|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dispraksija
23.5.2006 12:44:53   
nejcko
Ta diagnostika je sicer novejša, označuje pa motnjo organizacije pri otroku, na prvi pogled deluje podobno hiperaktivnosti ali motnji koncentracije, a vendar deluje drugače.

Zanima me, če ima katera otroka z dispraksijo in kakšne so vaše izkušnje.

LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dispraksija
23.5.2006 14:07:56   
darjatimci
Tega izraza še nisem zasledila,sem pa najprej pomislila na disleksijo,ki je tudi ena od motenj.Ti bo mogoče kakšna druga kaj koristnega napisala.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Dispraksija
23.5.2006 14:56:44   
nejcko
Darjatimči, skoraj 50% dispraktikov ima tudi disleksijo, tako da sta ti dve motnji povezani.

Dispraksija je pa zelo težko prepoznavna. Če katero zanima, si lahko prebere tale link.

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=502



(odgovor članu darjatimci)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Dispraksija
23.5.2006 15:06:26   
darjatimci
Hvala za pojasnilo teh motenj je toliko,da sploh več ne veš kaj je kaj,ali je sploh še kje otrok brez kakšne motnje?user posted image , v naših šolah pa nič,tudi oni imajo motnje.user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Dispraksija
25.5.2006 0:53:29   
Anonimen
Zdaj pa ne vem, kaj naj si mislim... Mojemu Janu so postavili diagnozo "hiperaktivnost". Ker se mi je zazdelo, da učni načrt, ki so mu ga naredili, ni popolnoma primeren zanj, sem šla še sama malo pobrskat po Internetu, in zdaj sumim, da ima tudi disleksijo. Ko sem pa tole prebrala, sem našla pa kar nekaj znakov, da bi lahko imel tudi "dispraksijo".
A ima kdo kakšno idejo, kam naj ga odpeljem z vsemi temu svojimi sumi na več kakor samo "hiperaktivnost" Tam, kjer je bil, se niso kaj pretirano ukvarjali z njim (Poliklinika). Vse je bilo nekako rutinsko.

(odgovor članu darjatimci)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Dispraksija
25.5.2006 9:12:56   
Tatjana.si
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana
Gotska 18, Ljubljana
01/583-75-00
Pokličeš, poveš da sumiš na disleksijo, ali karkoli, te naročijo pri psihologu.
Vsaj pri nas je bilo tako.
Potem smo se tam potožili kakšne probleme imamo, nekaj na hitro so testirali...
Povedali so da je prav da smo prišli, predlagali usmerjanje, ki smo ga takoj začeli, kar pomeni komisija, odločba in drugačen način dela s takim otrokom. Več krat smo bili pri defektologinji v centru, ki je na osnovi testov in mojega opisovanja tudi svetovala kakšne prilagoditve otrok potrebuje, pa tudi kako da delam z otrokom, tipa treba ga usmerjati in voditi zelo pazljivo, ker če čuti da se mu kaj vsiljuje se bo zgubil in ne bo sledil in rezultaov ne bo... o samostojnosti itd. To kar je pomembno (meni) je da sem dobila eno oceno njegovih sposobnosti. Pomeni on je tak in tak, in zdi se mi zelo pomembno zavedati se kak si in kje so ti prednosti in kje slabosti. In enostavno vedeti da to obnašanje (pozabljivost končati poved s točko) ni nalašč. Če na pr. to razumeš mu ne boš vsakič, ko pozabi napisati točko ali začeti z veliko začetnico, dajala sporočila da je butast in se boš več bremzala v pripombah kako bi se to do zdaj že res lahko naučil.
No, sigurno ti bodo pomagali razumeti svojega otroka in te usmerili kako ti da ravnaš z njim in kako da zahtevaš da drugi ravnajo z njim. Če bo potrebno, od njih dobiš tudi odločbo in šola bo imela črno na belo da se tega morajo držati. (pogosto se mi zdi da za šolo potebujem odvetnika, da mi svetuje koliko one imajo prav – ker jaz sem jih čisto nehala ceniti L ).
Tatjana

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Dispraksija
25.5.2006 23:29:23   
Anonimen
To odločbo jaz za Jana že imam, vendar le za hiperaktivnost. Bili smo pri kliničnem psihologu na Prulah in na Polikliniki, saj imam z Gotsko slabe izkušnje in me tam ne bodo več videli. Ne mene ne Jana.
Torej predvidevam, da boram zaradi suma na disleksijo in dispraksijo ponovno k kliničnemu psihologu? Ali je bolje, da pokličem kar enega od tistih sedmih zdravnikov, ki so Jana pregledali na Polikliniki, in ga ponovno naročim?
Šola pa odločbo o hiperaktivnosti že ima in se tega držijo toliko, kot jim jaz dovolim. Kar pa jim ne v celoti, ker je delno v nasprotju z mojimi prepričanji.

(odgovor članu Tatjana.si)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Dispraksija
26.5.2006 0:07:07   
nejcko
Odvisno, kaj te pri načinu izvajanja pomoči v šoli moti oz. kaj bi želela glede na svoja opažanja pri Janu, da bi mu še dodatno nudili.
Jaz ne vem točno, kako se te pomoči izvajajo, vem le, da spec. pedagoginja določeno št. ur prisustvuje pri samem pouku, določeno št. ur pa z otrokom dela individualno. Če bi ti želela, da daje spec. pedagoginja večji poudarek na pisanje/branje ter razumevanje težjih navodil, potem je po moje smiselno, da si pridobiš novo potrdilo.

Se bom pozanimala.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Dispraksija
26.5.2006 0:13:19   
Anonimen
V bistvu ni to.
V odločbi piše, da se sme Janu dovoliti, da teste piše v krajši obliki ali pa dalj časa. Jaz sem pa proti temu. Jan je krepko preveč pameten, da ne bi ugotovil, kako zlahka se jih da prinesti okrog prsta. Zakaj pa bi pisal več snovi in manj časa, če je pa lahko obratno in to za enako oceno? Meni se zdi to kratkoročna rešitev, za trenutno boljše ocene oz. procente, dolgoročno pa se mi to zdi spodbujanje lenobe in neukvarjanje z otrokom. Razredničarka ima defektološko izobrazbo in se na to definitivno spozna, ampak žal pa zaradi sistema nima dovolj časa, da bi se ukvarjala samo z Janom. Specialna pedagoginja pa ima res določenih samo 5 ur tedensko, kar pa se meni zdi premalo, vendar dvomim, da bi se lahko dobilo več, saj je to praksa in je tako določeno v odločbi komisije za usmerjanje.
Skratka - dvomim, da bi bilo v šoli kaj bistvenega spremenjeno, četudi ga ponovno peljem na preglede in četudi ponovno dobi novo odločbo s pripisi disleksija in dispraksija. Vse bo spet samo na papirju.

(odgovor članu nejcko)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?