|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
9.7.2015 13:29:25   
bibinova
Pozdravljene mamice , mogoce ce je katera imela podobno sitacijo mi bo lahko kaj svetovala..

Imam 9m fantka. Pri nekje 5m smo pocasi zaceli uvajat gosto hrano. Do danes ne morem rect da uspesno. Ce mi na glavni obr npr. kosilo poje 100ml sem lahko srecna. Drugace pa je ko gremo treba spat. Uspava se vecinoma se vedno samo z dojko in v tej fazi vedno tudi je'. Tako, da smo v zacaranem krogu, nazre se na dojki pred vsakim spanjem, potem goste hrane noce. Potem ko se zbudi cakam da mine dovolj ur, da bi se mi zdelo da je lacen, ponjam gosto hrano pa nic.

Posledicno tudi nekega urnika nimamo, ki ga zlo pogresam. Zavidam mamam, katerim uspe narediti ritem in red. Pri nas je vse zmesano. Ko nam kak dan mogoce uspe da imamo pribliyen red in urnik, se naslednji dan sesuje , ker naprimer spi eno uro dlje cez no kot ponavadi. Sama se sicer poskusam prilagajat njemu in mu pustit da mi on narekuje red ampak kot receno je vse na glavo postavljeno. En dan mi gre spat yvecer ob 19h, drugi dan ne yaspi pred 21h.

Drugace fantek lepo napreduje, je vesel, zdrav in zelo zivahen. Mogoce se prevec user posted image

Nas dan poteka nekako takole:

Bujenje med 6.30 in 8 odvisno od njega kdaj se zbudi
se zrihtamo (umijemo, preoblecemo)
Zajtrk - ura je odvisna od stajanja torej nekje med 7.30 in 9.30 - ponavadi noce nic. Mogoce spije 150ml mleka.
Pocitek spet odvisno od noci. Med 9 in 11h ter spi cca 1 h
Malica: da pocaka do kosila mu ponudim kako sadno kasico, vendar mi poje samo par zlick
kosilo med 12.30 in 13.30 Naceloma ponudim gosto hrano. Vcasih poje kar celih 100ml, vcasih vec vendar se morem spremenit v carovnika in izvaat vse mozne trike in animacije da ga zamotim :(
Drugi pocitek: torej po kosilu med 13.30 in 14.30 ter spi eno ro do ure pa pol
Malica: kak koscek sadja, ce ga sprejme
Vecerja spet odvisno kdaj vcasih ob 18.30 vcasih ob 19.30. Odvisno ce naredi se tretji pocitek ali ne.
Spanje med 19.30 in tudi 21.30. Pred spanjem dobi se flaso mleka 210ml.
Noc: ponavadi se zbudi okoli 22.30 - 23.30 in spije 150ml mleka, ter okoli 4-5ih ko spije se 150ml.

Glede na gosto hrano pazim, da spije dovolj mleka. Dojimo se ne vec z namenom hranjenja, ker je dojko pri obrokih zacel zavracat, ima jo samo za cartanje, spanje (in tukaj vidim da mleko pa pije)

Poleg tega, iskreno, jaz ne vem kdaj je lacen. Lahko meni vse moje prijateljice govorijo, ma saj si mama njegova in to mores vedet. JAZ NE VEM. Ko je tecen mu ponudi hrano, je noce. Pol je verjetno zaspan...ja zaspi, na joski na kateri se naje.

Ne vem no niti kaj bi zelela da mi katera napise user posted image Mogoce samo, da je to faza in da bo slo mimo. Ne mi pisat mores uvest red in urnik. To mi vsak dan tupijo prijateljice pa sem navelicana ze tega poslusat. Sej vem, z redom bi bilo vse lazje. Sem se zivcirala s tem zato sem rekla, da pac bom delala kot on narekuje trenutno z upanjem, da bo ok. Zobki so zaceli prihajat en teden nazaj, nasa sitacija pa se vlece za vec mesecev. Tako, da ne verjamem da je to. Vedno je bil tudi zdrav, nobenih bolezni nobenih perhladov. Lahko recem, da samo od rojstva do petega meseca je imel ritem ko smo se se polno dojili.

Skratka moji dnevi so eno samo lovljenje pravih trentkov za hrano, za spanje, za vse :( Zanima me ce, je katera imela podobno, pa da mi razvedri malo dan, in mi rece: bo mimo ;)

Utrujena mami user posted image



Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
9.7.2015 14:21:26   
tamala13
Huh huh, pravi razbojnik. Mi smo pri naši imeli tudi celo štalo, ker ni ni ni hotla jest, zares je začela pomoje šele nekje med 10 in 11 meseci, prej bolj tako tako. In ugotavljam, da sem se čisto preveč sekirala glede te hrane, ker zdaj pri enem letu že pridno sama nosi hrano v usta in so vsi samo začudeni :). Zdaj mogoče ti moje mnenje ne bo všeč, ampak takšen je moj pogled in moje izkušnje.

Praviš, da paziš, da spije dovolj mleka. Pri tej starosti mi je patronažna rekla, da rabi še cca 500ml mleka na dan, mogoče vmes poskusi z več vode? Ali pa mu ne ponujaj extra mleka, če se že med dojenjem naje? Ne bi vedela, ker nikoli nismo dodajali, vedno se je samo dojila. Okoli 10. meseca smo prešaltali na 2 dojenji (+ nočno) (vmes nisem več ponujala, sem jo čim večkrat poskusila zamotit s čim drugim oz. ji dala vodo) - takoj po zajtrku, zvečer pred spanjem, po potrebi ponoči. Flaško z mlekom bi jaz kar odstranila, naj pije vodo, ali pa se doji.

Vmes sem jo uspavala v vozičku, nosilki, z dudo. Sem hotla napisat, kako smo sledili urniku, pa sem ugotovila, da itak ni bilo pametnega urnika. Trudila sem se, da je jedla po spanju (npr. prvi spanček ob 9h za eno uro, ob 10h malica) in ne prej, razen res izjemoma, ko je bila ful zmatrana, šele od 11. meseca naprej, ko smo prešaltali na 1 spanje na dan (ob 12h) smo prakticirali kosilo pred njim, potem po spanju je bila pa že malica. Pa ne vem, sprehode sem planirala glede na spanje, da je v vozičku spala, mela sem banane s sabo, če bi bila lačna.

Pa še info - že ima zobke in koliko? Že sedi, kobaca, hodi? Naša je začela boljše jest, ko je dobila prve zobke, dokler ni skobacala smo imeli fini urnik, ko je skobacala, je čisto porušila spančke in smo se bolj poskusili držati hranjenja na 3 ure.

Upam, da ti kaj pomaga, predvsem se pa jaz ne bi toliko sekirala. Ugotovi, kaj rad je in je enostavno, pa mu pač tisto večkrat dajaj :) Mi smo pojedli vsak dan vsaj eno banano, če je bilo treba :) Pa čim več zunaj na sprehodih in igrišču, da ni skos vse o hrani, pa frutke v torbo za vsak slučaj :)

(odgovor članu bibinova)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
9.7.2015 17:02:06   
petea
Ne kompliciraj si življenja, ne vsiljuj si nekih shem, ki vama očitno ne ustrezajo.
Če otrok ni lačen, ga ne sili s hrano samo zato, da bo jedel, ker je to pričakovano ali ravno na urniku.
Vsak otrok je drugače, vsak ima svoj svoj tempo in sistem sprejemanja goste hrane.

Naspi se, uzivaj z otrokom in ga hrani, KO bo lačen in ne, ko je predpisana ura za obrok.
In počasi se bo tudi urnik obrokov normaliziral.

Srečno!

(odgovor članu tamala13)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
9.7.2015 17:09:45   
petea
Še to - za otroka je dojenje več kot le hranjenje ali uspavanje. Uzivajta v njem!

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
10.7.2015 7:56:48   
Shana86
Eh majhen je še... Če lepo napreduje, se ne sekiraj.
Jaz sem se prvih 9 mesecev matrala s tremi hodi user posted image Najprej GH, potem dojenje in ker sem imela premalo mleka, še AM. Je bil cel projekt kam it... In je imela faze, ko je jedla več in jedla manj. Pri 11 mesecih, ko sem jo morala dati v varstvo, je praktično živela od AM in enih treh različnih juhic, to je bilo pa to. Potem se je pa kar naenkrat odločila, da bo jedla, in sedaj pri 16m lepo shajamo na GH. Še vedno je ful izbirčna, je samo določene ovsene kosmiče in eni dve mlečni kašici, za kosilo več ali manj jedi na žlico, včasih se spomni še česa... Eni pač taki so. Kot sem rekla - dokler napreduje, pač vztrajaj, ponujaj mu različne stvari. Naj bi mu ponudila se mi zdi vsaj 9x, da se odloči, če mu je všeč ali ne. Pa tudi kaj netipičnega poskusi - v enem trenutku moja ni jedla res čisto nič razen AM, pa sem ji za foro dala poskusit mojo fižolovo juho, iz ornk čebule in s poprom, je zmazala 4 dL, nič ji ni škodilo user posted image

Aja sem jo zašpecala tudi pediatrinji in je rekla isto - lepo napreduje, ne sekiraj se. Ena njena pacienta je od 6 mesecev do dobrega leta živela samo od polente in konkretno začinjenega golaža, pa ji nič ne manjka user posted image

< Sporočilo je popravil Shana86 -- 10.7.2015 8:07:17 >


_____________________________

Enjoy life now, this is not a rehearsal **

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
10.7.2015 13:22:25   
bskrle
Moj je isti, samo moj je peti otrok in iskreno uživam v dojenju, res pa je,da je le 1x na noč in se doji.
Bodi pozorna, ker moj se je začel več dojiti po cepljenju,med rastjo zobkov ipd.
DAJEM MU hrano, ki jo ima rad, npr. naš je jagode in borovnice, maline; banan ne mara
Praktično se dojiva skozi, poje polento, kak piškot ... je pa res,da sem doma in imam čas.
Tvoj pa je ponoči, podnevi ne.
Morda bi ga ponoči, ko se zbudi prevzel mož in ne ti, morda bo prej zaspal brez hrane.


_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu Shana86)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
10.7.2015 21:03:21   
tamala13
Aja, pa še tale nasvet, ki sem se ga jaz ful trudila držati od rojstva dalje - naj dojenje ne bo uspavalo, poskusi ga uspavat na bilo kateri drugi način... lp :)

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
10.7.2015 21:22:47   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: tamala13
Aja, pa še tale nasvet, ki sem se ga jaz ful trudila držati od rojstva dalje - naj dojenje ne bo uspavalo, poskusi ga uspavat na bilo kateri drugi način... lp :)



Zakaj pa dojenje ne bi smelo biti uspavalo?

Meni je to bil vedno eden najlepših in najlažjih načinov uspavanja mojih otrok.

(odgovor članu tamala13)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
11.7.2015 8:14:21   
peregrina
Naša 8,5 mesečnica je podoben karakter kot tvoje dete. Sicer večinoma gosto hrano lepo sprejema (no, ok, sadje ji lih ne leži), vendar pa je kljub temu večinoma na dojenju.

Na začetku sva imeli probleme z dojenjem in s pridobivanjem teže, zato sem jo dojila zelo na gosto (tudi do 15x na dan - noč je večinoma prespala oz. se je enkrat dojila vmes, tako, da je vsa ostala dojenja oddelala podnevi).
In zelo podobno je še danes. Sem hotela za foro zapisovati par dni najin urnik hranjenja, pa sem obupala že ob 10 dopoldan (verjetno tudi zato, ker sva v prvih mesecih zapisovala št. dojenj, pleničke, dohranjevanje itd. In se mi enostavno ne da. In če vstane ob 6 do 10 pridela že ene 3 ali 4 dojenja.

Ti pa lahko povem, da se še vedno dojiva na 1 uro, maksimalno na 2 uri. Ampak to je že bolj izjema.
Zaenkrat ima naša punca 3 goste obroke (malica ob pol 12 - malica je tako pozno, ker je punca do nedavnega vstajala ob 10.00), kosilo ob pol 3 in večerja okoli pol 8. Vmes je nešteto dojenj. Razmišljam o uvedbi zaktrka in nato dopoldanske malice.

Zadnje čase mi ljudje kar naprej solijo pamet, da je to preveč, in da moram dojenčico prisiliti!!user posted image da bo iz dojk popila vse mleko in da se bo hranila na 3 ure.

Malo sem se sicer zasekirala, ampak sem hitro videla, da vse to nima smisla. Zakaj bi po 8 mesecih spreminjala ritem hranjenja, če ji očitno čisto ustreza (meni sicer malo manj, no zdaj že gre, ko ji lahko očka da kakšen gosti obrok, da grem sama po opravkih, je bilo pa strašno naporno, ko nisem mogla nikamor za več kot 1 uro).

Malo me skrbi le odhod v službo (se zna zgodit, da bom morala iti 1 mesc prej v službo). Pa si mislim ... nekako bo že. Prve dneve bomo pregurali s flaško in AM (če bo sprejela - ni vajena flaške), pol bo pa najbrž že pogruntala da ni zize več vsako uro.

Tudi sicer nima nekega ustaljenega urnika. Včasih vstane ob pol 6, drugič ob pol 10. Spat gre včasih ob 21.00, včasih pa tudi ob 23.30. Pač, jaz se ne obremenjujem, se ji prilagodim in je. No, ko ma prebliske in bedi do pol 12 nisem ravno srečnauser posted image

Sem nekje prebrala, da urnik večina otrok dobi šele po 10. mesecu starosti. Zdej čakam, da pridemo do tja, pa bomo videli.

Pri hrani pa tudi - včasih zmaže boga pa pol, včasih pa naredi en pajs in je to to. Ampak mislim da 200 ml nikoli ne preseže (nikoli ne merim, tako da ne vem natančno).

Najbrž ti nisem kaj prida pomagala. user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
11.7.2015 16:31:10   
tamala13
Petea, vsak po svoje. Če vam je to ustrezalo, super. Ne rečem, tudi jaz sem tako občasno uspavala, ponavadi, kadar je bila velik jokec in ni šlo drugače. Sicer sem se pa navajala na režim sleep-eat-play-repeat tudi zaradi tega, da se malo navadi, da (nekoč) sama zaspi in ne rabi hrane pred spanjem. Da ne bo pomote, nisem je nikoli pustila jokat, pač sva se uspavali na druge načine. Najlažji pa je bil meni jo dati v voziček in iti na sprehod, pa imam jaz malo miru in časa zase, ona pa je lepo zaspala.

Pri nas so bili razvojni mejniki tisti, ki so ji narekovali urnik - ko se je splazila, je bil urnik praktično na uro, odkar pa se je skobacala (in začela postavljat na noge), se je urnik čisto podrl in se vrnil približno šele pri 11h mesecih. Pa še to bolj zaradi tega, ker sem šla v službo. Hranjenje se je pa tudi s časom poštimalo, tako da nič skrbet, peregrina. Mi smo imeli bolj problem s pitjem, ker je bila navajena na dojenje in ni in ni hotela sprejet vode.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
11.7.2015 18:49:31   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: tamala13
Sicer sem se pa navajala na režim sleep-eat-play-repeat tudi zaradi tega, da se malo navadi, da (nekoč) sama zaspi in ne rabi hrane pred spanjem.


Zanimivo.
Četudi nismo uporabljali te metode, so se moji otroci vseeno navadili, da (nekoč) zaspijo sami in da ne rabijo hrane pred spanjem. user posted image

user posted image

(odgovor članu tamala13)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
11.7.2015 21:33:57   
tamala13
Sem vedela, da bom dobila komentar na citirano :) Ko prebereš, zveni drugače, kot sem mislila. Ampak nisem mogla več popravit sporočila :) Saj pravim, vsak po svoje, vse je prav, kakšno drugo mnenje pa tudi ne škodi :)

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
11.7.2015 22:09:24   
petea
Tamala13, kako pa si mislila?

(odgovor članu tamala13)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
12.7.2015 17:14:21   
pomlad08
Nisem brala vsega, ker glih dojim, zato samo na hitro:

Draga Bibinova,

ne sekiraj se! Tvoj otrok še ni zrel za GH oz. se ne zanima zanjo in to ni nič nenevadnega! Meja famoznih 6 mesecev, pri kateri naj bi začeli z GH, ne velja za vse otroke po vrsti - nekateri začno prej, drugi kasneje. Zato merilo za uvajanje GH sploh ni starost, ampak drugi znaki, o katerih nisi kaj dosti napisala. Ampak že samo to, da praviš, da so zobki začeli prihajati prejšnji teden, je recimo eden od glavnih znakov, da tvoj 9mesečnik še ni pripravljen jesti goste hrane. O tem je veliko napisanega (kateri so znaki, da je otrok zrel oz. pripravljen na gh ...) - preberi si kakšen članek ali pa pokliči kakšno svetovalko za dojenje - imajo naštudirano tudi to področje :) (pogooglaj LLL- la leche league).

Jaz imam v svoji žlahti že 2 nečaka, ki do enega leta nista pojedla praktično nič ... pa sta zdaj (stara 7 in 5) jasno oba krasna, zdrava fanta.

Pa predsvem utišaj prijateljice s tezami o redu in urniku :)

EDIT: Aha, tole so znaki pripravljenosti za GH (kopiram iz članka: http://www.dojenje.net/images/stories/UVAJANJE_GOSTE_HRANE.pdf ):
Zdrav dojenček, ki je "zrel" za gosto hrano:
- bo imel dobro razvito koordinacijo roke – usta, ki omogoča, da samega sebe že hrani
- izgubljal izrazit refleks izplazenja jezička, hrane in žličke ne bo nagonsko izrival
- bo sposoben hrano premikati v ustih, mečkati, preţvečiti in pogoltniti
- morda bo dobival ali že imel kakšen zobek oz. vsaj veliko željo po žvečenju
- kazal bo izrazito zanimanje za hrano na krožnikih družinskih članov, jo grabil
- nenadno bo morda povečal število podojev, a ne zaradi bolezni, cepljenja, zobenja,
poskoka v rasti ali sprememb običajnega načina življenja v druţini

< Sporočilo je popravil pomlad08 -- 12.7.2015 17:23:54 >

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Dojencek gosta hrana in dojenje cel kazin
19.7.2015 12:08:32   
Shana86
Eh ne vem če se ravno strinjam z "zrelostjo" za GH in tem, koliko je dejansko poje. Moja je že pred enim letom znala lepo z žlico jest, ampak pač samo tisto eno stvar, ki jo je marala. Izbirčnost, ne zrelost... Tudi tiste znake za GH je kazala že pri 4 mesecih in štartali smo kar uredu, potem se je pa nekaj sprdnila in konec.
Aja tista neskončna nočna crkljanja na dojki: sem mislila, da je lačna in jo pogosto dojila. Potem sem mislila, da mogoče nimam dovolj mleka, sem ji dala AM. Popila ga je 40 mL!? Pa čez eno uro spet in potem spet... pri 5 mesecih. Res je bilo samo brezvezno crkljanje. Odvadila sem jo zelo na hitro - dve noči je vsakič razen 1x, ko je res jedla, dobila vodo ali nesladkan čaj pa se je naveličala... Mislim ne me narobe razumet, sem ful rada dojila in se crkljala z njo, samo noč za nočjo, teden za tednom... bila sem zombi. Nekje je treba potegnit mejo.
Urnik: meni je tudi ful manjkal. Upoštevala sem nesteto nasvetov, prebrala ogromno knjig, pomagala mi je tudi mami, ki je vzgojila tri otroke - nič ni zaleglo. Dokler ni bila stara eno leto. Potem pa kot bi odrezal, redni obroki in spanje. Verjetno res pride z zrelostjo.

< Sporočilo je popravil Shana86 -- 19.7.2015 12:10:59 >


_____________________________

Enjoy life now, this is not a rehearsal **

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?