|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:15:01   
Pikica76
Naš mali pikec se je pri 22 mesecih naučil črk A, B, D, M in T in sicer, tako, da jih prepozna na kockah ali v časopisu, in sicer za vsako si je zapolnil nekako tako A -ati, B-babi, itd. Temu sicer nisem prisovala velikega pomena, dokler nisem ugotovila, da me non stop opozarja na vsakem koraku, kjer vidi njemu znane črke.

No pa sem mu zadnjič pokazala še dve črki in se jih je takoj naučil, pa sem jih napisala samo enkrat. Sedaj sem pa čisto dol padla, ker mi je narisal črko M in je rekel glej M - mami. Aja pa baje A zna že nekaj časa, sam mi ati tega ni hotel povedat. user posted image

Zdaj me zanima ali je to normalno, da znajo dvoletniki črke? user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:43:07   
Anonimen
Ja, zakaj ne bi bilo? Od sosedov prijatelji je tamali znal pri dveh letih celo abecedo (za c in č je rekel ta nima, ta imauser posted image ). Je pa zelo pameten in je kasneje v OŠ preskocil dva razreda. MIslim da 3. in 6. ali pa 7. Skratka, star je toliko kot jaz, pa je zdaj 2. letnik faksa (18 let)

LP

(odgovor članu Pikica76)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:47:47   
frutka_
naš mali jih je tudi hitro osvojil. Finta ni v črki ampak v prepoznavanju simbolov. Če boš mu pokazala znamke avtomobilov jih bo tudi hitro osvojil. Pa tudi hitro pozabil...če ne bosta "utrjevala".
Fajn za usvajanje črk je knjiga od Lile Prapp "Abeceda". Dokler malega ne siliš izkoristi priliko.
Da bo otrok črko oz. simbol resnično osvojil še bo rabil veliko časa...Torej, da bo črko dejansko povezal z glasom, ki ga ob tem izgovori.

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:48:52   
ribica.

Ne vem no, malo smešno si to vprašala, če je normalno. Normalno je če črke pri teh letih pozna. Normalno je lahko tudi če jih ne pozna. Odvisno kako mu ti predstaviš situacijo. Očitno se z njim veliko ukvarjaš in si zapomni. Tudi pri nas je bilo tako. Šteti se je naučila, ko sva hodili po stopnicah in sem jaz čisto nenamerno zraven štela stopnice na glas. kar jim napišeš si zapomnijo in potem to opažajo v okolici. Na nalepkah, na registrskih, na televiziji. To je zahavala tebi.
Brez tebe tvoj otrok tega ne bi znal in bi bilo normalno, da ne zna.

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:54:34   
piščanc
če mu je všeč, zakaj pa ne. naš 2,5 letnik sicer ne pozna še nobenih črk, niti nisva kaj testirala, z lahkoto pa prepozna Audija in Peugeota user posted image . (me je frutka spomnila). starejša sestrica za avtomobilske znamke sploh ni dala dosti, je pa pri teh letih že narisala glavonožca (izraz za prve otroške risbe glave iz katere rastejo noge, roke).

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:56:32   
frutka_
glavonožec se strokovno imenuje človeška figurauser posted image


Ja, v bistvu podcenjujemo mali mozak ampak resnično so simboli otrokom blizu. Zato pa takoj prepoznajo
user posted image M-po Mcdonaldsu!!!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 22:57:34   
Anonimen
ne to ni normalno al pa nenormalno. to je samo fora v tem kaj otroka zanima. recimo moja tavelka je že pri letu in pol nosila okol knjige in kazala s prstom na čre in govorila O, A, sicer je sfalila ampak mi je s tem dala jasno vedt da jo zanimajo zato sem ji govorila kera črka je kera pač v tej meri kukr jo je zanimal nisem je pa nikol silila. tako zdej pri dobrih teh tekoče črkuje in počas se ji odpira da bi kako kratko poznano besedo prebrala. zaenkrat še bl z mojo pomočjo. je pa vsa hepi če recimo na računalnik sama tipka in že sem pa ke kako znano besedo napiše brez pomoči recimo svoje ime, pa babi, ata pa take kratke. je pa res da njo od samga začetka zanimajo samo knjige in jih gledava in bereva od kar zmore sedet. pri letu in pol je že ful govorila, celo barve je že poznala.

medtem ko pa moja tamala pri isti starosti ne govori še popolnoma nič, knjige je ne brigajo še manj pa črke tako da vsaka po svoje in s tem se niti najmanj ne obremenjuje. je pa zato recimo veliko bolj gibalno sposobna kot tavelka...vsak otrok po svoje in nič od tega ni navadno ali nenavadno. tak je pač razvoj tvojega otroka. jaz za našo samo upam da ji bo to navdušenje nad knjigami ostalo tudi za šolske učbenike user posted image

no jaz menim le to da je treba otrokom podajat tisto kar jih zanima nikakor pa ne posiljevat z nečem zato da bo moj otrok frajer in nekaj več kot drugi

(odgovor članu ribica.)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 23:00:21   
Njuškalo
Tak je bil moj in je tako znal pri dveh letih vse črke.Ga je zanimalo, pa sem mu povedala, zakaj pa ne.Tako, da je bil v teh stvareh kar precej naprej, pa še kakšen je težil, naj ga ne učim tako zgodaj..ja, kaj pa naj mu rečem, če želi vedeti?Saj mu ni škodovalo.Vsak ima nekje talent, a ne.Moj je bil tukaj vedno prvi, pri miselnih stvareh.
Ko smo ga učili vozit kolo je bila pa druga reč...so vsi prej znali kot on.No, na koncu se pa itak vse izenači.Zdaj zna vozit kolo, plavati itd...drugi znajo pa tudi brati..in nobenemu na čelu ne piše, kdaj se je kaj naučil.Tako, da kar brez skrbi, če ima otrok zanimanje, bodi samo vesela!

_____________________________

Vprašaj se, ali te bo to kar počneš danes,kaj bolj približalo tistemu,kar bi želel biti jutri!

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 23:01:27   
piščanc
men je takrat vzgojiteljica vsa ponosna prinesla risbo in povedala, da je prva narisala glavonožca. jaz pa kot tele v nova vrata... no nekaj časa je bil na hladilniku, potem jih ne pa risala kot obsedena še naprej.

vsak otrok ima neko lastnost, ki prednjači, zapomnijo si pa itak vse takoj, kar jim paše. me je pa presenetil tisti m-mama. to je pa kar super.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 23:09:24   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc

vsak otrok ima neko lastnost, ki prednjači, zapomnijo si pa itak vse takoj, kar jim paše.


ja, moj tudi obvlada tri črke: BTC user posted image user posted image user posted image  pa tak ljubko pove, kje dela mama.....

aja, pa vedno ko vidi napis spar ali interspar pravi BTC....user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 23:17:37   
kofetek2010
rija user posted image  
naša na ta način obvlada OBI, Mercator (katoj), Spar (paj) in McDonalds (donas) user posted image  

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Črke pri 2-letniku?
4.11.2007 23:32:29   
Marogica
Pikica, ni ravno "normalno", če misliš, da je to tipično za razvoj 2-letnika. Ni pa nič narobe, če to zna ali pa tudi ne. Si me pa s temi črkami spomnila na mojega ta starejšega, ki je bil tvojemu v isti starosti zelo podoben. Črke, črke, črke....Namesto, da bi risala, sva sedela in jaz sem mu morala pisati črke, podobno, kot pri vama A-ti ,M-ami, B-abi, B-or, D-edi...., s številkami je bilo podobno. Sva se sprehajala in je črke in številke iz avtomobilskih tablic bral. In to brez nekega posiljevanja ali forsiranja.  SE še sedaj poznauser posted image

p.s. Mogoče pa naš zato tako "grdo" rišeuser posted image

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 1:01:25   
lelaval
če mu je všeč, zakaj pa ne. naš 2,5 letnik sicer ne pozna še nobenih črk, niti nisva kaj testirala, z lahkoto pa prepozna Audija in Peugeota . (


Naša tudi prepozna avte (samo ne tako dobre firme, kot tvoja user posted image ). Pa barve avtov si tudi zapomni. Črk pač še ne (za to ima čas, da ne bo zastonj hodila  v šolo user posted image ).

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 13:20:09   
piščanc
IZVIRNO SPOROČILO: lelaval

če mu je všeč, zakaj pa ne. naš 2,5 letnik sicer ne pozna še nobenih črk, niti nisva kaj testirala, z lahkoto pa prepozna Audija in Peugeota . (


Naša tudi prepozna avte (samo ne tako dobre firme, kot tvoja user posted image ). Pa barve avtov si tudi zapomni. Črk pač še ne (za to ima čas, da ne bo zastonj hodila  v šolo user posted image ).


hehe, pežo je aktualen zaradi leva, audi pa najbrž zaradi krogcev, ker so mu lahki za prepoznavo. ko gremo domov skozi garažo, mora vsak avto prečekirati - njegova najljubša zabava.

_____________________________

iz malega zraste veliko

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 16:47:50   
PinkaPolonka
Ej, ko pa sem tole brala sem se čisto zasekirala, ker skoraj tri letnik ne pozna še niti ene črke...šteti pa zna samo do deset in še to brez 6 in 7. Razume pa samo kaj pomeni prvi, drugi ali pa tretji...tako, da tudi z množenje še ne moremo začeti ;).
Mogoče sem malo staromodna, nezahtevna, neambiciozna mama, ki živi v prepričanju, da je v teh rosnih letih potrebno krepiti otrokovo domišljijo (prebiranje knjigic, risanje, packanje, skakanje po lužah, lovljenje žab, pregledovanje in prenašanje deževnikov, nabiranje kostanje in ježkov, oprezanje za vevericam, obiskovanje lutkovnih predstav...) kot pa stalno ponavljanje in kazanje simbolov, ki bodo šele v kasnejših letih dobile pomen.

Samo za razmislek! 

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 17:08:37   
Seven*
Ehh.. Jaz sem proti forsiranju z namenom, da je otrok cool in oh in sploh. Jaz vzpodbujam kjer je zanimanje. Je pa moje mnenje, da je zelo malo otrok pri dveh letih, ki bi vprašali: Kakšna črka je to? Ponavadi je to plod preveč ambicioznih staršev, ki menijo, da bodo zaradi tega otroci bolj pametni.

Precej staromodne poglede imam. Moji otroci so mladi in mladost je norost namenjena predvsem igranju. Naj se igrajo, čimveč, ko bo pa čas za učenje, se bodo pa učili. Vse ob svojem času. Da bi jih pa zdaj učila črke, mi pa na kraj pameti ne pade. Razen če bi bilo neznansko zanimanje.

Ma že to forsirano opismenjevanje v šoli me malo razkuri. Še vsak je znal brat in pisat. Eni prej drugi kasneje, profitirali pa tisti, ki so znali prej kaj dosti niso. Nas so začeli učit pri sedmih, zdaj menda že v vrtcu nekaj poskušajo.

Mensezdi da bodo avtomehaniki, električarji in zidarji izumrli, ker bodo na svetu sami univerzitetno študirani genialci.

Oprostite za cinizem, ampak nisem si mogla pomagat. user posted image


Grem zdaj Emo učit kaj je v latinščini Acer palmatum. user posted image

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu PinkaPolonka)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 17:42:55   
rainbow
Sevenuser posted image  a ti boš pa kar latinskouser posted image

Zdaj pa resnouser posted image , čisto možno je, da bo to tudi pozabil, če se nekaj časa s tem ne bo ukvarjal. Moja ta velika je bila tudi govorno ful hitra in je znala zapet ful pesmi, ki jih zdaj več ne zna. zna pa seveda druge. Lahko pa da je res talentiran za te zadeve.

Sicer pa se strinjam s Seven in Polonko.

_____________________________

lp, rainbow

Life's what's important. Walking, houses, family. Birth and pain and joy. Katharine Hephburn

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 19:00:39   
Gina
Se strinjam s seven in pinkopolonko. Jaz sem prepričana, da je učenje črk čisto brez smisla, dokler otrok ne zna glasovne analize oz. povezovanja glasov v besede, oz. dokler sam ne pokaže velikega interesa za branje. Pred četrtim letom je praktično nemogoče, da bi otrok znal brati, pa da bi zraven kaj razumel. Če ne boš zdaj dve leti vmes non stop vadila, pa bo itak vmes vse pozabil. Medtem bo sicer poznal posamzene črke, s katerimi si ne bo vedel kaj....Tako da jaz ne vidim smisla v tem.

(odgovor članu rainbow)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 19:59:56   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Seven RR

Acer palmatum. user posted image


Kaj je pa palmatum?

Da ne bo samo tvoj otrok pameten...user posted image  user posted image

(odgovor članu Seven*)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 20:03:04   
ZARA
Moja triinpolletnica ne pozna ene same črke. Obvlada pa zato angleško, francosko, malo grščine in ukrajinščino. A je to normalno?

< Sporočilo je popravil ZARA -- 5.11.2007 20:04:12 >


_____________________________

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 20:06:01   
Anonimen
ukrajinščino. A je to normalno?


Ja, fajn. Glih par ukrajinskih besed rabim :)

(odgovor članu ZARA)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 20:58:11   
caillou
Pa dej no, a ti to resno ? Mislim, a si zaradi tega zaskrbljena, če je tvoj otrok sploh normalen ? Sej nisi a ne da ne, si samo tako zelo ponosna na svoje malo dete ?!?

No, ti pa jaz povem da je čisto normalen dvoletnik, ki ga zanimajo črke in ga kakšna druga stvar malo manj ali sploh ne zanima. A ni tako ? Vidva kar nadaljujta v tej smeri, ne bo nič narobe. Če ni forsirano, je lahko prav zabavno.

Ko sem nekoč v knjižnici izbirala knjige za moja otroka, sem bila pozorna na nekega fantka, ki je obračal liste v knjigi in veselo, kot naučen bral. Ker sem firbec, sem se vsedla zraven njega in šok je bil nepopisen.
Fantek star štiri leta je bral male tiskane črke tako tekoče, kot marsikateri drugošolec ali tretješolec ne.
In ko sem njegovo mamo povprašala malo o tem, mi je rekla, da ga drugo kot branje sploh ne  zanima.

Nič ni narobe s tvojim otrokom in če si pametna, ga spodbujajuser posted image .






_____________________________

Homines quod volunt credunt. -- "Ljudje verjamejo to, kar želijo." (Julij Cezar)

(odgovor članu Pikica76)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 22:00:26   
frutka_
Torej še enkrat bom napisala.  Črke so simboli za zapis posameznega glasu. Če se motim naj me kdo popravi.
Mislim, da nihče ni govoril o kakšnem prisilnem učenju in delanju genijev. Ker na eni strani so starši, ki menijo, da je to bedasto in na drugi strani takšni, ki otroke delajo bebce. Oprostite izrazu. Če mimogrede in brez prisile otroku pokažeš kakšen simbol mu otroštva nisi skratil in ga tudi nisi v nič prisili. Podobno kot je pri  "učenju" oziroma usvajanju barv je pri simbolih. No big deal! In tako kot otrok osvaja simbole, barve, oblike, lastnosti posameznih predmstov recimo sponava na nevsiljiv način črke! Še enkrat poudarjam, da brez prisile.
Obenem pa bi rada dodala to, da imam možnost opazovati več otrok, ki berejo in pišejo pri dobrih 4-ih letih! To so otroci, ki imajo pred seboj bratce ali sestrice, ki so v šoli. Ena mama me je prav obupano spraševala kako naj urgira, da mala želi brat. Da sedi ob starejšem bratu, ko ta piše naloge in HOČE sodelovati! Kaj bi ji rekli?! Daj ji risanko gor na DVD. Evo, vzgoja tukaj pade v vodo. S starejšim sediš pri mizi in drugemu vklopiš TV, da lahko taprvi napiše domače naloge. Mislim HALO! valda mu bom pokazala in povedala kaj je katera črka.
In še nekaj. Vsak otrok je neponovljiv. Enga zanimajo stroji in bagri, drugega Ninje, tvojega pa črke.

(odgovor članu caillou)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 22:03:17   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: caillou

No, ti pa jaz povem da je čisto normalen dvoletnik, ki ga zanimajo črke in ga kakšna druga stvar malo manj ali sploh ne zanima. A ni tako ? Vidva kar nadaljujta v tej smeri, ne bo nič narobe. Če ni forsirano, je lahko prav zabavno.


Jaz tudi tako mislim user posted image .

Tokrat resno....user posted image

(odgovor članu caillou)
  Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Črke pri 2-letniku?
5.11.2007 22:25:58   
Pikica76
Hvala punce za odgovore, sem vsaj malo občutka dobila, kaj in kako naprej. Se opravičujem tistim, ki ste mislile, da sem to napisala zato, ker bi rada dokazovala kaj neki naš zna, ampak oprostite, jaz pri teh letih nisem poznala nobenih črk, prav tako moj dragi ne. Zato pa mi je bilo čudno in nikakor ga nisem želela s tem siliti, pravzaprav se je črk naučil v varstvu. Dejstvo pa je, da so naši otroci bolj napredni, kot mi sami. To je verjetno posledica tako dinamičnega razvoja človeške rase, ki se seveda prenese na mlajše generacije.

Gre pa samo za to, da so otrokovi možgani res kot ena velika spužva, ki vsrkajo vse mogoče in zakaj mu kot starš ne bi pokazala tistega, kar mu bo v življenju najbolj pomagalo. Se mu pa vsaj v 1. razredu ne bo potrebno učit in domačih nalog delat, bo lahko bil ves dan pred blokom (sem hotla napisan na urah klavirja he, he).user posted image


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...




Ime
Beckie

Katero od spodnjih imen vam je najbolj všeč, če vam sploh je? Hvala za glas. Komentarji zaželjeni.

Rebeca (28%)

Erik (33%)

Tom (21%)

Miša (18%)


Število vseh glasov: 297

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!