|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 18:03:01   
NinaBG
Pozdravljeni!

Imam 14 mesecev starega otroka, ki bo čez 2 meseca postal bratec. Vem, da sem se malo pozno spomnila, vendar bolje pozno kot nikoli. Kako naj tako malemu otroku dopovem, da bo prišel nov član družine? Kako naj ga pripravim na to? Vem, da me že veliko razume in da ga podcenjujem v razumevanju...vendar sem tukaj popolnoma zmrzila.

Imam pa še en problem. Ta isti sonček kar naprej tepe. Če mu kaj ni všeč, pride in te udari. Primer...stika po predalih, mu rečem, da ne sme, predal zapre, pride do mene in me udari! To se dogaja že kake 4 mesece. Naredila sva že "vse". Mu z besedami dopovedovala, da tega ne sme. Ga ignorirala. Ga dala za kazen v posteljico. Na momente pa kar vse hkrati. Pa se ga nič ne prime. Imate kako idejo? Aja, pa vsako "taktiko" sva uporabljala vsaj 3 tedne! Tako da nisva takoj obupala, ali sva?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 20:16:16   
Ajvy
Ne vem , če ti bom pomagala...samo definitivno se ne strinjam s tem ,da te tepe.....pa naj je tvoj otrok milionkrat.....ko je mene moja pupa iz tegote brcnila, sem jo udarla nazaj po nogi (seveda sem jst njo občutno manj, kot je ona mene), samo za občutek bolečine....sem rekla....to mamico boli.....nikoli več me ni brcnila, niti poskusila, tudi kadar je tegotna gre stran....je imela pa takrat kako leto....

Kako razložit, da prihaja dojenček, se mi pa ne sanja..me pa čaka točno isto....

_____________________________

Beauty Comes With Dark Thoughts

(odgovor članu NinaBG)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 20:40:41   
Jančika_
IZVIRNO SPOROČILO: NinaBG

Kako naj tako malemu otroku dopovem, da bo prišel nov član družine? Kako naj ga pripravim na to?

Pri nas je bila razlika večja, pa ga nisem nič posebej pripravljala. O prihajajočem dojenčku smo se pač normalno pogovarjali, kazala sem mu trebušček in govorila, da je notri dojenček, ki bo prišel ven itd, skratka nič posebnega. Ne imej kakih strašnih pričakovanj glede razumevanja. Saj si še odrasli, ki vemo, za kaj gre, težko točno predstavljamo, kaj nas čaka, a ne. Verjetno bo otrok še takrat, ko bo dojenček že doma, nekaj časa pričakoval, da bo kmalu odšel. S tem se pač ubadaš takrat, ko do tega pride.

Jaz tamalega, če me hoče udarit, trdno primem za rokico; počepnem, tako da mu gledam v oči, in mu strogo rečem NE, tega ne delamo. Do neke mere deluje, je pa za to potreben čas (res pa pri nas ni to nek problem, v smislu da bi kar naprej klofal okoli sebe; se zgodi precej poredko).

Tavečji je imel nekje pri letu in pol neko foro, da me je pikal z vilico v rokouser posted image . Tu pa res ni pomagalo nobeno prepovedovanje in prigovarjanje; enostavno ni nehal in je izkoristil vsako najmanjšo priložnost za napad. Na koncu sem se odločila, da ga enkrat pač pičim nazaj. Nikoli več ni niti pomislil, da bi me zbodel. Pa sem ga čisto malo piknila, da ne bo kdo mislil, da sem mu luknjo v roko naredila. Niti se mi ne zdi, da je to univerzalna rešitev in nisem nikoli več v kakšnem podobnem primeru posegla po njej, a v opisanem primeru je bila prava.

(odgovor članu NinaBG)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 21:31:23   
massylou
Jaz tudi mislim, da kakih prertiranih ceremonij glede pripravljanja na novega člana ni potrebno izvajat. Niti ne bi čisto razumel (14m je ravno dobro nehal biti dojenček), lahko ga kaj zmedeš... Zunaj na sprehodu poglejta kak voziček in povej, kako fajn, da še on dobi enega takega, pa naj trebušček boža... Tako, bolj sproti. In ne preveč.

Kar se tiče tepeža: naša mala ob frustraciji imenovani "ne" začne včasih, če je utrujena, bolana ali kaj takega, z glavo butati ob tla (projecira nase namesto name, kot to dela tvoj). Zato ta "ne" največkrat skrijem v stavek z razlago; recimo: joj, Patričica, glej, tu je pa nevarno, ker *** in se lahko *** in potem bo bolelo in ... in bo ajs in ni dobro, da potem ti tu to delaš...
Skratka, daljša kot je razlaga, bolj jo sprejme in gre kar sama stran in komentira povedano. Ali pa jo takoj zamotim s čim drugim, če vidim, da razlaga ne bo vžgala. No, tudi "ne" poznamo, ampak ni vedno prilika za to primerna. Začela sem ga pa opuščati takrat, ko sem videla, da jo prepoved preveč spravi iz tira.
Skoraj vedno vžge.

(odgovor članu Jančika_)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 21:52:14   
lex
tako malega otroka ne moreš pripravit. Jaz imam razlike med 2 in 3 pupo 13,5 mesecev, pa smo ji kazali trebušček, pa vsi 4je smo šli na UZ (bolj zaradi strejšega), pač na koncu smo Vito prinesli domov, in je morala počakat, da sem Alino prežulila. V bolnici niti ni pokazala kakšnega pretiranega zanimanja zanjo. Enostavno jo je sprejela kot nekaj samoumevnega. No 1x ji je pokažala kdo je šef, ko jo je ugriznila. Pa sem bila zraven. Ponavadi jo lubčka, takrat jo je pa ugriznila. Sedaj pa jo samo lubčka in boža. Pač kolikor zna. Poglejta v kak voziček, pa idi h komu ki ima dojenčka pa ga malo pestuj, kaj druga je itak brezveze. Pri starejših je lažje (tam okoli 2 leti in pol).

Na tvojo drugo težavo pa nimam recepta, ker je tudi naša srednja tak user posted image (iček). Aleks tega nikoli ni naredil. Alina pa kar ko se ji je pride in te začne ščipat v obraz, še posebj ko bi šla iz rok pa ne sme (gradimo hišo pa smo bili v masardi (delamo ostrešje) in sem jo imela na rokah, ona bi šla pa na balkon, brez ograje.)

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 21:58:08   
tabi
tut pri nas se nismo kej posebej pripravljal na novorojenčka pač s kremo me je vsak večer mazal po trebuščku ,pa glavico je kr naprej nastavljal na bušija, se mu je tko zdelo ,sam po moje pa ni čist razumel da je notri njegova sestricauser posted image

Tepst je pa naš začel šele zdaj pri skoraj 3.letih.pa še to zlo malkrat in to kadar je ful zmatran al pa če ga kej kregam.Jst sem ga pač zdej ene 2xnazaj pa ne pali tko da najbolj če ga ignoriram.tako pri nas največ problemov rešmouser posted image

_____________________________

Moder je človek,ki se uči od drugih.Mogočen je tak,ki je zadovoljen s tem kar ima.Bogat pa je ta,ki prave prijatelje ima.

(odgovor članu massylou)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: 16 mesecev in novorojenček
21.9.2008 23:08:39   
Anonimen
ojla,mi imamo razliko 17 mesecev in smo tamalemu pred prihodom bratca kupili dojenčka,takega ala baby born,ki joka in se smeje,pa govori mama,ata....no,mali je čisto lepo povezal dojenčka v trebuhu in njegov prihod.tak da nam je kar dobro ratalo s to foro,da sem jaz dojenčka nosila v naročju.čisto lepo ga je sprejel,mu nosil dudo,ga božal...zdaj pa ko je tamali dopolno 17mesecev,taveliki pa2leti 10mesecev pa se kr naprej ravsata za kako igračo.tavečji malega tepe,mali pa je zdaj začel kr lepo vračat batine!!kaj pa to?kak naj jih jaz odvadim tega,ker noben NE ne zaleže,kazen tudi ne,mogoče za en čas pol pa spet po starem.adijo pamet!!kak nasvet bi mi dobro prišel.










(odgovor članu NinaBG)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: 16 mesecev in novorojenček
22.9.2008 9:18:48   
fricka
Samo glede tepeža lahko svetujem. Jaz sem jo samo enkrat udarila nazaj, da je dojela, da to druge boli. Od takrat me ni več udarila. Se pa tepe z dedijem, ker naj bi bila to kao fora med njima. Ne šteje najbolj, me pa skrbi, da se bo kdaj hotela tako bockati tudi z vrstniki in tega ne bodo razumeli. Pa bo že morala sama urediti.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: 16 mesecev in novorojenček
22.9.2008 9:19:53   
Jančika_
IZVIRNO SPOROČILO: mary10
zdaj pa ko je tamali dopolno 17mesecev,taveliki pa2leti 10mesecev pa se kr naprej ravsata za kako igračo.tavečji malega tepe,mali pa je zdaj začel kr lepo vračat batine!!kaj pa to?kak naj jih jaz odvadim tega,ker noben NE ne zaleže,kazen tudi ne,mogoče za en čas pol pa spet po starem.adijo pamet!!kak nasvet bi mi dobro prišel.

Kako poznano. Naša dva sta narazen 23 mesecev. Cufanje se je začelo, ko je tamali dopolnil eno leto, potem se je to samo stopnjevalo. Najhuje je bilo nekje od leta in pol do dveh let starosti tamalega. Kakšne tri, štiri mesece sem resno obupovala. Nista se ravno tepla, sta si pa bila non štop v laseh zaradi tega ali onega, pa tudi kar tako malo, za hec al kajuser posted image . Z morja smo letos šli prej domov, ker z možem nisva zdržala takega jajcanjauser posted image .

Ampak to je potem naenkrat minilo - res, praktično čez noč! Zadnjih nekaj tednov sta prava zaveznika, cele dneve se igrata skupaj. Seveda se še skregata, ampak tisto celodnevno dretje je pa mimouser posted image .

Mater, kak mi je šlo na jetra tisto mirovno posredništvo; se mi zdi, da zadnjih nekaj mesecev nisem počela drugega, kot otroka narazen vleklauser posted image . Zdaj sem prav zadihala!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: 16 mesecev in novorojenček
22.9.2008 10:12:42   
ronja
ninaBG, pri nas bo zelo podobno - sicer  bo 18m razlike, če ne bo nova sestrica kaj prej pokukala na svet. Enkrat sem že spraševala, kako zmanjšat ljubosumje na minimum na temle forumu, mogoče ti bo kak nasvet koristil, jaz jih zbiram, hehe:
http://www.ringaraja.net/forum/tm.asp?m=2864184&mpage=1

Po moje tako malemu ne moreš ravno razložit, da pride nov član, se pa lahko normalno pogovarjaš o tem članu, pa recimo jaz svojo malo učim, da pokaže na bušija (oz. ga lopne), ko jo vprašam, kje je sestrica. Bolj za hec;) Pa včasih da sama glavo gor in jo malecka brcne, mi je prav luškano. Dvomim pa, da zdaj ve, kaj se dogaja, tega še mi ne dojamemo čistouser posted image . Ampak glavno je, da ve, da se nekaj dogaja, kaj bo pa že še ugotovila. Pa v porodnišnici ji bova dala darilo, ki ga bo sestrica prinesla in poskrbela bom, da se bom ukvarjala tudi samo z njo vsak dan nekaj časa in da v porodnišnici ne bom imela samo tamale v rokah, da jo bom lahko lepo pozdravila in pocartala.

Svak in svakinja sta dobila ravnokar še enega sinčka, razlike je sicer malo več, 20 mesecev, ampak vseeno. Mali je bil precej razvajen prej, ves čas je morala biti mama zraven, pa pri mami,... ampak je zaenkrat lepo sprejel bratca - je pa res, da je komaj kak teden dva od tega, tak da je še prezgodaj kaj govorit. Ampak ga lupčka, pa če se začne mali jokat, je tudi večjemu hudo...

Glede tepenja pa bi ti jaz svetovala tako: moraš otroku pokazat, da se to ne sme in vztrajat pri tem, kolikokoli časa bo že trajalo. Jaz sem proti tepenju otrok, zato sem reagirala takole (moja sicer ni tepla, je pa včasih ugriznila, veliko je cukala (tega nisem tako hudo odpravljala, ker ni bilo namerno;) ali pa si enostavno ni hotela dat dopovedat, da nečesa ne sme in je probavala spet in spet isto stvar). Torej, midva sva mali rekla: NE z malo glasnejšim tonom kot sicer in malo bolj odrezavo, sklonila sva se k njej in jo gledala v oči, da je vedela, da zdaj misliva resno in če je spet rokico stegnila tja, kamor ne sme, takrat sva rokico ujela v tem gibu in jo trdno prijela in spet NE! Pri nama je pomagalo, ne vem, kako bo pri tvojem, gotovo malo težje, ker že dlje časa traja.

na tvojem mestu bi torej po prepovedi poskrbela, da me pogleda v oči, da vidi, da misliš resno, da se tega pač ne sme. Ker sicer se včasih malo izmikajo, prav nalašč, hehe, vsaj moja je bila taka. Potem pa ko zapreš predal, ostaneš še par sekund na njegovem nivoju in ga gledaš - da ve, da ga nadzoruješ in si pripravljena na karkoli bo naredil. Potem če te hoče udarit, ujameš roko vmes, jo trdno primeš, mu rečeš NE in držiš par sekund  njegovo roko pri miru, da ve, da ne bo mogel kar udarjat okoli pa pika. Da boš vsakič roko ujela in mu ne boš pustila.

Se pa to popravi, nekje okoli 1 leta imajo pač fazo, ko ugotavljajo meje, do kod lahko grejo... Bodita vztrajna in dosledna: nekaj časa bo to pomenilo, da se boš morala non stop ukvarjat z njim, da boš vsakič z njim še pol minute, ko bo naredil kaj, česar ne sme... Zna bit naporno, ampak se splača. Sploh ker dobite novega dojenčka, ki ga ne bo smel kar mlatit, če mu kaj ne bo prav...

(odgovor članu NinaBG)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: 16 mesecev in novorojenček
22.9.2008 10:26:40   
ronja
Aja, pa še ena ideja se mi je porodila, ko je massylou napisala, da njeno malo preveč prepovedi spravi iz tira. Poskrbi, da bo vaše stanovanje čim bolj "dojenčkom in malčkom prijazno". Čim manj je možnosti za konflikte, tem manj jih bo (računaj tudi, da boš težko oba hkrati ves čas nadzirala...) Vedno obstajajo stvari, ki jih pač ne moreš zaščitit oz. ne moreš dopustit, da se z nečim igra, vendar pa se nekatere stvari da na enostaven način rešit tako, da jih umakneš iz dosega malih ročic... Tako je manj prepovedi in več svobode in potem se otrok bolj drži tistih nekaj, ki so pa res NE. Ker ve, da ta "ne" ni na vsakem koraku, ampak samo za nekatere res izbrane stvari in tega se potem ni tak problem držat.

Moja mala ima veliko svobode, kar se tiče raziskovanja stanovanja in zato imava midva veliko pospravljanja za njo, vendar pa če vidiva, da eno stvar non stop pospravljava, pa se nama ne da več, si organizirava tako, da je ne doseže več: recimo sem sešila vrečo za star papir, ki visi zdaj tako visoko na steni, da je ne doseže, smetišnica in metlica, ki sta pač seveda primerno umazani, imata zdaj prostor na balkonu, da ne more mala cuzat ščetin od metlice, kar sicer takoj naredi, če jo dobi v bližino,... Copate za goste imava pospravljene v posodi na tleh, kar ni praktično in bom zdaj naredila en velik copat za na steno, kjer bojo not ti copati, da mala ne bo mogla do njih. Kar pač ni zanj, naj bo umaknjeno.

Ko boš kupovala nove mašine, kupi pralni in pomivalni stroj z otroškim zaklepanjem (naš Gorenjev to ima, nastaviš na želeno in potem daš na to otroško zaklepanje in potem ko pritisneš play, takrat lahko otrok po mili volji vrti gumbe, pa bo pralni stroj delal to, kar si mu ti rekla, ne pa to, kar je potem dete nastavilo), poskrbi, da imaš plin, ki se sam ugasne, če ni ognja, da imaš vse vtičnice zaščitene, če je možno, naj bojo umaknjene gor (pri nama so zdaj vsi razdelilci na mizah, noben ni več na tleh, ok je grdo z vsemi tistimi kabli, ampak bolje to kot pa da se ji kaj zgodi,...) Se pa pri likanju nikakor nisva mogli zmenit, da naj pusti zadeve pri miru in sem ji enkrat pustila, da je premaknila rokico bližje - ni se čisto spekla, ni imela mehurja ali kaj takega, ampak dovolj, da je ugotovila, da je to ajs.
Žarnice naj bojo rajši varčne, ekr se manj segrejejo in ni nič hudega, če se jih otrok dotakne.
Čevlje mej spravljene v omarici, če jih otrok rad žveči...
Na vse omarice in predale, ki so v dosegu njegovih destruktivnih ročic, namontiraj "safety lock", maš različne modele in so res fajn: taki za omarice z ročaji, taki za brez ročajev... Pač nekaj časa tvoje stanovanje ne bo izgledalo tako fency, ampak ne bo ti pa treba non stop skakat za njim in se prerekat z njim, ne tega, ne onega...

(odgovor članu NinaBG)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: 16 mesecev in novorojenček
22.9.2008 10:36:10   
ronja
Če pa metoda s prijetjem rokice ne bo delala, potem pa res ne vem druge, kot da ga res enkrat malo lopneš nazaj - toliko, da bo vedel, da to boli in ni fino in se ne dela. Meni na srečo ni bilo treba.

Sem pa najprej brala neke razlage o tem, kako na otroka ne smeš nikoli zakričat in kako mu moraš vse lepo raložit itd... No, to pa pri nas ni čisto palilo: ko me je prvikrat ugriznila v prsi, sem ji rekla lepo nežno ne in jo dala za hip stran. Potem me je takoj še enkrat, sem ji rekla ne in jo dala za malo dlje stran. Ni nič pomagalo! Ko me je še 3. ugriznila, sem ji pa zelo ostro rekla ne in jo dala stran in od takrat naprej me v prsi ni več ugriznila. Tak da neka zdrava pamet se mi zdi, da mora bit, čeprav sem proti zdiranju in tepenju kogarkoli. Ampak mora bit razlika med tonom, ki ga imaš normalno in tonom, ki je brezpogojna prepoved, zato da to loči, vsaj po mojih izkušnjah (niso prav obilne).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?