramo potem dosledno držati.

Podatki različnih študij kažejo, da veliko mladostnikov poskusi svojo prvo alkoholno pijačo v domačem krogu, do občasnega ali rednega pitja pa je potem le še nekaj korakov.

Pri alkoholu naj velja: Čim manj, tem bolje! Tudi rojstnodnevne in druge zabave lahko potekajo brez alkohola, z okušanjem različnih domačih sokov in jusov, v smislu - zabavamo se lahko brez alkohola in tudi brez tobaka.


9. korak

Vzgoja in zgled odraslih v šolskem obdobju pomembno vplivata na stališča do varnosti v kasnejšem življenju. Zato je potrebno krepiti varno obnašanje v vseh vsakdanjih okoljih. Na poti med domom in šolo morajo imeti ustrezno spremstvo, dokler se z opazovanjem in vajo ne naučijo varne hoje v prometu.

Poleg tega morajo nositi kresničko (in prvošolčki še rumeno rutico). Med vožnjo s kolesom, rolanjem, kotalkanjem se morajo otroci navaditi vselej nositi čelado.


10. korak

Pomembno vlogo pri šolarju pa igra tudi spanje. Zadosten spanec (okoli 9 ur na dan) je ključen dejavnik za utrjevanje spomina, učenje različnih spretnosti in veščin. Spanje pozitivno vpliva tudi na imunski in živčni sistem ter telesni razvoj.


Skupaj z otroki lahko z majhnimi koraki oziroma majhnimi spremembami dosežete veliko na poti k zdrav življenski slog cele družine.


VIR: Slovenija gre v šolo, zloženka, Inštitut za varovanje zdravja RS, 2010, www.ivz.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
6
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
5
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
5



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?