|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 0:09:56   
Anonimen
 
1. Ravno prebiram, da če se odločim za redni ali izredni študij, ne morem biti vpisana na zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve in biti upravičena do denarne socialne pomoči.
  • Za redne študente mi je logično, ker lahko delajo preko študenta in imajo možnost štipendije.
  • Malo manj logično mi je za izredne študente, ki kot vem, ne morejo delati preko študentskih napotnic, nimajo štipendij, so ravno tako iskalci zaposlitve... Ampak ker niso prijavljeni na zavodu, tudi dsp-ja ne morejo dobivati?'?!!! kriza.

2. Potem pa je med vsemi tistimi pogoji, kako se ne moreš prijaviti na zavod, eden čuden pogoj, da na zavodu ne more biti dijak, blablabla... in študent, mlajši od 26. let.
  • Torej, če si študent, starejši od 26 let, si lahko prijavljen na zavodu ali kaj???? Ne glede na to ali si reden ali izreden študent???? Ni mi jasno. In če si prijavljen na zavodu lahko dobivaš kot izreden študent potem po 26. letu tudi DSP!!! Redni študentje še štipendijo in delajo preko študenta? Ali so tu kake poddoločbe...
  • še link (http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/kaksepri.htm)

3. No, in če slučajno zanosiš v času študija po 26. letu?
  • reden študent: če nisi na zavodu (recimo da druga točka ne drži), delaš preko študenta (dokler lahko, s trebuhom težje opravljaš delo promotorke, lažje in dlje pisarniško delo) nikoli nisi delal (nisi imel prijemkov, nihče ni plačeval onih prispevkov zate), imaš štipendijo. Torej - nisi upravičen do denarnega nadomestila niti porodniške, ker nisi imel prihodkov (če se šteje študentsko delo ne vem), si v RITI!!! Dobiš samo prvo pomoč ob rosjtvu al kaj? Štipendija miruje??? Moraš iskati službo že takoj po porodu? Kako izterjaš od očeta preživnino?
  • izreden študent: ponovi se zgodba rednega študenta, le da izredni niti preko študenta ne morejo delati ali/in dobivati štipendije. Zato si v še hujši RITI!!! + plačuješ šolnino!!! No, ok pomoč ob rojstvu  dobiš, da slučajno ne pozabim. Zopet iščeš službo kar takoj po porodu al kaj...? Zopet živiš od upanja, da ogromno preživnino za otroka od očeta poslanca v DZ ali podjetnika, ki se je znašel na seznamu najbogatejših slovencev... in potem se zbudiš.
  • reden študent , si na zavodu (optimistična iluzija, da druga točka drži), dobivaš dsp in po vsej verjetnosti še štipendijo, delaš preko študenta (dokler lahko seveda in ko že lahko, po porodu). Ko rodiš dobiš enkratno pomoč ob rojstvu in potem... Kako je s štipendijo? Ker si na zavodu, dobiš starševsko nadomestilo alias državno porodniško? Si opomoreš s preživnino, potem ko jo izterjaš. Kaj če je ne?
  • izreden študent: si na zavodu, tudi dobivaš dsp, ne moreš pa delati preko študenta, nimaš štipendije... Po porodu pomoč ob rojstvu in potem... tema? + plačuješ šolnino!!! Ker si na zavodu, bi lahko dobil vsaj starševsko nadomestilo? Zopet živiš od želje po lepi preživnini, dokler te sodnica ne postavi na realna tla?

?. Če že zbereš toliko volje, da se lotiš študija, nakremplješ za šolnino (z možnostjo subvencije in na obroke), se ti "ponesreči" otrok... (napisano z najlepšimi mislimi o materinstvu), se spreš s partnerjem in starši... ali je možno, da te naša preljuba državica za vse to kaznuje? Ker kdo je potem:
  • ...upravičen do starševskega nadomestila? 40 starih jurčkov za dobo enega leta? Samo "običajni" brezposelni, brez želje po izobraževanju?
  • ...in kako se lahko preživi študentka po 26. letu z otrokom v obdobju po porodu, če slučajno ni poročena in nima partnerja, ki bi jo preživljal, starši pa je niso več dolžni?? A je to spodbujanje države dela na črnem trgu iz želje po preživetju?
  • Zakaj so izredni študetje bolj finančno obremenjeni (šolnina) in imajo manj pravic od izrednih (dela preko napotnic, štipendije ni)? So manjvredni, ker plačujejo?
  • ...če se prijaviš na zavod in in se kasneje vpišeš v izobraževalni program izredno (česar po novem ne bi smel, ampak bi se moral prej zpisati in živel potem bi od zraka)... halo? Prisilijo te prikriti resnico...
  • bognedaj da študentka po 26. letu pričakuje dvojčka...
  • ...upravičen do izobraževanja, ki bi mu ga celo plačal zavod? Tisti z osnovnošolsko izobrazbo? In mu po vsej verjetnosti poleg dsp-ja in šolnine, povrnejo tudi stroške prevoza?

Pa verjetno so še kakšne povezave, ki se jih trenutno ne spomnem.
 
A mi lahko kdo, prosim, razloži karkoli on naštetega. Rada bi razumela in mogoče bo kaj od tega komu v prihodnosti v pomoč.
 
 
p.s.: Se opravičujem za morebitne napake in totalno nerazumljene zakone RS, ki jih moja nešolana glava pač ne dojame.
 
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 8:17:13   
cabica
Kolikoor jaz vem, ima izredni študent tudi lahko
status študenta in vse ugodnosti s tem povezane.
Edina razlika je, da kot izredni študent plačuješ šolnino.
Ne moreš pa imeti statusa študenta, v primeru, da si v delovnem
razmerju...
No vsaj pri mojem user posted image je bilo tako...



_____________________________

Kar te ne ubije, te naredi močnejšega!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 9:43:33   
lukec
Moja kolegica je izredna študentka in ima status, torej lahko dela preko študenta.


_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

(odgovor članu cabica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 14:19:04   
elizabeta p
Štipendijo lahko dobiš tudi če si izredni študent - jaz jo dobivam. Preko študenta tudi lahko delam. Nisem pa prijavljena na Zavod in tudi ne dobivam DSP.

(odgovor članu lukec)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 14:24:24   
Anonimen
Če si izreden študent imaš iste ugodnosti kot redni(štipendija, boni, delo preko študenta...).
Lahko pa se vsemu temu odpoveš in si prijavljen na zavodu-če si starejši od 26. Prej pa ne ker nekak ni logično da dobivaš socialno če je miljon del na študentskih servisih in si lahko sam zaslužiš, a neuser posted image
Ne moreš pa furat obojga itak - logično.

Jaz sem izredna, delam preko študenta, štipendije sicer letos ne dobim, sem jo pa, lahko kupujem bone....vse.

Ne vidim pa razloga da bi hodil izredno v šolo in bil cele dneve doma, saj so predavanja sam parkrat tedensko po par uruser posted image . Ostale dni pa lahko delaš, oz. predavanja so zvečer, tako da lahko zmeri delaš. Pred izpiti si pa pač vzameš frej, če rabiš.

(odgovor članu elizabeta p)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: študent na zavodu in dsp???
17.5.2007 19:23:06   
Anonimen
Če si redna ali izredna študentka in mlajša od 26 let, ne moreš biti prijavljena na zavodu in prejemati dsp. Če zanosiš, si upravičena do 40 starševskega dodatka in mislim, da tudi republiške štipendijeuser posted image

Če pa si študentka in starejša od 26 let, pa si po izbiri na zavodu ali delaš preko študenta. Če zanosiš, lahko delaš preko študenta. Ko ne moreš več delati, pa se prijaviš na zavod in zaprosiš za dsp. Ko rodiš pa prejemaš starševski dodatek in razliko do dsp. To je 175 eur + 90 eur. Poleg tega še otroški dodatek. Če si skregana s starši in fantom in živiš v najemu, dobiš še nekaj dsp za najemnino. S fantom skušaš skleniti sporazum o preživnini, če to ne gre, ga tožiš, ampak potem preživnine ne dobiš takoj in to lahko nekaj časa traja... 

Preživeti? Ni lahko... 

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: študent na zavodu in dsp???
21.5.2007 13:52:28   
KIKI****
  • Malo manj logično mi je za izredne študente, ki kot vem, ne morejo delati preko študentskih napotnic, nimajo štipendij, so ravno tako iskalci zaposlitve... Ampak ker niso prijavljeni na zavodu, tudi dsp-ja ne morejo dobivati?'?!!! kriza.
    Malo manj logično mi je za izredne študente, ki kot vem, ne morejo delati preko študentskih napotnic, nimajo štipendij, so ravno tako iskalci zaposlitve... Ampak ker niso prijavljeni na zavodu, tudi dsp-ja ne morejo dobivati?'?!!! kriza.



    tole res ne drži.
    Tudi sama sem izredna študentka. Delam preko ŠS, imam enake ugodnosti kot redni študentje le da si moramšolnino plačevati sama. Štipenije pa nimam ker sem zamudila reden rok za oddajo vloge.

    Drugače pa tudi dobiš starševski dodatek če imaš otroka. Ja žal ali na srečo naša socialna država propada inše malo pa bodo ukinili vse socialne pomoči-a mislite da imajo v ameriki socialne podpore, vrtci so dragi kot sam user posted image , varuške še bolj, otroških dodatkov ni ali pa so za vzorec-odvismo od države.

    Najbolje se je preseliti na sever (nemčija, avstrija, švedska, nizozemska,.) tle bi še blo udobno za živet, ampak brez dela ni jela...

    (odgovor članu Anonimen)
  • Neposredna povezava do sporočila: 7
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:15:30   
    Anonimen
    Helooooo!
     
    Mene pa zanima...zakaj ni redni študent upravičen do otroškega dodatka (do 26. leta naj bi bil), če živi s partnerjem (s katerim nista poročena) in imata otroka???? Če bi bil še pri starših, bi pa dobil otroški dodatek! V čem je fora??user posted image  a kdo ve? In še to...do česa je še redni študent upravičen poleg štipendije? Če le te ne dobi?
    Če mogoče kdo ve kako je s tem...
     
    Hvala za odgovor

    (odgovor članu KIKI****)
      Neposredna povezava do sporočila: 8
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:22:35   
    digi
    Žaži glupi zakoni, sicer pa tudi takrat, ko živiš pri starših kao nisi, čeprav ti povem, da si to posamezni CSD-ji različno razlagajo.... Je pač tako, da če imaš otroka ne moreš met otroškega zase.... ampak še enkrat- odvisno od CSD-ja.

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 9
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:23:28   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: žaži

    Helooooo!
     
    Mene pa zanima...zakaj ni redni študent upravičen do otroškega dodatka (do 26. leta naj bi bil), če živi s partnerjem (s katerim nista poročena) in imata otroka???? Če bi bil še pri starših, bi pa dobil otroški dodatek! V čem je fora??user posted image  a kdo ve? In še to...do česa je še redni študent upravičen poleg štipendije? Če le te ne dobi?
    Če mogoče kdo ve kako je s tem...
     
    Hvala za odgovor


    Dokler si v gospodinjstvu s starši in si stara do 26 let in študentka, so te starši dolžni preživljati in upoštevajo njihov dohodek. Tvoji starši dobijo otroški dodatek za tebe!
    Če greš prej na svoje ali rodiš, si avtomatično svoje gospodinjstvo, ti imaš sedaj svojo družino. Otroški dodatek dobiš ti za tvojega otroka, tvoji starši pa za tebe nič več. Upoštevajo tvoje dohodke, če si samohranilka, če nisi, upoštevajo še partnerjeve dohodke.
    Redni študent dobi štipendijo, starševsko nadomestilo, otroški dodatek za otroka (ne zase). To je tudi vse.
    Če redni študent ne dobi štipendije, naj pogleda katere vse dohodke so mu upoštevali (kar je podobna zgodba kot pri otroških dodatkih).

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 10
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:24:56   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: digi

    Žaži glupi zakoni, sicer pa tudi takrat, ko živiš pri starših kao nisi, čeprav ti povem, da si to posamezni CSD-ji različno razlagajo.... Je pač tako, da če imaš otroka ne moreš met otroškega zase.... ampak še enkrat- odvisno od CSD-ja.


    Ni odvisno od CSD-ja. Tak je zakon. Ti dve pravici se izključujeta.

    (odgovor članu digi)
      Neposredna povezava do sporočila: 11
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:31:41   
    digi
    natasa77, odvisno od csd (ti povem iz prve roke)

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 12
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:34:27   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: digi

    natasa77, odvisno od csd (ti povem iz prve roke)


    Ok, mogoče so me pa okrog prinesliuser posted image .user posted image
    Za denar dati, so vedno tiho, barabe!user posted image

    (odgovor članu digi)
      Neposredna povezava do sporočila: 13
       RE: študent na zavodu in dsp???
    1.7.2007 16:36:54   
    digi
    user posted image  No, da neš misla, mislim, da sem jaz njih okrog prinesla... user posted image  No nisem,sem vse povedala tako kot je, ampak pač na našem CSD tko delajo, drugje pa ne... Kaj naj rečem - hvala boguuser posted image

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 14
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 12:47:02   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

    Dokler si v gospodinjstvu s starši in si stara do 26 let in študentka, so te starši dolžni preživljati in upoštevajo njihov dohodek. Tvoji starši dobijo otroški dodatek za tebe!
    Če greš prej na svoje ali rodiš, si avtomatično svoje gospodinjstvo, ti imaš sedaj svojo družino. Otroški dodatek dobiš ti za tvojega otroka, tvoji starši pa za tebe nič več. Upoštevajo tvoje dohodke, če si samohranilka, če nisi, upoštevajo še partnerjeve dohodke.
    Redni študent dobi štipendijo, starševsko nadomestilo, otroški dodatek za otroka (ne zase). To je tudi vse.

    Hvala za jedrnat odgovor!
    Vendar mi to ni logično (tak zakon namreč), kajti tudi partner me preživlja, ker sem študent in drugače ne gre, kakor bi me v drugem primeru starši...tko, da potem bi bilo tudi pravično, da partner (oz. jaz) dobi - m otroške.
     
    Me prav zanima kdaj se bodo zakoni poštimali do meje razumnosti in logike user posted image user posted image , ker meni namreč veliko zakonov ni čisto jasnih in logičnih, kot tudi mnogim drugim ne!

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 15
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 12:49:52   
    Anonimen
    Pa še to sm pozabila omenit....da so mi na CSD rekli, da tudi če bi imela otroka in bi bila pri starših bi otroške dobila (zase in otroka, kot redni študent)...torej otrok ni vzrok za to, da otroških nimaš.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 16
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 13:12:35   
    digi
    žaži vsak csd si po svoje razlaga, zakon pa je tak, da ko imaš otroka več nisi opravičen do otroških.... Potem pa ostani pri starših prijavljena pa gotovo....

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 17
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 15:22:55   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: žaži
    Vendar mi to ni logično (tak zakon namreč), kajti tudi partner me preživlja, ker sem študent in drugače ne gre, kakor bi me v drugem primeru starši...tko, da potem bi bilo tudi pravično, da partner (oz. jaz) dobi - m otroške.


    Zdaj ali te preživljajo starši ali pa partner. Ne morejo te vsi naenkrat.
    Moraš se odločit user posted image  katera bo tvoja družinauser posted image .
    Še vedno mislim, da ja DIGI malo pogoljufalauser posted image  in dobila oboje.user posted image

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 18
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 16:12:11   
    Anonimen
    Narobe smo se razumeli namreč....s partnerjem živiva skupaj in sva neporočena in imava 1 otroka - in svoje gospodinjstvo. In meni ni jasno naslednje....v čem je namreč razlika.....če živiš pri starših (kot samska os. in imaš otroka) in dobiš otroške zase in za otroka.........ali pa če živiš s partnerjem v izvenzakonski zvezi ter otrok in NE dobiš otroških. v obeh primerih te nekdo vzdržuje...torej bi bilo logično, da je v obeh primerih otroški upravičen študentu (meni). Pa ni!!!!

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 19
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 16:15:39   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: natasa77

    Zdaj ali te preživljajo starši ali pa partner. Ne morejo te vsi naenkrat.

    Kot že rečeno ne živim s starši in me ne vzdržujejo oni ampak partner...jasno?? user posted image  Upam da user posted image

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 20
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 16:38:41   
    digi
    žaži žal, tko je.... Zakaj pa se ne bi spraševala, ker saj vemo kako so stvari v tej državi....

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 21
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 16:50:28   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: digi

    žaži žal, tko je.... Zakaj pa se ne bi spraševala, ker saj vemo kako so stvari v tej državi....


    ..in ker vidim kako so dejansko stvari urejene v RS, bo treba nekaj potuhtat in ukrenit porkaduš user posted image

    (odgovor članu digi)
      Neposredna povezava do sporočila: 22
       RE: študent na zavodu in dsp???
    2.7.2007 17:44:00   
    digi
    Ja veliko sreče user posted image

    _____________________________

    Irgendwie, irgendwann, irgendwo...

    Timon ti si moj sonček!!!

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 23
    Stran:   [1]
    Stran: [1]
    Pojdi na:





    Vaginalne okužbe je treba zdraviti
    Najpogosteje vaginalne okužbe povzročajo glivice. Če okužb ne zdravimo, imajo lahko negativne posledice na plodnost in n...
    Nosečniška zgodba: Zakomplicirano do konca
    Po perfektni nuhalni svetlini se odločim, da grem še na zadnjo vožnjo z motorjem. Končala se je veliko prej, kot sem nač...
    V naročju je otrok večinoma v nepravilnem ...
    Ali veš, da večina staršev zelo pogosto nosi otroka v naročju v nepravilnem položaju? Ali veš, da je lahko ta zelo škodl...
    5 glavnih nalog vsake družine
    Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
    TOP ponudba počitnic za družine
    Kam se boste odpravili letos poleti? Za vas smo zbrali nekaj TOP predlogov, kako ustvariti nepozabne spomine.




    Gosta hrana.
    пеперутка16

    Kdaj ste pričele z uvajanjem goste hrane?