|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 8:11:50   
piškotka
Včeraj me je nečakinja (po moževi strani) prosila, če bi ji bila birmska botra. Seveda sem pristala, ampak pojma nimam, kaj moram kot botra storiti. A tu tudi obstaja sveča, kot pri krstu (nisem nikoli hodila v cerkev, tako da ne vem), kakšna darila dajejo botri, a je potrebno storiti še kaj drugega, kaj vse morajo plačati?? Pomoč, prosim!!user posted image
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 8:36:33   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: piškotka

(nisem nikoli hodila v cerkev, tako da ne vem),


Potem je pa vprašanje, če boš sploh lahko botra. Za birmanskega botra namreč rabiš potrdilo od domačega župnika, da imaš vse zakramente, pa da redno hodiš v cerkev. Tu se bo verjetno pri tebi zataknilo. A vedo, da ne hodiš v cerkev? Pred izbiro botra namreč duhovnik razloži, kaj mora boter izpoljevati, da je lahko boter.

Če boš pa vseeno pa na kratko: sveče ni nič. Pri birmi si zraven in v času birmovanja birmanki položiš roko na ramo, to je vse. Za darila je pa kot se boste sami dogovorili. Lahko povprašaš birmanko, kaj si želi, lahko se dogovoriš s starši, ni nekih hudih pravil.

(odgovor članu piškotka)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 8:54:16   
piškotka
Čičuča, imam vse zakramente, birmo sem naredila pred poroko, saj veš tista skrajšana verzija, tako da to ni problem. Malo nerodno sem se izrazila, bom raje napisala, da malo oz. skoraj nič ne vem o obredu in navadah ob njem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 9:04:16   
Anonimen
A, ja. To bi pa potem moralo iti. Mogoče se bo zapletlo zaradi potrdila o rednem obiskovanju maš, ampak čez to se lažje pride kot čez zakramente.

Sam obred ni nič posebnega. prej boš verjetno morala na kakšno srečanje, je pa odvisno od župnije do župnije. Pri nas imamo samo tik pred birmno. Pa nekje imajo tudi obvezno devetdnevnico za botre, samo če si od kje daleč, to ne pride v poštev, ni pa povsod tega. Vleiko je odvisno od samega župnika. Nekje bolj komplicirajo, drugje manj. Birma je pa maša kot maša. Po pridigi pride na vrsto birmovanje, kjer kot sem že napisala, stojiš za svojo birmanko, ji daš roko na ramo in to je to. Glede vseh ostalih stvari se pa dogovarjate s starši. Jaz sem bila botra svojemu bratu, takod a smo uredili vse znotraj družine. Moj oče gre tudi zdaj za botra, pa mislim, da bo kupil samo darilo, nič drugega plačeval. V bistvu ni nič posebnega, pomembno je, da si tam.

Če so pa še kakšne nejasnosti, pa kar vprašaj.

Lp

(odgovor članu piškotka)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 9:18:10   
Anonimen
Moje mnenje je pa tako, da ti nikakor nisi primerna za birmanskega botra. Naloga botra ni samo kaj bo kupil za darilo in kako se mora obnašati pri obredu samem, temveč je glavno to, da ti kot botra pomagaš birmancu stopati po verski poti in pa, če se slučajno staršem kaj naredi ti prevzameš vso skrb in vzgojo na svoje rame. S tem pa verjetno nisi bila seznanjena.
Žal je danes birma preveč skomercializirana zadeva, tako da glavni namen sploh ne pride do izraza. Birma nikakor ne smejo biti samo darila in konec. Pomen birme je mnogo več.

LP

(odgovor članu piškotka)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 10:17:07   
piškotka
Draga anonimka oz anonimec, vsekakor se strinjam, da nisem primerna botra, kar se tiče verske poti (očitno so izbirali po načelu od koga lahko pričakujejo največ - sem nesramna, a ne). Ne vem pa, kako bi me gledali, če bi prošnjo zavrnila z izgovorom o neprimernosti, kaj šele, da bi mi verjeli (prva misel bi jim verjetno bila, da se hočem izogniti stroškom). Na žalost je pa tako, da je birmancem (vsaj večini) verjetno bistvo vsega darilo, ki ga bodo dobili.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 10:40:50   
Anonimen
Ja, če je pa to tudi tebi najbolj pomembna stvar, glede daril, pa najbolje, da kupiš hišo pred katero bo stal dober avto. Potem boste pa vsi skupaj videli kaj je pomembnejše darilo ali pa mogoče še kakšna druga stvar, ki je v življenju tudi zelo pomembna. Se pa s teboj strinjam, da gre večina birmancev k birmi zaradi darila in nič drugega. Ja to pa je spet drugo vprašanje, kako je bil ta birmanec vzgojen.Verjetno je hodil vsa ta leta k verouku in k maši, da bo sedaj pri birmi dobro pokasiral. Čeprav so njegovi starši pri krstu obljubili, da ga bodo versko vzgajali in mu stali ob strani. Seveda, če pa se tudi starši ne zavedajo kaj obljubijo potem pa ...... - brez komentarja.

LP

(odgovor članu piškotka)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 10:46:15   
bskrle
Eno je duhovna priprava na birmo, ki ponavadi vsebuje obisk pobožnosti prvih petkov, obisk devetdnevnice pred birmo, srečanje s škofom pred birmo, spoved, da lahko prejmeš zakramente na dan birme tudi ti (obhajilo).
Lepo je, da se naučiš molitev k Svetemu duhu.

Drugo je darilo, sama sem podarila uro in knjigo, sveto pismo ponavadi dobijo od domačega župnika. Ali odšteješ za darilo 20-30.000 ali pa skoraj 100.000, je pa to tvoja stvar. (Se mi pa
zdi neumno,da nekateri zapravijo za birmanska darila  več kot za poročna.)

(odgovor članu piškotka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 11:17:38   
Anonimen
Se strinjam s tabo Brskle. Duhovna priprava je eno, darila pa drugo. Pri nas v župniji se otroci začnejo duhovno pripravljati na birmo že v 7. razredu devetletke. K birmi pa grejo v 1. letniku srednje šole. Pa se otroci nič ne pritožujejo, ker so te duhovne priprave na osnovi druženja in prijetnih "zabav". Otroci radi hodijo na ta srečanja in ko pride čas birme so res pripravljeni na ta korak. Pravijo, da ko gre človek k birmi je zrel. Taki, ki pa hočejo samo darila in pa botri, ki tekmujejo, kdo bo prinesel večjega (darilo) ali bogatejšega, pa mislim, da je bolje, da v cerkev sploh ne hodijo. Namišljena vera ni vredna nič.


LP

(odgovor članu bskrle)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 12:14:57   
piškotka
OK, prosila sem za nasvet, dobila pa celo lekcijo o svoji neprimernosti in usmerjenosti k materialnim dobrinam in to od nekoga, ki se skriva za anonimnostjo. Vsak nasvet je dobrodošel, ne želim pa se spuščati o razprave o verski in drugačni vzgoji otrok. Nekateri ste bili očitno vzgojeni bolj verno, drugi pač nismo bili in verjetno zato ne bi svojih in drugih otrok, če bi nam bili zaradi kakršnegakoli vzroka zaupani v varstvo in vzgojo, vzgajali nič slabše od vas. Jaz še vedno mislim, da je vse odvisno od človeka samega in ne od tega ali je hodil v cerkev ali ne. Nikogar ne obsojam in ne želim biti obsojana od nikogar.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 13:22:08   
muki1
user posted image  Goreča kristjanka anonimna.
V celi moji generaciji, ko smo bili pri birmi, je bilo glavno darilo. Žalostno, a resnično.......

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu piškotka)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 13:26:29   
fricka
Joj, anonimna, ne pretiravaj. Tudi jaz sem verna in botra. Birmancu taka globoka razmišljanja na kraj pameti ne pridejo, trenutno vidi samo darilo. Jasno pa je, da če si nekomu boter tudi bediš nad njim, ne. Dokler ima starše se pa tako in tako ne vtikaš v njegovo versko vzgojo. Lahko poveš mnenje, pa nič drugega. Če pa starši umrejo, pa ne iščejo skrbnika po tem kdo je birmancu boter..... Se pa strinjam, da mu moraš biti dober zgled v življenju.

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Birmska botra - pomoč!!!
13.3.2006 16:38:29   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: piškotka
OK, prosila sem za nasvet, dobila pa celo lekcijo

Naloga botra je, kot je že bilo povedano na teh straneh, da s svojim vzgledom vere vpliva na birmanca in da moli zanj.
To je osnovna naloga, če je komu prav ali ne. Saj ni boter v šoli ampak pri birmi.
Vendar to ni tvoja skrb. Če nisi verna potem to jemlješ kot čast. Naklonjenost. Bolj je problem vere v družini, ki te je prosila biti za botro.

Če želiš biti botra, se boš tako ali tako udeležila priprav na birmo in ti bodo vse povedali. Nekateri duhovniki gledajo na primernost ali neprimernost botra, potrebovala pa boš verjetno vsaj potrdilo matične župnije o opravljenih zakramentih.

Darilo je tvoja izbira. Nekako spet velja, da naj bo darilo v skladu z dogodkom. Naprimer nasilna računalniška igrica in podobno niso primerna darila.

Sam sem za botra izbral bratranca (iz Avstrije) da bi mi prinesel določeno igračo (še v času Juge), dobil pa sem ročno uro. Oni so bolj vedeli kaj in kako.

Ne čudi se, da ti odgovarjajo anonimno. Kar poglej. Na njihov odkrit odgovor o birmi reagiraš (kot večina) užaljeno. Res nepotrebno. Tu na RR te res nihče ne sili biti ali ne biti botra.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 13.3.2006 16:39:07 >

(odgovor članu piškotka)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?