|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z malčkom v muzej

Tina Južnič, 17.5.2010
Se vam kdaj zazdi, da ste že izčrpali vse ideje za aktivnosti z otrokom in se ne morate spomniti ničesar novega? Razmislite o tem, da bi vašemu malčku predstavili novo področje raziskovanja in ga odpeljite v muzej.

image
/11


Kulturno ozaveščanje otrok je pomembno za njihov nadaljnji razvoj zanimanj, zato naj se začne že zgodaj. Zdaj je mogoče pravi čas za to. Vreme je muhasto, poleg tega pa je 18. maj svetovni dan muzejev. Na ta dan imajo tako številni slovenski muzeji dan odprtih vrat s pestrim kulturnim programom, namenjen vam in vašim otrokom.

 

Tudi kultura je lahko zabavna

Preden začnete otroka učiti o kulturi je pomembno, da mu najprej predstavite kulturo okolja v katerem živi. Pogovarjajte se z njim o navadah, običajih, praznikih. Začnite s kulturo prehranjevanja, ki jo bo najlažje razumel in mu bo zato verjetno bolj zanimiva. Razložite mu, katera hrana je značilna za določene narode. Spomnite vašega otroka, kaj ste nazadnje jedli v kitajski restavraciji oziroma kako slastne so bile tortilije v mehiški restavraciji. Ne pozabite na sosede Italijane, ki znajo pripraviti marsikatero specialiteto.

Tudi pogovor o praznikih in navadah drugih kultur je lahko zanimiv. Poučite malega radovedneža o tem, kako na Škotskem moški nosijo krila in kako si Američani pripravijo obilno pojedino na zahvalni dan.


Spoznavanje zgodovine skozi igro

Otrokom bo zagotovo zanimivo, če se boste pogovarjali o tem, kako se je skozi čas spreminjal odnos do otrok in kako so včasih živele družine. Ne pozabita na pračloveka, ki je živel v jamah. Igrate se lahko tudi igro kavbojcev in indijancev ali Krištofa Kolumba, ki osvaja Ameriko.


Muzeji, prilagojeni otrokom

Za mnoge starše z malimi otroki je najverjetneje glavni razlog zakaj ne obiščejo muzeja ta, da se (upravičeno) bojijo, da bodo morali ves čas obiska ponavljati le en stavek: »Pusti, tega ne smeš prijemati!« Naj vas potolažimo. V svetu obstaja že kar lepo število otroških muzejev, ki omogočajo otrokom, da raziskujejo in jih pri tem ne omejujejo. Hkrati so urejeni na posebej zanimiv način, ki pritegne njihovo pozornost. V številnih so organizirane različne delavnice in druge aktivnosti za otroke. Pozanimajte se, kje je vam najbližji otroški muzej in skupaj z otrokom doživite nekaj novega.


V Sloveniji smo prvi otroški muzej, Hermanov brlog v Celju, dobili leta 1995 in je še danes edini tak muzej v državi. Zbira, hrani, raziskuje in razstavlja slovensko premično kulturno dediščino. Ima svoje razstavne prostore, muzejsko delavnico in igralnico, Hermanovo galerijo, Hermanovo gledališče ter depo, kjer hranijo zbirko otroških vozičkov in koles. Tudi vsa oprema in celotna postavitev je didaktično naravnana ter prilagojena starostni stopnji osnovnošolskih otrok. Oglede muzejskih zbirk vodi maskota muzeja Herman Lisjak, ki ga lahko srečamo vsepovsod: v razstavnih prostorih, v igralnici, v galeriji, gledališču in v slaščičarni, pa še kje. Otrokom z raznovrstnimi oblikami in metodami dela, ki so prilagojene različnim starostim, pomaga pri spoznavanju in razumevanju sveta.


Izbira je pestra

Glede na otrokova zanimanja in dovzetnost za oglede zgodovinskih predmetov, se lahko odločite tudi za kakšno bolj »odraslo« temo. Uporabite svojo domišljijo in skupaj boste lahko uživali vsi. Potrebno je le najti način, na katerega boste videno predstavili otroku. Povežite predmete z njegovo priljubljeno zgodbo iz risanke ali knjige. Morda si lahko sami izmislite zgodbico, na primer o ogromnem sidru, ki ste ga videli v Muzeju podvodnih dejavnosti, nekoč pa je ležalo na dnu morja. V tem muzeju boste lahko videli tudi staro potapljaško opremo. To je idealna priložnost, da malčku razložite, kako so nekoč raziskovali podmorski svet risanega junaka Nema.


Za marsikaterega fanta je prava paša za oči ogled Tehničnega muzeja Slovenije, kjer je razstavljeno veliko število avtomobilov, motornih koles in koles ali pa morda Muzeja motociklov Vransko. Očetje, le poučite vaš sinove o tem, kako je potekal razvoj teh prevoznih sredstev in jim razložite razliko med vozili nekoč in danes. Prepričani smo, da bosta uživala oba, vi in vaš bodoči šofer.


Tudi za punčke zanimivih zbirk ne manjka. Lahko se odpravite na razstavo čipk v Mestni muzej Idrija ali pa si v Starem gradu Celje ogledate prečudovite obleke, ki so jih nekoč nosili celjski grofje in grofice in poslušate, kako so živeli v tistih časih.


Vse informacije dogodkih ob svetovnem dnevu muzejev boste zagotovo našli na spletnih straneh, pa tudi v drugih medijih, zato le spremljajte kaj se dogaja v muzejih po Sloveniji.

 

Počitniške delavnice za otroke

Med šolskimi počitnicam številni muzeji prirejajo delavnice na različne teme, prilagojene otrokom različnih starosti. Spodbujanje njihovega zanimanja za kulturo in zgodovino je dobrodošlo, poleg tega pa se na takšnih delavnicah otroci zabavajo, družijo in spoznavajo nove vrstnike. Skozi igro se naučijo marsikaj koristnega, hkrati pa to zanje predstavljajo novo izkušnjo. Bodite pozorni, da boste svojega otroka pravočasno prijavili.


Lokalni muzeji

Nikar ne pozabite na lokalne muzeje v vaši neposredni bližini, kjer boste lahko spoznavali zgodovino svojega kraja. Zagotovo boste v njih našli zanimive slike, ki prikazujejo, kakšno je bilo vaše mesto nekoč. Igrajte se igro »Prepoznaj stavbo«. Spodbudite vašega malčka, naj ugane, kaj je danes v hiši na sliki. Morda v njej živi njegov prijatelj ali prijateljica ali je tam njegova najljubša slaščičarna. Pustite mu, naj ugiba in mu pomagajte z izvirnimi namigi. Pozanimajte se kaj vam nudi muzej v vašem kraju in ga podprite s svojim obiskom.

 

Koristne povezave za lažje iskanje

K lažji odločitvi o izbiri muzeja, ki ga boste obiskali, vam je lahko v pomoč povezava na spletnih straneh Ministrstva za kulturo - Kulturne dobrine za otroke in mladino v Sloveniji. Tu boste našli seznam spletnih strani, na katerih se predstavljajo kulturne ustanove s svojo ponudbo za otroke in mladino.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
5
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
4
Perthesova bolezen
Perthesova bolezen je redka bolezen, ki se pojavlja pri otrocih. Natančen vzrok ni poznan, najverjetneje zaradi motenega...
4



Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...
10 idej za zabavo s kartonskimi škatlami
photo
Ne glede na to koliko igrač ima otrok, z eno od idej, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, boste poskrbeli za najbol...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?