|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   žvečenje...
10.10.2009 23:09:38   
akin
Jaz se pa že nekaj časa sprašujem, ko prebiram teme o testeninah, rižu,...

A ko govorite o testeninah in podobnih zadevah pri tako majhnih otročkih (6,7,8 mesecev...) a to pomeni, da vi to pretlačite? Al vam mali korenjaki že kar porcijo navadnih testenin zmažejo za obrok?? Ne me narobe razumet, meni se to zdi super in krasno, in nikakor nisem pristaš prevelikega kompliciranja... Ampak če moji punci (dobrih 7 mesecev) dam v usta samo četrtinko makarončka, potem vsaj 10 minut čakamo (brez pretiravanja!) da ona to za ziher dobro prežveči, preden dol požre user posted image In če bi jo hotla nafutrat s kako normalno hrano ki ni spasirana ali vsaj zelo dobro zmečkana in mehka, ratam dobesedno prej stara zraven, preden ona poje 100g.
Ker bi jo vseeno rada čimprej navadila na žvečenje hrane, ji zato vztrajno vsaj med obroki dajem skorjice kruha, keks ali kakšen košček druge hrane iz mojega krožnika za pohrustat. To ima sicer zelo zelo rada, ampak se dobrem mesecu treninga njena hitrost prežvekovanja še ni premaknila iz točke 0 niti za centimeter user posted image
No, pa sej ne da bi se pritoževala - me vsaj ne skrbi preveč, da bi se je kakšen prevelik košček hrane v grlu zataknil user posted image

Ima pa sicer težave, če ji dam recimo nekaj takšnega kot je riž na mleku ali juhica z zakuho.... Zgleda ne zna tega potem spravit ne v kategorijo "požri takoj" niti v kategorijo "prežveči". Pa požira direkt tekočino in se ji potem koščki zatikajo v grlu, pa ne mara in ne zna tega jest.

Sicer pa kar pridno je čisto vse kar ji damo pod nos in ni popolnoma nič zbirčna kar se tiče okusov, če je le dovolj mehko user posted image

A drugi nimate nobenih takšnih problemov?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: žvečenje...
10.10.2009 23:14:00   
tejči28
Jaz sem mojemu vse pasirala z paličnim do 8 meseca,ker se nikakor ni mogo navadit na koščke,pol ko je že imel nekja zobekov sem začela z vilco stiskat,sedaj pri 1 letu pa normalno je male koščke hrane sam od sebe.Špagete ali rezance,mu z vilico stisnem na male koščke,velikih še ne zna sam prežvečit.Sem enkrat probla in se je skoraj zadavil,pol pa je tak zbruhal ven,ker je kar cele dol pogoltnil.

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: žvečenje...
11.10.2009 8:20:58   
krtekxx
Podobno kot pri Tejči našo še pri 9-ih mesecih strašno mučijo koščki. Problem je (govorim samo za naš primer) da koščki v požiralniku sprožijo refleks, da hoče vse izbruhati...in ko se po pol ure matranja hranjenja z žličko to zgodi, res ni fajn. Zato pri 9-ih mesecih še vedno miksamo s paličnim mešalnikom.

(odgovor članu tejči28)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: žvečenje...
11.10.2009 10:49:27   
leo**tia
ne miksam ji samo stisnem malo z vilico...pa tud rezance sam narežem..ima pa 7mesecev pa lepo je koščke...kekse pa banano tud je sama...odvkisno od otroka..taprvi je nekje do 9meseca jedel pasiranouser posted image se je navadila na koščke

< Sporočilo je popravil leo**tia -- 11.10.2009 10:50:33 >

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: žvečenje...
11.10.2009 14:02:14   
Petka09
Mi še nismo tako daleč, da bi bili že pri testeninah, ker je še "premlada" user posted image ,  je pa začela že jesti riž. No, in jaz samo z vilico malo potlačim ali pa z mučkalico za krompir. Riž v bistvu ne morem tako pretlačit in jo niti ne motijo koščki. Jih kar lepo je.

Menda je res odvisno od otroka do otroka. Če ji testenine ne gredo, potem pa nekako spasiraj. Saj ne bo večno pasirano jedla. Vmes pa le delaj tako, da ji dajaš večje koščke, da se privaja. Enkrat se ji bo že odprlo in bo jedla tudi večje kose, ne skrbi. Noben še ni šel v šolo da bi samo pasirano jedel user posted image .

(odgovor članu leo**tia)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: žvečenje...
11.10.2009 15:43:29   
Najaa
Pri tavečji sem samo z vilico pretlačila in je ona še malo zmlela v ustih in je kar šlo. Pri tamali pa še ne vem, kako bo.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: žvečenje...
11.10.2009 15:52:49   
miapia
Je odvisno od otroka, predvem pa od vztrajnosti starša, ki dojenčka hrani. Hčera je začela jesti koščke po 7 mesecu in od takrat ji ne pasiram več. "Nahecala" pa sem jo tako, da sem ji s svojega krožnika dala košček krompirčka, paradižnika, koruze itd.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: žvečenje...
11.10.2009 16:42:31   
PC Baby

IZVIRNO SPOROČILO: akin

...preden ona poje 100g.


Sorry da vskakujem, ampak jaz nisem od nikogar dobila odgovora kako vi štejete, da poje npr. 100g? A to je 100g že skuhanih makaronov, ali surovih al kako. Sploh pri sadnih kašicah me zanima: 100g sadja ali končne kašice s sokom, ali kako?

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: žvečenje...
11.10.2009 17:25:04   
krtekxx
Jaz v bistvu štejem v ml (100ml ali 1 dcl=približno100g) - kuhanega seveda (mislim, da je za odraslega za glavno jed potrebno skuhati 100g testenin ali riža - suhega v tem primeru).

(odgovor članu PC Baby)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: žvečenje...
11.10.2009 18:27:56   
akin
Ma sej jaz v bistvu čisto nič ne štejem ali tehtam. Teh 100 g sem napisala bolj tako za primer :) Pač poje kolikor poje. Redi se lepo in niti slučajno nič ne vagam in je ne silim.
Nek približen občutek v gramih sem dobila pravzaprav samo zato, ker so me drugi kar naprej spraševali koliko poje, pa nisem imela pojma in sem šla potem gledat da je večina kupljenih kašic 200g, ona pa recimo večinoma poje polovico tega. In ko sama pripravljam potem pripravim pač približno tako "kepico" hrane :)

Kar pa se tiče žvečenja... hvala za odgovore. Ja, definitivno so si otročki različni. Zanimalo me je kakšne so vaše izkušnje - ali je torej treba bit vztrajen in otroka čim več "trenirat" s koščki, čeprav se pri tem očitno muči ali pa se jim morda tudi glede grizenja nekega dne pač odpre in začnejo brez problemov prežvekovati in požirati tudi večje kose. Tako je namreč pri naši bilo že s pitjem - nisem vanjo mogla spraviti niti žličke vode na noben način, potem pa en dan kot da bi preklopili - je začela pit karkoli sem ji dala in to iz žlice, kozarca, flaše...

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: žvečenje...
11.10.2009 18:30:44   
Katy78
Jaz sem opazila, da kar mu gre v slast (npr. kruh s sirom ali pa testenine z nejgovo najljubšo omakco), bo zelo lepo žvečil, če mu dam pa kaj takega, kar mu ne diši preveč, začne pa delat frise kot da se davi. user posted image  Slej kot prej začnejo vsi žvečit, jaz se ne sekiram.

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: žvečenje...
11.10.2009 22:37:20   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: krtekxx

Jaz v bistvu štejem v ml (100ml ali 1 dcl=približno100g) - kuhanega seveda (mislim, da je za odraslega za glavno jed potrebno skuhati 100g testenin ali riža - suhega v tem primeru).


Sam 100 gramov železa ali 100 gramov perja ni prostorninsko niti približno isto, da bi lahko eno ali drugo stlačili v 100-mililitrski kozarec ali posodico user posted image . Tako da to dvoje ne moremo enačiti.

O hrani mene tudi moti, da govorijo v mililitrih. Čist odvisno kako "težko" hrano pripravimo in četudi 1 deci kozarec napolniš s krompirjem ali pa recimo s koruzo, predpostavljam, da če bi dali  oboje na tehtnico, da bi kozarec s krompirjem pokazal precej več gramov kot poln kozarec koruze. In po tem predpostavljam, da če poje 100ml krompirja, da je to precej več, kot če poje 100ml koruze user posted image user posted image . Jaooooo sem zabluzila, ampak to je malo za šalo.. Pač se mi da... Dete sem bolj s težavo spravila spat, pa zato po dolgem in tečnem dnevu malo tu bluzim, hehe. Brez zamere punce, se samo hecam.

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: žvečenje...
12.10.2009 8:47:36   
krtekxx
Petka, ajd, ti pa po kemijsko razložim - če naredimo 100g nasičene "zmešanine" krompirja ali polente v vodi je 100ml PRIBLIŽNO enako 100g (ali, kot ti je bolj všeč: 1 dcl je cca 10 dag), isto bi veljalo za zelenjavo, makarone in še kaj. Ampak samo PRIBLIŽNO. Tile grami in mililitri so nam pa zgleda ostali zakoreninjeni v glavi od prvih tednov življenja naših malčkov.

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: žvečenje...
12.10.2009 8:52:13   
kristinaj
jaz sem jim v italiji kupovala od plasmon testenine. imaš po mesecih od 4 naprej in so zelo zelo majhne, skoraj mikroskopske. ta mali, ker pri drugem manj kompliciram, je pa dobil kar paštico za juhico od mlinotesta, zvezdice, rinčice

_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: žvečenje...
12.10.2009 8:54:50   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: akin

Zanimalo me je kakšne so vaše izkušnje - ali je torej treba bit vztrajen in otroka čim več "trenirat" s koščki, čeprav se pri tem očitno muči ali pa se jim morda tudi glede grizenja nekega dne pač odpre in začnejo brez problemov prežvekovati in požirati tudi večje kose. Tako je namreč pri naši bilo že s pitjem - nisem vanjo mogla spraviti niti žličke vode na noben način, potem pa en dan kot da bi preklopili - je začela pit karkoli sem ji dala in to iz žlice, kozarca, flaše...


Definitivno se ga ne muči. Biti vztrajen pa je tak relativen pojem. Seveda se poskuša vedno znova, če ne gre, probaš spet čez par dni. Vsak obrok, pa ga ne bi mučila in silila. Sigurno pa mu ne bi tlačila koščke v zmiksano tekočo hrano. Probaj si ti narediti en jegodni šejk, fajn zmiksaj, potem pa daj par koščkov not, ko boš pila in boš naletela na košček boš tudi izbljuvala oz te bo presenitil. S tem da ti veš, da si not vrgla koščke in si pripravljena na njih, otrok pa tega ne ve, zato je še tolk hujša reakcija za njega, pa še revček ni vajen koščkov, ti pa. Vso njegovo kašico moraš enakomerno pretlačit, čim bolj enakomerne košče. Začneš s košči velikosti riža ali še manjšimi in ne tu pa tam kak košček velik kot koruzno zrno. Pa mogoče mal bolj tekoče narediš oz mu vmes ponudiš za pit, saj se jim taka hrana zatika oz se jim zdi bolj "suha". In ne pozabit, otrok rabi čas za žvečenje, pač si ga vzameš in če je to pol ure, bo pol ure, nimaš kaj hitet. Otrok se bo tudi prej naveličal sedet in žvečit, tudi prej sit bo ratal in bo precej manj pojedel, kar je vse normalno. Vedno so nas učili počasi jest in žvečit in ne goltat (kar počenjo pri zmiksanih kašicah), ker informacija o tem da smo siti pride kasnej do možganov, kot pa mi požremo oz pogoltnemo ves krožnik.


< Sporočilo je popravil Hope2 -- 12.10.2009 8:59:29 >

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: žvečenje...
12.10.2009 10:39:18   
Petka09
IZVIRNO SPOROČILO: krtekxx

Petka, ajd, ti pa po kemijsko razložim - če naredimo 100g nasičene "zmešanine" krompirja ali polente v vodi je 100ml PRIBLIŽNO enako 100g (ali, kot ti je bolj všeč: 1 dcl je cca 10 dag), isto bi veljalo za zelenjavo, makarone in še kaj. Ampak samo PRIBLIŽNO. Tile grami in mililitri so nam pa zgleda ostali zakoreninjeni v glavi od prvih tednov življenja naših malčkov.


Hvala krtekxx. Prav imaš. In meni so tudi grami in mililitri ostali v glavi od prvih dni njenega življenja, ker je bila skos na flaški in se ti tile mililitri zakoreninijo v glavo user posted image .

(odgovor članu krtekxx)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: žvečenje...
12.10.2009 11:54:47   
akin
Hope, hvala za čisto konkreten nasvet.
Se strinjam, da bo najbrž res najbolje biti vztrajen na tak način, da se poskusi vsake par dni ponovno, vmes se pa otročku da malo miru.
Kar se pa tiče koščkov v tekoči hrani - to sem hitro ugotovila, da sploh ne gre. Ampak vidim pa tu, da ljudje otročkom hitro začnejo dajati iste juhice, kot jih sami jedo in sicer brez tega, da še kaj dodatno premučkajo zelenjavo ali zakuho. Ker nočem preveč komplicirat, sem zato poskusila tudi sama, ampak... No, več kot očitno pač nimajo vsi otročki s tem takšnih težav.
Kar se tiče počasnega prežvekovanja, je pa naša vsekakor velik zgled :) Mudi se mi res nikamor ne, ampak če bi ji danes želela za kosilo dat recimo riž, čeprav bi ga še z vilico pretlačila, bi bil dobesedno prej čas za večerjo, preden bi ona to pojedla. Pol ure traja že ko je pire krompir :)

Kristinaj - hvala za idejo o mini testeninah. Hecno, ampak na to se pa sploh nisem spomnila. Bom poskusila.

Hvala tudi vsem ostalim - čeprav sem domnevala, da je tako, je koristilo, da dejansko slišim izkušnje o tem, kako različne so si naše bebice in dobim malo potrditve, da bo do svoje poročne večerje najverjetneje tudi naša lahko jedla še kaj drugega razen kašic :D

(odgovor članu Petka09)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: žvečenje...
12.10.2009 13:32:28   
Hope2
Malo dvomim da jejo tako juhice kot odrasli. Mogoeč, ne bom trdila. Moj je vajen koščkov, ampak juhica je katastrofa. Če je tekoče, gre tekočina pri kotičkih ven, ostalo ostane not, č eje kak košček in hoče zadržat tekočino, porine prst not, da bi dal košček ven, pa spet vse ven odletiuser posted image . Edino tako j elahko jedel juhico, da je bila tako gosta z rezanci, meskom in korenčkom, da je že bila kašica, brez tekočineuser posted image . Žlica torej v juhi stoji pokonciuser posted image ali pa mu dam samo tekočino z žličko, oboje hkrati ne gre in ne gre

A vmes ji daš kaj za pit, da lažje požre in splahne. Jaz sme našemu mogla skoraj za vsako drugo žličko sprva dajat za pit, kasnej pa s ej eto zmanjševalo in zdaj več ne rabi tekočine med kosilom, samo po kosilu še pije

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 12.10.2009 13:36:42 >

(odgovor članu akin)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: žvečenje...
12.10.2009 14:47:46   
akin
Aha, ja možno tudi, da sem si jaz to narobe predstavljala, ja. Da sicer jejo isto juhico, ampak tako kot praviš - le gosto ali le redko. Ne vem sedaj kje vse na forumu sem mislila, da sem to prebrala, tako da ne bom šla preverjat.

Za pit ji skoz ponujam vmes, ja. Naša pa na začetku ni bila zainteresirana za pitje med in po obroku, sedaj pa vedno bolj. No, mogoče se pa tudi to spet obrne.

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Najbolj stroge mame so rojene v znamenju ...
Nekatere mame so popustljive in prizanesljive, druge so stroge in imajo rade kontrolo nad vsem. Ste vedeli, da pri odnos...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?