|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   10 resnic o celulitu
15.4.2008 10:16:06   
Anonimen
Ženski sovražnik številka ena
Je popolnoma naraven in, razen izjemoma, prav nič nezdrav. Včasih je bil znak dobrega družbenega položaja in ženskosti. Danes se tresemo pred njim in poskušamo vse, da bi se ga znebile. Kaj je to? Celulit, seveda.
10 resnic o celulitu

Večna tema, o kateri ne bomo nehali govoriti in brati, dokler se ne bomo same odločile, da nas pravzaprav sploh ne moti. Dotlej pa vam ponujamo nekaj resničnih dejstev o tem nepridipravu in nekaj nepopravljenih fotografij opevanih lepotic v tolažbo.

1. Kaj je celulit?
Celulit je želatinasto maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo zelo težko odpraviti. Ujet je pod kožo ter sestavljen iz maščobe, vode in odpadkov. To želatinasto tkivo prekriva mreža kolagenskih vlaken, ki počasi lezejo narazen in postajajo čedalje širša mreža, skozi katero pritiska maščoba, kar daje koži značilen videz pomarančne lupine. Celulit je v veliki meri posledica sloga življenja, nastane pa zaradi nezdrave prehrane in premalo gibanja, pa tudi geni dodajo svoje.
2. Zakaj ga moški skorajda ne poznajo?
V podkožju so kolagenska vlakna, ki so pri moških in ženskah razporejena različno. Pri moških večina kolagenskih vlaken v podkožju poteka pod kotom 45 stopinj v obe smeri, pri ženskah pa tečejo vlakna pravokotno na usnjico in tvorijo prekate, v katerih so maščobne celice. Pri moških je torej pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren, pri ženskah pa maščobne celice na usnjico in povrhnjico pritiskajo neenakomerno, kar daje koži jamičast videz. To je celulit.
3. Je celulit (zdravstveni) problem?
Celulit je popolnoma naraven pojav, ki ga ima več kot 80 odstotkov žensk. V nobenem pogledu ne ogroža zdravja ali dobrega počutja. Včasih je bil celo znak erotičnosti in lepote, in še danes ga občudujemo na marsikateri umetnini, ki upodablja popolno žensko. Celulit kot problem, lepotna pomanjkljivost in celo razlog za sram je izmišljija kozmetične ter modne industrije, ki smo jo žal skoraj popolnoma vzeli za svojo. Pravzaprav vzele za svojo, saj večine moških celulit prav nič ne moti.
4. Kako opazen je celulit, je odvisno od:
- količine maščobe v vezivnih prekatih,
- debeline in kompaktnosti usnjice ter povrhnjice. Ti sta na predelih, kjer je celulit običajno najbolj viden, pri ženskah izrazito tanjši kot pri moških, z leti pa se še tanjšata, tako da postane celulit še opaznejši.
5. Kako celulit napreduje?
Maščobno tkivo v vezivnih prekatih pritiska na zgornje plasti kože, pod njo pa tudi na krvne in limfne žile, kar ustavlja pretok krvi in limfe. Posledica je slaba prekrvljenost in slabša presnova, kar vodi v propadanje vezivnega tkiva v koži. Vezivno tkivo postane trdo. Navpična kolagenska vlakna v podkožju se krajšajo, kar še dodatno poslabša videz kože.
6. Zakaj imajo tudi suhe ženske celulit?
Na opaznost celulita ne vpliva telesna teža, ampak količina telesne maščobe. Veliko žensk ima pri nizki ali normalni telesni teži velik delež telesne maščobe in malo mišične mase. To je največkrat posledica napačne prehrane in pomanjkanja telesne dejavnosti.
7. Kontracepcija lahko poslabša celulit.
Kontracepcijska sredstva lahko vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu in s tem na pojav celulita. Še veliko bolj pa lahko celulit poslabšajo hormonske spremembe med nosečnostjo.
8. Koliko lahko s prehrano vplivamo na celulit?
Če jemo preveč, se odvečna energija v telesu shranjuje v maščobi, in to seveda pripomore k nastanku in vidnosti celulita. Preveč kakršnekoli hrane torej povzroča pomarančno kožo. A celulita žal ne bomo odpravili s kakšno prav temu namenjeno dieto. Če se ne prehranjujemo pravilno, bomo morali spremeniti ves prehranski režim. Na opaznost celulita namreč ne vpliva vrsta hrane, ki jo uživamo, ampak delež telesne maščobe. Če se ga hočemo znebiti, moramo torej jesti tako, da spodbujamo porabo odvečne maščobe. Nobenih bližnjic ni.
9. Zakaj se celulit pojavlja samo na nekaterih delih?
Pri ženskah je maščobnih celic največ na stegnih in zadnjici, pri moških okoli trebuha. Poleg tega na shranjevanje in porabljanje maščobnih kislin vplivajo različni hormoni ter nekatere značilnosti maščobnih celic. Na problematičnih delih so odlične razmere za shranjevanje maščobnih kislin v maščobnih celicah. Na zadnjici in stegnih sta povrhnjica in usnjica tanjši, posledica vsega tega pa je, da je tu celulit tudi najbolj viden.
10. Celulit imajo tudi športnice.
Celulitu ne uidejo niti najaktivnejše ženske. Tudi te imajo namreč včasih preveč telesne maščobe. Vendar pa je pri njih celulit veliko manj opazen kot pri nedejavnih ženskah.
Tekst: J. S.
  Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?